Startsida / Inlägg

SKRÄLLEN: 21-åringen slog ut Djokovic i Madrid

av Henrik Ståhl
Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN
Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN

Om vi vill börja i rätt ände i dag så måste vi börja i helt fel ände kronologiskt.

För den här matchdagen skulle komma att handla helt och hållet om Novak Djokovic mot Grigor Dimitrov. Världsettan mot framtidslöftet. Eller kolossen mot Wanda, om man gillar tv-spelsreferenser.

Till att börja med ska sägas att det inte är en slump att 21-årige Dimitrov pressar Rafael Nadal till tre set i Monte Carlo och sedan följer upp det med att fälla Djokovic i en tresetare i Madrid.

Dimitrov har verkligen rent spelmässigt allt som krävs för att nå riktigt högt, ja hela vägen upp till toppen till och med.

Det är i andra avseenden hans stora brister gör sin påminda.

Mot Djokovic visade han, precis som han gjorde under hela Monte Carlo, att han har mognat ordentligt. Han visade dock även prov på de där bristerna.

Fysiken. Balansen. Psyket.

Större delen av matchen spelade han helt rätt. Han försvarade sig sagolikt bra (särskilt slicen var grymt effektiv och lockade fram en hel del enkla misstag från Djokovic, speciellt på backhandsidan), servade mestadels oerhört stabilt, returnerade aggressivt och vårdade bollen i de längre duellerna på ett sätt han inte alls gjort de senaste åren. Han hängde inte bara med utan hittade dessutom lägena att slå winners eller fånga Djokovic på fel fot.

Känslan av att ett misstag från Djokovic ligger närmare till hands än ett från motståndaren är ganska ovanlig och uppstår nästan enbart när han möter Nadal, Roger Federer eller Andy Murray.

Men så i andra set, efter att för andra gången i matchen misslyckats med att fullborda ett break och inför tiebreak, kom krampen. Den som i princip alltid kommer för honom mot toppspelarna då bollduellerna blir längre och spelet mycket mer fysiskt krävande.

När Dimitrov först brände matchbollarna (visserligen i Djokovics serve) och sedan förlorade andra set kändes det verkligen som att det var godnatt för bulgaren.

Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

Men han bet ihop och kämpade vidare, samtidigt som Djokovic slappnade av – och plötsligt var skrällen ett faktum: 7-6(6), 6-7(8), 6-3.

En skräll av enorma mått, som ni förstår (Dimitrov stod i runt 10,00 gånger pengarna inför matchen). Oerhört imponerande av 21-åringen att inte bara spela på en så hög nivå under hela matchen, utan framför allt att han höll nerverna i styr när han fick med sig ett tidigt break i skiljeset och sedan krigade sig ända in i mål.

I både första och andra set hade han ju inte huvudet med sig när det verkligen gällde – inte när han skulle fullborda viktiga servegenombrott, inte när han hade matchbollar i tiebreak.

Det ska också sägas att Novak Djokovic inte var i närheten av sitt bästa spelhumör. Till att börja med tycktes han inte trivas alls på banan. Han halkade omkring, fick inte riktigt fotfäste och kom väldigt ofta helt fel till bollen. Framför allt var den normalt så kassaskåpssäkra backhanden fullständigt horribel.

Men att han dessutom fortsatte nöta samma spel som bevisligen inte funkade… Alla som såg matchen måste ha noterat Djokovics frustration över domslut och ibland helt märkliga saker. (Som när Dimitrov krampar mitt under en duell i andra set och ger Djokovic världens friläge, som världsettan bränner – för att sedan börja gnälla på huvuddomaren som inte avbröt duellen på grund av Dimitrovs ”skada”. Väldigt konstigt.)

Inte bara stoppbollarna, som Djokovic nyttjade alldeles för sällan, utan även de allmänt kortare slagna bollarna var väldigt effektiva mot Dimitrov i slutet av andra och tredje set när energin började sina. Djokovic vann väldigt ofta poängen när han drog ner tempot och varierade slagen. Ändå fortsatte han bara att panga på från baslinjen, med en hel drös enkla misstag till följd.

Kanske stördes han av publiken, som inte direkt kan kallas sportslig. Upprinnelsen till åskådarnas agg mot världsettan var att han tog en nio minuter lång skadetimeout i andra set när Dimitrov först bärgat ett break och Djokovic sedan missat två egna breakbollar. Vid ställning 40-30 till Djokovic i bulgarens serve trampar han snett och grinar illa. Under pausen lindas hans – efter Davis Cup-mötet mot USA i april redan lindade – vrist om och han kör sedan vidare som ingenting.

Osportsligt, tyckte publiken – och började själva bete sig fruktansvärt osportsligt.

Sådant brukar normalt inte bekomma Djokovic, men det märktes att han inte alls var komfortabel ute på banan. Särskilt i tredje set kändes det som att han slog av helt och hållet på takten och bara lät hela matchen glida honom ur händerna.

Det förtar dock inte Dimitrovs prestation. I många avseenden var det verkligen han som gjorde Djokovic dålig. Fick honom ur balans, helt enkelt.

Men någonting annat störde världsettan, det tycker jag nästan är ställt bortom varje tvivel.

Nåväl. Blir intressant hur Dimitrov hanterar en eventuell match mot Stanislas Wawrinka (som lär slå Santiago Giraldo) i nästa omgång. Seger för Wawrinka där känns som årets lågoddsare, och det är inte alls konstigt med ett litet ”magplask” direkt efter en sådan total urladdning som vi i kväll fått bevittna.

* * *

Roger Federer spelade sin första match sedan Indian Wells.

Och den gick ju som på räls: 6-3, 6-3 mot Radek Stepanek. Ska bli väldigt intressant att se mer av världstvåan under veckan.

* * *

Det var inte bara Grigor Dimitrov som bjöd på skrällar under dagen, även om hans var den klart största. Till att börja med åkte Richard Gasquet på en tvärnit mot Daniel Gimeno-Traver: 7-5, 3-6, 6-4.

Och Milos Raonic gick på pumpen i en tresetsrysare mot Fernando Verdasco: 6-4, 2-6, 7-6(7). Samme Verdasco som för övrigt föll mot Raonic i SAP Open-finalen i San José 2011 och då önskade möta kanadensaren i en ”riktig tennismatch” på grus.

Hela matchen var en märklig historia, men framför allt tredje sets tiebreak, där en vilt stångande Verdasco vände ett 1-4-underläge och en utpumpad Raonic först räddade matchboll med ett servess för att i nästa stund bjuda på en till matchboll med ett dubbelfel.

* * *

Andy Murray fick större bekymmer än väntat mot Florian Mayer men avfärdade till slut tysken i raka set: 7-6(11), 7-6(3).

* * *

Juan Mónaco slog som väntat Janko Tipsarevic: 7-6(5), 6-3. Total misär för serben nu. Troligen bara en tidsfråga innan han halkar ur topp 10.

* * *

Alla dagens resultat:

Skärmavbild 2013-05-07 kl. 23.56.12 Skärmavbild 2013-05-08 kl. 00.08.00
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB