Startsida / Inlägg

Matchkollen, måndag

av Henrik Ståhl

Måndag, vilket betyder fler åttondelsfinaler.

Låt oss titta lite närmare på vad dagen har att erbjuda:

* * *

√ RAFAEL NADAL (4) – KEI NISHIKORI (15)

Nishikori har imponerat – vilket gruskungen Nadal definitivt inte har.

Men i åttondelsfinalen bjuds spanjoren på en helt annan matchup. En som passar honom mycket bättre. I sina inledande tre matcher har han nämligen mött spelare med kraftfulla offensiva kvaliteter, som med sin aggressivitet kunnat exploatera Nadals svagheter.

Nishikori är visserligen en oerhört skicklig spelare, men hans fokus ligger främst på försvar, kontringsspel, snabba omställningar och säkerhet i bollandet. Det faller sig helt enkelt inte naturligt för honom att spela så aggressivt och med så små marginaler som krävs för att sätta press på Nadal.

Världstrean kommer därför sannolikt att få diktera spelet, och då är han på alla plan den bättre spelaren.

Tror det blir en komfortabel seger för Nadal i raka set.

* * *

√ MARIA SJARAPOVA (2) – SLOANE STEPHENS (17)

Sjarapova har vunnit 14 av sina 15 senaste matcher på grus, inklusive en överkörning av just Stephens i Rom förrförra veckan (6-2, 6-1).

Den största fördelen 19-årige Stephens har mot Sjarapova är att hon är snabbare. Världstvåan har dock de farligaste vapnen i sin serve och sina hårda grundslag. Dessutom har hon mycket bättre räckvidd än Stephens – och det har gjort att ryskan enkelt kunnat utmanövrera henne med snäva vinklar och genomskärande rak backhand.

Stephens största hopp är därför att Sjarapovas serve klickar, vilket den ju gör ibland. Utan den är hon nämligen mycket mer sårbar, och håller hon ordning på sin egen serve kan hon då kliva fram och pressa tillbaka titelförsvararen.

Med tanke på hur Sjarapova presterat hittills i turneringen har jag svårt att se att hennes serve plötsligt ska falla isär, och gissar därför på seger i två set.

* * *

√ NOVAK DJOKOVIC (1) – PHILIPP KOHLSCHREIBER (19)

Kohlschreiber är en klart underskattad grusspelare och gick faktiskt segrande ur deras hittills enda möte på grus – i raka set (Franska öppna 2009). Sedan dess har dock Djokovic förvandlats till den koloss han är i dag.

Jag misstänker att Kohlschreiber kommer försöka spela så enkelt han bara kan. Hålla liv i duellerna, variera sina slag och vänta (hoppas) på att chanserna kommer. Tror också att han kommer nyttja sin backhandslice ganska friskt. Ingen bra idé att bli fastlåst i malande backhanddueller med Djokovic, som ju har en av tourens absolut bästa backhands.

Med tanke på hur extremt säkert och överlägset Djokovic uppträtt på banan hittills är det svårt att tippa annat än seger i raka set, men om Kohlschreiber bara lyckas störa hans matchrytm tillräckligt är det ingen omöjlighet alls att han kniper ett set.

* * *

√ VICTORIA AZARENKA (3) – FRANCESCA SCHIAVONE (50)

2010 års Franska öppna-vinnare Schiavone har sett stabil ut och gjorde en riktigt bra match mot Marion Bartoli i tredjerundan.

Azarenka är dock en svårare nöt att knäcka. Hon har ett mycket tyngre grundspel och bättre kontringsspel, och är därför svårare att flytta runt.

Azarenka har visserligen vunnit deras två enda tidigare möten på grus och då bara tappat totalt sex game på fyra set, men det var flera år sedan. Lär bli lite tuffare för Azarenka i dag, men jag tror världstrean kniper kvartsfinalbiljetten.

* * *

TOMMY HAAS (14) – √ MIKHAIL JUZJNYJ (31)

I Rom blev det enkel seger i raka set för Juzjnyj när de båda veteranerna möttes.

Och faktum är att det är ryssen som sett säkrast ut på Roland Garros, medan Haas inte direkt imponerat. Själv gillar jag visserligen hur 35-åringen justerat sitt spel på grus och spelar med mycket större taktiskt tålamod, men han var ordentligt pressad mot 19-årige Jack Sock i andra omgången (vann dock i raka set) och var nära förlust trots 2-0 i set mot John Isner i tredje.

Oddssättarna verkar ha oerhört svårt att plocka ut en favorit, och det är ungefär så svår den här matchen är att tippa. Det enkla faktum att Juzjnyj helt enkelt sett stabilare ut och dessutom har två raka segrar (Rom 2013 och Peking 2012; mötena dessförinnan var 2008 och tidigare, så känns inte helt tillförlitligt att basera förhandstips på) gör att jag ger honom ett litet övertag.

Blir inte förvånad om det går till fem set.

* * *

MARIA KIRILENKO (12) – √ BETHANIE MATTEK-SANDS (67)

Svårt svårt. Kirilenko den mer framgångsrika och jämna. Mattek-Sands den mer offensivt giftiga.

Tror dock inte att hon kommer få lika hög utdelning som mot Li Na i andra omgången. Li Na bjuder på mycket mer gratispoäng i och med sina många oprovocerade misstag och Kirilenko är mer stabil i defensiven.

Går säkert till tre set, och då kan ju vad som helst hända. Jag vill ändå någonstans hoppas och tro på Mattek-Sands. Hon är väldigt skräckinjagande när spelet funkar. Vore riktigt kul att se henne i kvartsfinalen.

* * *

RICHARD GASQUET (9) – √ STANISLAS WAWRINKA (10)

Dagens mest svårtippade match, vid sidan av Haas-Juzjnyj. Intressant för övrigt att vi bara i dag bjuds på två matchups med bara enhandsfattade backhandspelare (totalt åtta av 16 spelare i åttondelsfinalen spelar med enhandsfattad backhand). Galet.

Nåväl.

Detta blir för övrigt Wawrinkas fjärde raka åttondel i Franska öppna, Gasquets tredje raka. Båda är ytterst kompetenta grusspelare, men på lite olika sätt: Wawrinka väldigt offensiv, Gasquet defensiv.

Wawrinka är som bekant i väldigt bra form och har inte hämmats alls av lårskadan han ådrog sig i Madrid. Gjorde en riktigt bra match mot Jerzy Janowicz i tredje omgången.

Det var dock en matchup som passade honom bättre. Wawrinka är säkrare i spelet än Janowicz, kunde flytta runt honom lite som han ville och utmanövrera honom med snäva vinklar.

Det funkar inte mot Gasquet. Wawrinka kommer säkerligen ta initiativet och försöka styra spelet, men det är en matchbild som inte stör fransmannen nämnvärt – han är van vid att nöta ut offensiva motståndare och sakta men säkert jobba sig till ett övertag.

Med tanke på Gasquets svaga åttondelsfacit i GS-sammanhang (sedan Wimbledon-semifinalen 2007 har han spelat tio GS-åttondelar – och förlorat samtliga) kommer han dock inte bara ha Wawrinka att kämpa mot, utan sina egna inre demoner. Jag tror därför att han lär gå ut hårt och försöka få ett tidigt övertag. Kliva fram aggressivt och mata toppade slag mot schweizarens backhand – precis som landsmannen Gilles Simon i gårdagens åttondel mot Wawrinkas landsman Roger Federer.

Frågan är hur effektivt det blir, eftersom även Wawrinka tenderar att gå ut hårt och slugga sig till ett övertag, som han sedan i lugn och ro kan bygga vidare på.

Tror att första set blir enormt viktigt i den här matchen. Svårt att inte hålla Wawrinka som förhandsfavorit med tanke på hans grymt imponerande grussäsong och hur självsäkert han uppträtt på Roland Garros. Tror helt enkelt på Wawrinka i den här matchupen, men slänger in en liten skrällvarning på Gasquet.

* * *

√ JELENA JANKOVIC (18) – JAMIE HAMPTON (54)

Hampton är fightern som redan fällt två seedade spelare (25-seedade Lucie Safarova i förstarundan och världssjuan Petra Kvitová i tredje omgången) och har således nått sin första GS-åttondel i karriären.

Hon har mer kraft i sin förstaserve och tenderar att vara mer bestämd i spelet från baslinjen än Jankovic. Hampton har också slagit en läskigt snäv och effektiv serve från deuce court – som lär bli ett farligt vapen mot den forna världsettan.

Och Jankovic då?

Snabb, uthållig, balanserad, bollsäker. Mer av en atlet, helt enkelt. Och när hon är som bäst är hon också en skicklig taktiker. Det är just på det taktiska planet som Jankovic har störst sannolikhet att vinna den här matchen. Hon vill inte låta sig pressas tillbaka och låsas fast bakom baslinjen. Där är hon sårbar.

Hon måste förstöra Hamptons rytm och få henne att börja tvivla på sitt spel genom att mixa upp sitt eget.

Jankovics erfarenhet talar för att hon klarar den här utmaningen. Kan mycket väl bli en mental kamp, och där har Jankovic övertaget.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB