Startsida / Inlägg

Rankningstitt, vecka 19

av Henrik Ståhl

Inga jättestora förändringar på världsrankningen efter förra veckans småturneringar, men det känns ändå som att det är läge att ta en liten avstämning nu när Roger Federer gör ”comeback” efter sitt två månader långa speluppehåll.

Skärmavbild 2013-05-07 kl. 12.38.51ATP-RANKNINGEN

• Återigen inga förändringar topp 10. Däremot hoppar München-mästaren Tommy Haas upp en placering på listan, från 14 till 13. Detta är alltså 34-åringens högsta notering sedan 14 januari 2008 (då han under en vecka var världselva – sist han var topp 10 var hösten 2007). Väldigt glädjande att se hans fantastiska säsongsinledning, och att hans goda form håller i sig. Med tanke på hur bra han presterat genomgående på alla underlag håller jag det för troligt att han slår sig in på topp 10 under åtminstone ett par veckor den här säsongen. Är faktiskt i skrivande stund världselva på säsongsrankningen.

• Juan Mónaco är på rätt sida om 20-strecket igen, och han kommer troligen skvalpa runt platserna 17-25 under våren och sommaren. Andreas Seppi tappar dock två placeringar och är nu rankad 20.

• Daniel Brands klättrar elva placeringar och återfinns nu på plats 58 – hans bästa notering hittills i karriären. Har alltså klättrat nästan 100 pinnhål under säsongen. Avslutade 2012 på plats 153 och inledde 2013 års rankning på plats 121.

• 25-årige fransmannen Kenny De Schepper tar för första gången i karriären klivet in på topp 100. Detta efter ett 16 placeringar stort skutt på rankningen (tack vare semifinalplatsen i en Future i Tunisien förra veckan). Adrian Ungur vann samma turnering och klättrar därmed 30 pinnhål på listan, till plats 100 (nådde toppnotering 79 i juni förra året).

• Gaël Monfils tappar två placeringar till plats 105 och det verkar i dagsläget snudd på omöjligt för forne världssjuan att slå sig tillbaka in på topp 100. Vilket är rejält tråkigt, naturligtvis. Lika kolsvart ser det ut för förra världstvåan David Nalbandian, som halkat så långt ner som till plats 161.

Det intressanta är dock återigen säsongsrankningen. Tommy Haas är som sagt världselva med 1,040 poäng – bara 130 poäng bakom Roger Federer på 1,170. Stanislas Wawrinka tolva, Milos Raonic på plats 13 (1,025 respektive 1,000 poäng).

Detta har givetvis medfört att surret kring att Federer ”gjort sitt” kommit i gång på allvar igen.

Det jag tycker är betydligt mer intressant att tala om är att schweizaren trots floppar och långa pauser under säsongsinledningen fortfarande är världstvåa. Om han hade valt att stå över Madrid hade han ändå haft 7,760 poäng, vilket hade kunnat räcka till en tredjeplats (beroende på hur Rafael Nadal presterar).

Och då hade alltså över 6,000 av de poängen varit inspelade mellan Madrid i maj och World Tour Finals i början av december.

Att Federer kommer sjunka på rankningen det här året har väl ingen egentligen betvivlat, men det är inte på våren som Federer har sin storhetstid under säsongen – vilket siffrorna antyder.

Personligen tror jag som bekant att han kommer tappa ännu mer poäng under grussäsongen, framför allt i Madrid men möjligen även i Rom och Franska öppna. Själv tänker jag dock inte använda hans prestationer i dessa turneringar som måttstock för hans kapacitet och chanser att utmana trion Novak Djokovic/Rafael Nadal/Andy Murray om de största titlarna.

Nej, det är främst Wimbledon det första tydliga tecknet på (och dessförinnan kan Halle ge en liten fingervisning om dagsformen).

Jag och många med mig har förvisso synpunkter på hans schema den här säsongen, men jag är övertygad om att Federer har tänkt igenom alla sina val noga och således har en masterplan för hur han ska hantera denna och kommande säsonger.

Att Grand Slam-titlar går före rankningen för schweizaren känns som en lågoddsare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB