Startsida / Inlägg

Matchkollen, fredag

av Henrik Ståhl

Med 128 spelare totalt, och 32 av dem seedade, i startfältet är det inte förrän tredje omgången som det börjar dra ihop sig i Grand Slam-sammanhang.

Nu är visserligen inte alla matcher i omgång två avklarade än, men vi har ett gäng intressanta andra- och tredjerundor att se fram emot i dag:

* * *

Tommy Haas. FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Haas. FOTO: BILDBYRÅN

√ TOMMY HAAS (14) – JACK SOCK (118)

Det skiljer 15 år mellan tyske veteranen Haas och amerikanske framtidslöftet Sock. Haas gör i år sitt tolfte Franska öppna – Sock sitt första (det här är första gången han når huvudturneringen i en annan Grand Slam än US Open).

Jack Sock. FOTO: BILDBYRÅN
Jack Sock. FOTO: BILDBYRÅN

Spelmässigt påminner de till viss del om varandra, eftersom båda är offensiva baslinjespelare. Men där Sock är en amerikansk brunkare av klassiska mått – tennisens spelmässiga motsvarighet till transatlantisk ishockey – är Haas, sin ålder till trots, en mer modern, varierad och därmed också komplett spelare.

Sock kommer troligen få hög utdelning på sin hårda serve och diktera spelet med sin tunga forehand. Taktiken är enkel: mata (helst toppade) slag mot Haas backhand för att begränsa hans valmöjligheter och hindra att han öppnar upp banan.

Haas å sin sida kommer säkerligen nyttja sin allt annat än ofarliga slice, bjuda på många och snabba tempoväxlingar, och störa Socks matchrytm.

Om Haas bara har tillräckligt med tålamod ska han utan större problem vinna den taktiska striden och därmed också matchen. Av det jag sett av tysken på Roland Garros och under hela grussäsongen är jag benägen att tro att han har det tålamodet.

* * *

Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN
Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN


√ SERENA WILLIAMS (1) – SORANA CIRSTEA (30)

Frestande att på förhand avfärda Sorana Cirstea (som slog ut Johanna Larsson i andra omgången) eftersom det trots allt är suveränen Serena Williams hon ställs mot, men riktigt så enkelt är det inte.

Sorana Cirstea. FOTO: BILDBYRÅN
Sorana Cirstea. FOTO: BILDBYRÅN

Cirstea är en giftig spelare när hennes tunga forehand inte klickar. Hon är väldigt aggressiv i sitt returnerande och älskar att slå raka winners på båda sidor.

Det räcker för att hålla Serena på tårna.

Men räcker det till seger?

Nej. Serena har mycket bättre rörelseschema, kontringsspel, attackspel, bollsäkrare och spelar dessutom med större marginaler.

Svårt också att inte snegla på Serenas siffror hittills i turneringen: Har bara tappat fyra game totalt på sina två matcher, har inte haft en enda breakboll emot sig, vinner 86 procent bakom sin förstaserve och 76 procent bakom sin andraserve.

Plockar Cirstea fyra game, lika många som båda Serenas föregående motståndare, ska hon vara nöjd.

 

* * *

Gaël Monfils. FOTO: BILDBYRÅN
Gaël Monfils. FOTO: BILDBYRÅN

TOMMY ROBREDO (34) – √ GAËL MONFILS (81)

Knepig match att tippa. Robredo den generellt bättre grusspelaren, åtminstone när han är i form. Vilket han onekligen är nu. Monfils å sin sida har redan svarat för två riktigt imponerande segrar (över världssexan Tomas Berdych och Ernests Gulbis) och går från klarhet till klarhet. Har som bekant också den excentriska hemmapubliken på sin sida.

Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN

Visst skulle det kännas lite snopet om Monfils äventyr i Paris, efter dessa båda tunga skalper, ska ta slut mot 31-årige Robredo? Spanjoren har visserligen redan uträttat mer den här säsongen än han gjort under de senaste åren, men han är långt från den stjärnstatus han en gång åtnjöt.

Det är också lätt att sympatisera med den så svårt skadedrabbade Monfils och föreställa sig en magisk resa till en kvart- eller semifinal – men sagan kan lika gärna ta slut redan mot Robredo.

Det här känns som en relativt öppen historia som säkert kan gå till fem set. Särskilt med tanke på Monfils historiska oförmåga att stänga matcher.

Tror ändå att fransmannen grejar det här till slut, även om jag är benägen att slänga in en liten skrällvarning på Robredo.

* * *

Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN
Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN

√ ROGER FEDERER (3) – JULIEN BENNETEAU (32)

Benneteau är som bekant en knepig matchup för Federer. Benneteaus tempoväxlingar (särskilt när han suger all fart ur bollen), vinklade backhand och stabila spel framför nät ställer till problem för Federer.

Julien Benneteau. FOTO: BILDBYRÅN
Julien Benneteau. FOTO: BILDBYRÅN

För en gångs skull gynnas dock schweizaren av gruset, eftersom han rör sig bättre på underlaget än Benneteau. Dessutom använder Federer större del av banan och kommer säkerligen vara den som sätter hög press.

Att döma av hans tidigare matcher lär världstrean gå ut offensivt och ge Benneteau minimalt med utrymme att störa hans matchrytm.

Federer är redo uppgiften och vinner troligen i raka set, eller med 3-1.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB