Startsida / Inlägg

Franska öppna, dag 6

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal har inte imponerat så här långt i Franska öppna. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal har inte imponerat så här långt i Franska öppna. FOTO: BILDBYRÅN

Händelserik gårdag.

Låt oss börja med Rafael Nadal. För andra matchen i rad tappar han alltså första set.

Två torskade set på lika många matcher. Förra året förlorade han som ni säkert minns ett set på hela turneringen – och det var mot Novak Djokovic i finalen.

Inte speciellt övertygande öppning från gruskungen, med andra ord.

Både Daniel Brands och Martin Klizan ska dock ha cred för hur de tacklade den svåra uppgiften att möta historiens mest framgångsrike grusspelare i en första- respektive andrarunda i Franska öppna.

Klizan, som inte är någon vidare grusspelare generellt men vars tunga grundspel kan ställa till det för Nadal, hade gjort sin läxa och utnyttjade Nadals passivitet i inledningen av matchen – vilket alltså gav honom första set.

Märkligt det där, att Nadal blir så ultradefensiv när han inte riktigt trivs med väderförhållandena och det fuktiga underlaget. Han öppnade verkligen upp hela banan för Klizan, som kunde mata raka fore- och backhands förbi honom ”down the line” som om det vore det enklaste i världen.

Överraskande effektiv taktik att nöta crosscourt-dueller för att sedan kliva fram och dra ett hårt och välriktat rakt slag. Hände väldigt många gånger att Nadal inte ens försökte springa på de bollarna.

Men som vi alla vet så är det oerhört mentalt och fysiskt ansträngande att möta Nadal oavsett vilken nivå han lägger sig på inledningsvis. Räckte med att spanjoren höjde sig ett snäpp i andra för att till slut bärga en enkel seger: 4-6, 6-3, 6-3, 6-3. Ser ganska jämnt ut på papperet, men Nadal var överlägsen stora delar av de sista tre seten.

Det ska dock sägas att Nadal inte varit bra hittills. Han vinner ju sina matcher trots att han är osedvanligt svajig, men det är ändå lite oroväckande inför en eventuell semifinal mot Novak Djokovic.

Hoppas Fabio Fognini vaknat på rätt sida i dag, så han kan tvinga Nadal att höja sig ytterligare några snäpp i deras tredjerunda. Spanjoren behöver nog ruskas om en aning.

* * *

Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN
Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN

Julien Benneteau var en enkel match för Roger Federer: 6-3, 6-4, 7-5. Trots en svag matchöppning med break emot sig och 0-2-underläge.

Benneteau plågades dock av en benskada och kunde inte bjuda på lika stort motstånd som i deras senaste möten.

Måste ändå sägas att Federer spelar väldigt behärskat nu. Ser trygg ut i sitt spel och verkar trivas på gruset. Lite synd ändå att matchen blev så pass enkel, för det kan ligga honom i fatet mot Gilles Simon i tredjerundan. Lurig spelare Simon, och han har dessutom vässat formen i Paris.

* * *

Gaël Monfils brände fyra matchbollar. FOTO: BILDBYRÅN
Gaël Monfils brände fyra matchbollar. FOTO: BILDBYRÅN

Gaël Monfils… Ja, vad säger man egentligen?

Till att börja med ingen stor skräll att han förlorar mot Tommy Robredo. Spanjoren är en jämn och energidränerande spelare med solitt försvarsspel. Det, i kombination med Monfils oförmåga att bärga de viktigaste poängen, att välja de mest underhållande framför de mest effektiva alternativen, att slösa sin kraft på artisteri, gav Robredo segern.

Monfils brände alltså två matchbollar i Robredos serve vid 5-3 och två matchbollar i egen vid 5-4 i fjärde set. Helt enkelt för att hans formdippar alltid kommer när det gäller som allra mest. Han har så förtvivlat svårt att spela på sin absoluta topp när han måste spela på sin absoluta topp.

Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN

Efter de där missade matchbollarna förstod nog hela tennisvärlden hur det här skulle sluta – med ännu en hjärtskärande förlust för ”Le Monf”.

I femte set var han så trött att han knappt orkade serve. Kastade lojt upp bollen i luften och föste den över nät med racketen. Lika imponerande som det var att se Robredo vägra vika ner sig (andra matchen i rad där han vänder 0-2 till 3-2), lika ledsamt var det att se en självutplånad Monfils ägna sina sista droppar bränsle åt att förlänga pinan några minuter.

2-6, 6-7(5), 6-2, 7-6(3), 6-2 blev slutligen segersiffrorna för Robredo, som nu är klar för sin första åttondelsfinal i Grand Slam-sammanhang sedan Australiska öppna 2011 (första gången i Franska öppna sedan 2009).

I den där åttondelsfinalen möter han Nicolás Almagro, som körde över formsvage Andreas Seppi i raka set: 7-6(1), 6-0, 6-4. Han har smugit sig fram i skuggorna, Almagro. Alldeles oavsett vem som vinner den matchen lär det bli en helspansk kvartsfinal i den sektionen.

* * *

Milos Raonic föll i raka set mot Kevin Anderson: 7-5, 7-6(4), 6-3.

Nu har Kevin visserligen spelat riktigt bra under hela säsongsinledningen, men ändå svagt av Raonic. Väldigt jämn matchup rent spelmässigt eftersom serve och tunga grundslag är bådas största vapen, men trodde Raonic skulle ha en liten edge i sin mammutserve.

Nu blev det ny förlust i tredje omgången på Roland Garros för 22-åringen. Ingen skam i sig, men jag tyckte på förhand att den här lottningen gav Raonic alla möjligheter att slå personbästa i Paris, trots underlaget.

Anderson möter David Ferrer, som fortfarande inte tappat set: 6-1, 7-5, 6-4 mot landsmannen Feliciano Lopez.

* * *

Jack Sock spelade riktigt bra mot Tommy Haas och borde ha vunnit ett set. Nu blev det inte så, utan Haas kunde utmanövrera framtidslöftet i raka: 7-6(3), 6-2, 7-5.

Gillar vad jag sett av Haas hittills. Inte bara i Franska öppna utan under hela grussäsongen. Imponerar ofta rent taktiskt. Tror John Isner kommer få det väldigt svårt mot honom, särskilt med tanke på att han pressades till fem set mot landsmannen Ryan Harrison: 5-7, 6-7(7), 6-3, 6-1, 8-6.

Alltid starkt att vända 0-2-underläge, men oerhört svagt att ens hamna i den situationen mot Harrison på grus. Tursam lottning för Isner har gett honom en plats i tredjerundan, men här måste rimligtvis Haas sätta stopp för hans framfart.

* * *

Viktor Troicki slog Marin Cilic i raka set: 7-6(12), 6-4, 7-5. Väldigt oväntat. Nu såg jag inte matchen, men känns som att Cilic måste ha gjort en riktigt svag insats.

* * *

Jo-Wilfried Tsonga imponerar. FOTO: BILDBYRÅN
Jo-Wilfried Tsonga imponerar. FOTO: BILDBYRÅN

Jo-Wilfried Tsonga ser fortsatt vass ut. 6-1, 6-2, 7-5 mot landsmannen Jeremy Chardy. Siffrorna dock en aning missvisande. Första set var en total överkörning, men i andra skilde det faktiskt bara sju poäng totalt mellan dem (28-21).

Rent spelmässigt hängde Chardy med ganska bra i andra och tredje set. Han har ju onekligen offensiva kvaliteter som kan testa Tsongas försvar, men världsåttans defensiv har varit rysligt tät hittills på Roland Garros.

Tycker framför allt att han spelar mycket mycket mer effektivt än han brukar. Är bättre rent taktiskt, helt enkelt. Förmodligen för att han måste, eftersom underlaget hindrar honom från att spela exakt det spel han egentligen vill spela.

Har imponerats av Tsonga så här långt. Han är verkligen en av dem som utvecklat spelet på sitt svagaste underlag (i det här fallet grus) allra mest de senaste åren. Lär inte ha några som helst problem med Troicki i åttondelen och lär sedan skapa stora bekymmer för Federer i kvarten.

Om nu inte Simon föser schweizaren av banan i deras åttondel. Men det gör han väl inte, va?

* * *

Det blev inga fyra game för Sorana Cirstea mot Serena Williams. Det blev två: 6-0, 6-2.

Och suveräna Serena ställs mycket riktigt mot Roberta Vinci i åttondelsfinalen, efter att italienaren avfärdat Petra Cetkovska i sin tredjerunda: 6-1, 2-6, 6-2.

* * *

Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN
Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN

Agnieszka Radwanska inledde riktigt svajigt mot 127-rankade Dinah Pfizenmaier men vann slutligen övertygande i raka set: 6-3, 6-4.

Eftersom Ana Ivanovic körde över fjolårets sensationsspelare Virgine Razzano (6-3, 6-2) blir det alltså en riktigt intressant åttondel mellan världsfyran Radwanska och forna världsettan Ivanovic (som vann Franska öppna 2008).

* * *

Fjolårsfinalisten Sara Errani hade inga problem alls med Sabine Lisicki: 6-0, 6-4. Ställs föga förvånande mot Carla Suarez Navarro, som slog Monica Puig: 6-4, 7-5.

* * *

Angelique Kerber stretar vidare. Tog sig efter vissa om och med till åttondelsfinal via tresetsseger över amerikanska Varvara Leptjenko: 6-4, 6-7(3), 6-4.

Skönt att se världsåttan leverera, även på sitt sämsta underlag, efter en svajig säsongsinledning. Vi eventuell seger över Svetlana Kuznetsova ställs hon visserligen mot Williams i kvartsfinal (vilket ju är mission: impossible), men då tappar hon i alla fall inga poäng (tog sig till kvart även förra året).

* * *

Alla gårdagens resultat:

Skärmavbild 2013-06-01 kl. 11.00.01 Skärmavbild 2013-06-01 kl. 11.00.10
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB