Startsida / Inlägg

Matchkollen, onsdag

av Henrik Ståhl

Fyra kvartsfinaler avklarade, fyra kvar. Två på herrsidan, två på damsidan.

Det här bjuds vi på i dag:

* * *

Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN

√ RAFAEL NADAL (3) – STANISLAS WAWRINKA (10)

Det måste kännas bittert att först kämpa ner en hemmaspelare (i det här fallet Richard Gasquet) i en femsetsrysare efter att ha vänt 0-2-underläge och två dagar senare få sin belöning i form av Rafael Nadal. På grus. I Franska öppna.

9-0 i inbördes möten för Nadal. 4-0 på grus, med setfacit 8-0.

Det ser alltid väldigt behärskat ut när Nadal möter Wawrinka. Spanjorens taktik är densamma som mot Roger Federer och andra spelare med enhandsfattad backhand: Mata toppade forehands mot backhandsidan och nöta ner motståndaren med bollsäkerhet och genomskärande forehands.

Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN
Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN

Nadal har dock inte sett hundra ut och först i åttondelsfinalen mot Kei Nishikori fick han för självförtroendet så viktiga enkla segern.

Wawrinkas chans blir att utnyttja den lilla gnutta osäkerhet som kan finnas kvar hos Nadal (som enligt egen utsago haft känningar i en axel och därför inte kunnat serva för fullt förrän mot Nishikori).

Även för Wawrinkas del är taktiken solklar: Sätta hög press, särskilt mot Nadals backhand, med tunga och djupa grundslag, försöka avsluta poängen framme vid nät för att korta duellerna och mixa upp spelet med stoppbollar.

Att Wawrinka har en färsk femsetare i kroppen är dock inte till hans fördel. Gissar att han kommer hänga med bra i ett eller två set, men att energin sedan sinar (vilket den snabbt brukar göra mot spelare som Nadal).

Vinner han sitt första set någonsin på grus mot världstrean ska han vara nöjd.

* * *

Maria Sjarapova. FOTO: BILDBYRÅN
Maria Sjarapova. FOTO: BILDBYRÅN

√ MARIA SJARAPOVA (2) – JELENA JANKOVIC (18)

För Sjarapova är taktiken i teorin väldigt enkel: Ta kommandot, pressa Jankovic bakåt i banan och försöka avsluta poängen snabbt, för att hindra Jankovic från att utnyttja sina counterpunching-egenskaper i syfte att förlänga duellerna (och tvinga fram missar från Sjarapova).

Jelena Jankovic. FOTO: BILDBYRÅN
Jelena Jankovic. FOTO: BILDBYRÅN

Sjarapova har genom åren varit skoningslös i sitt returnerande mot Jankovic, så serven blir livsviktig för forna världsettan.

Och för hennes del handlar det om att täppa till defensiven, försöka ta farten ur bollen och vinkla sina slag för att tvinga Sjarapova att springa.

Känns som att Sjarapovas överlägsna styrka och tyngd samt förmåga att diktera spelet blir avgörande i den här matchen. Tror på 2-0 för världstvåan.

* * *

Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

√ NOVAK DJOKOVIC (1) – TOMMY HAAS (14)

Dagens klart mest intressanta match. I ena ringhörna världsettan Novak Djokovic, en av tourens snabbaste och mest kompletta spelare. I den andra Tommy Haas, en offensivt skicklig och taktiskt kompetent veteran med enorm erfarenhet.

4-3 i inbördes möten, men det är ju Haas seger i raka set i årets Miami Masters som blir måttstock inför den här matchen.

För tyskens del står slaget framför allt på det taktiska planet. Philipp Kohlschreiber visade i åttondelsfinalen att det inte behövs blytunga vapen för att utmanövrera Djokovic – det räcker med taktiskt tänkande och förmågan att utnyttja sin motståndares svagheter.

I just åttondelen exploaterade Kohlschreiber Djokovics osäkerhet i första set och tvingade honom hela tiden ur sin ”comfort zone” för att hindra honom från att hitta sin matchrytm.

Det ska bli väldigt intressant att se om Haas tacklar den här uppgiften på liknande sätt. Beror säkert på hur vädret blir, men om tysken har planerat att bara försöka slå igenom Djokovics försvarsmur med tyngd och ursinnig offensiv blir det en enkel seger för världsettan.

Tommy Haas. FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Haas. FOTO: BILDBYRÅN

Nej, jag hoppas att Haas spelar ungefär som i Miami. Vårdar bollen, har stort tålamod och varierar slagen och spelet så mycket som möjligt. Slicen blir ett viktigt vapen, eftersom en välriktad och vältajmad kan ge snabba omställningar från försvar till attack. Haas borde också, likt Kohlschreiber, tvinga ner Djokovic på nät, där han inte är lika trygg som vid baslinjen.

Tilltron till Haas är ganska stor efter hans överkörning av Mikhail Juzjnyj i åttondelen (och den där segern i Miami). Själv tror jag att han har en riktigt god chans att störa Djokovic, men om det räcker hela vägen?

Nej, det tror jag inte. Djokovic är alldeles för stark för det, och det ser ut som att han har bestämt sig för att ta väldigt få risker i jakten på finalen och titeln.

Om Haas spelar alla sina kort rätt, med taktisk briljans och marginalerna på sin sida, medan Djokovic öppnar så där trögt som han ofta gör, då tror jag att han kan plocka första set.

Men närmare än 3-1, nej det tror jag inte att han kommer den här gången.

Ska dock, som sagt, bli en oerhört intressant kvartsfinal. Haas ska inte underskattas.

* * *

Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN
Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN

√ VICTORIA AZARENKA (3) – MARIA KIRILENKO (12)

Maria Kirilenko. FOTO: BILDBYRÅN
Maria Kirilenko. FOTO: BILDBYRÅN

Azarenka vill ta kommandot tidigt i den här matchen och flytta Kirilenko i sidled och med kraft, djup och bra placering tvinga henne att spela defensivt.

Kirilenko å sin sida vill störa Azarenkas matchrytm med toppade loopar och låg backhandslice. Hon måste också slå kortare bollar för att tvinga Azarenka framåt i banan – världstrean är inte helt trygg i sitt fotarbete på grus och är dessutom långsam i djupled.

Blir den här matchen en klassisk baslinjeduell kommer Azarenka vinna enkelt. Och det tror jag att hon gör. Kirilenko har absolut chansen att störa, men världstrean har sett överraskande stabil och självsäker ut hittills i Paris. Hon har dessutom med sina sex raka set (totalt 3-2 i matchfacit i inbördes möten).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB