Startsida / Inlägg

Franska öppna, dag 8

av Henrik Ståhl
Roger Federer är klar för sin 36:e raka Grand Slam-kvartsfinal – efter karriärens 900:e seger. FOTO: BILDBYRÅN
Roger Federer är klar för sin 36:e raka Grand Slam-kvartsfinal – efter karriärens 900:e seger. FOTO: BILDBYRÅN

Roger Federer.

Det såg inte alltid så bra ut. Stundtals bedrövligt.

Men i slutänden stod han ändå där, klar för sin 36:e raka Grand Slam-kvartsfinal, med karriärens 900:e seger bärgad.

Så, hur såg då åttondelsfinalen mot hemmafavoriten Gilles Simon ut?

Federer inledde offensivt och resolut. Säkrade första set med överlägsna 6-1 efter knappt 40 minuters spel.

I andra set justerade Simon sin taktik. Satte högre press för att tvinga Federer att backa i banan och matade slag mot hans backhand.

Resultatet: En ansenlig mängd oprovocerade misstag från Federer. Och när missarna började stå som spön i backen kom också osäkerhet från schweizaren. Simon skruvade verkligen isär hans backhand totalt och blottlade således världstreans största svaghet på ett sätt som nästan bara Rafael Nadal tidigare gjort.

När otryggheten letade sig in under skinnet på Federer började också hans så viktiga serve att svikta. Särskilt i tredje set var det Simon som styrde och ställde helt. Schweizaren rörde sig dessutom betydligt sämre i just slutet av andra och tredje set, kom ofta fel till bollen och hann inte justera sin position i djupled när Simon satte press mot baslinjen (enligt uppgift på grund av att Federer gjorde illa foten när han ramlade i mitten av andra set).

Gilles Simon. FOTO: BILDBYRÅN
Gilles Simon. FOTO: BILDBYRÅN

Det ska sägas att 18-rankade fransmannen är en av tourens absolut skickligaste taktiker. Han har en sällsynt förmåga att exploatera sin motståndares svagheter och få spelet precis dit han vill.

I dag räckte det till att vända 0-1-underläge till 2-1 mot herrtennisens mest framgångsrika spelare, och det ska han ha all heder för.

Men i fjärde set förändrades matchbilden på nytt. Dels tycker jag att Simon krampade en aning. Kanske beroende på nervositet, kanske trötthet, kanske den enorma pressen, kanske något annat. Hur som helst så lyckades han inte upprätthålla det spel som var så framgångsrikt i två set, medan Federer återigen skruvade upp tempot och blev mer aggressiv.

Fjärde set sprang han igenom på 30 minuter och i skiljeset räckte det med ett tidigt break. En märkbart utpumpad Simon hängde inte riktigt med och Federer säkrade till slut den där 36:e raka Grand Slam-kvarten via 6-1, 4-6, 2-6, 6-2, 6-3.

Och där möter han Simons landsman Jo-Wilfried Tsonga, som körde över Viktor Troicki i raka set: 6-3, 6-3, 6-3.

Matchbilden då kommer sannolikt att bli helt annorlunda än dagens, eftersom Tsonga och Simon inte har många likheter som spelare.

Däremot kan vi vara säkra på att Federer kommer få det tufft. Tsonga har inte tappat set hittills (72-37 i gamefacit) och har sett otroligt stark ut. Spelar en mycket effektivare tennis än vi är vana att se honom.

Mer om den kvartsfinalen framöver, men kan väl säga som så här att semifinalen är långt från säkrad för Federer.

* * *

För tredje matchen i rad vände veteranen Tommy Robredo 0-2-underläge till 3-2-seger. FOTO: BILDBYRÅN
För tredje matchen i rad vände veteranen Tommy Robredo 0-2-underläge till 3-2-seger. FOTO: BILDBYRÅN

Tommy Robredo bjöd på ännu en dramatisk femsetare – och den tredje matchen i rad som han vänt 0-2-underläge till 3-2-seger.

Den här gången var det Nicolás Almagro som utsattes för den tortyr som det tydligen är att spela mot en formtoppad Robredo. 31-åringen totalvägrar liksom att ge upp, springer på precis allt och ger inte sina motståndare minsta lilla andrum.

Det hela började som väntat. Ganska tråkig match inledningsvis. Båda höll serve till tiebreak i första set, där Almagro var snäppet starkare. I andra fortsatte Almagro att serva stabilt och fixade två servegenombrott, vilket räckte till 6-3.

I tredje höjde sig Robredo och reducerade via 6-4.

Nicolás Almagro. FOTO: BILDBYRÅN
Nicolás Almagro. FOTO: BILDBYRÅN

Och så i fjärde set hände det alltså igen. Den här gången behövde han visserligen inte rädda några matchbollar, som mot Gaël Monfils, men han hamnade alltså i underläge med break emot sig. I fjärde set tappade Almagro 4-2 och i femte set 2-0.

Så typiskt matchsumparen Almagro, men samtidigt: All cred till Robredo. Det där slitet, den jämnheten och den vinnarskallen är inte att leka med. Oerhört imponerande. 6-7(5), 3-6, 6-4, 6-4, 6-4 blev matchsiffrorna till slut.

I kvartsfinalen, hans totalt sjätte i karriären i Grand Slam-sammanhang (femte i Franska öppna), möter han ännu en landsman: David Ferrer.

Hans åttondel mot Kevin Anderson var närmast ett skämt. Anderson hade, sin goda form till trots, absolut noll och ingenting att sätta emot världsfemman. 6-3, 6-1, 6-1 blev det, och 97-60 i poäng totalt till Ferrer.

Han är makalöst stark, Ferrer. Slog 28 winners, mot Andersons 25. Och bara elva oprovocerade misstag, mot Andersons 41.

Robredo lät sig visserligen inte skrämmas av Almagros 4-0 i inbördes möten inför åttondelsfinalen, men Ferrer (som likt Tsonga ännu inte tappat set) kommer bli en mycket svårare nöt att knäcka.

* * *

Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN
Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN

Serena Williams fortsätter slugga sig fram mot en förväntad final. Fyra game lyckades Roberta Vinci plocka: 6-1, 6-3.

Väldigt svårt i nuläget att se vem som ska kunna stoppa henne.

Svetlana Kuznetsova? Tja, hon spelade i och för sig riktigt bra mot Angelique Kerber i dag, men segern var förväntad. Kerber är inte lika bra på gräs som på hardcourt och grus och är sårbar mot snabba, varierade allround-spelare med så pass tung forehand som Kuznetsova.

Kuznetsova är helt enkelt en mycket mer kompetent grusspelare, och hennes seger kändes aldrig direkt hotad – trots att hon tappade serven direkt i avgörande set. Det blev till slut en stabil 6-4, 4-6, 6-4-seger.

Tveksamt om det räcker mot Williams, dock.

* * *

Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN
Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN

Agnieszka Radwanska var stundtals helt överlägsen mot Ana Ivanovic. 6-2, 6-4 blev det. Inte mycket att säga om den matchen, förutom att Radwanska verkligen förbättrat sitt grusspel avsevärt det senaste året.

Möter Sara Errani i kvartsfinalen, efter att Errani med vissa bekymmer avfärdat 20-seedade Carla Suarez Navarro (5-7, 6-4, 6-3).

Känns inte som en lika solklar seger för Errani som det gjorde för en dryg vecka sedan.

* * *

Alla dagens resultat:

Skärmavbild 2013-06-02 kl. 22.44.00
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB