Startsida / Inlägg

Så blir seedningen i årets Wimbledon

av Henrik Ståhl
Wimbledon.
Wimbledon.

Seedningen i årets Wimbledon är färdig och offentliggjord. Den som är intresserad av matematik och har mycket fritid hade kunnat räkna ut på förhand exakt hur seedningen skulle bli, eftersom Wimbledons seedningssystem bygger på världsrankningen och resultat i de senaste två årens grästurneringar. För egen del hanns det dock inte med.

Men hursomhelst. Låt oss ta en titt när den nu äntligen presenterats.

Vi börjar med damernas, eftersom den är enklast:

wimbydamer

Damernas seedning följer alltså världsrankningen från punkt till pricka. Anledningen till att det är ett litet glapp mellan plats 25 och 26 (där 27-rankade Varvara Leptjenko seedas som nummer 26) beror på att 26-rankade Svetlana Kuznetsova tvingats lämna återbud på grund av skada.

Och så här ser herrarnas ut:

wimbyherrar

Alltså 1-5 på världsrankningen seedas också 1-5. Vilket inte kan komma som en överraskning för någon, eftersom Rafael Nadal valde att stå över Gerry Weber Open i Halle förra veckan och därmed inte kunde gå om David Ferrer i racet om ”Wimbledonpoäng”.

Eftersom Wimbledons seedningssystem är en kombination av rankningspoäng och poäng intjänade i förra årets grästurneringar plus 75 procent av poängen i det bästa grästurneringsresultatet från året dessförinnan (i det här fallet 2011) hade det krävts att Nadal vann titeln i Halle för att gå om Ferrer.

Så här ser ”Wimbledonpoängen” mellan Nadal och Ferrer ut i detalj:

Ferrer: 7,220 rankningspoäng + 360 poäng från Wimbledon 2012 (kvartsfinal) + 250 poäng från ’s-Hertogenbosch 2012 (finalseger) + 70 poäng från OS i London (tredje omgången) + 135 poäng från Wimbledon 2011 (åttondelsfinal, hans bästa gräsresultat det året; 75 procent av 180 poäng) = 8,035 ”Wimbledonpoäng”.

Nadal: 6,895 rankningspoäng + 45 poäng från Wimbledon 2012 (andra omgången) + 900 poäng från Wimbledon 2011 (final, hans bästa gräsresultat det året; 75 procent av 1,200 poäng) = 7,840 ”Wimbledonpoäng”.

Rafael Nadal blir bara kvartsfinalseedad i Wimbledon.
Rafael Nadal blir bara kvartsfinalseedad i Wimbledon 2013.

Vid seger i Halle hade Nadal landat på 8,090. Att Ferrer åkte ut redan i första omgången i årets upplaga av Rosmalen Grass Court Championships i ’s-Hertogenbosch påverkar inte årets seedning, eftersom den turneringen avgörs samma vecka som lottningen i Wimbledon presenteras (de poängen har då alltså inte hunnit tillgodoräknats spelarna på världsrankningen).

Att Nadal först valde att ställa upp i Halle tolkade jag delvis som det klassiska sättet att få lite matchvana på gräs, men också som ett försök att gå om Ferrer i den wimbledonska seedningen och därmed bli semifinalseedad.

Att han valde att lämna återbud måste i ljuset av detta ses som en rätt befogad försiktighetsåtgärd.

Nu är Nadal i stället femteseedad – och vi riskerar därför att få se en blockbuster mellan honom och Novak Djokovic eller Roger Federer redan i kvartsfinalen.

Det betyder också att Federer i ett worst case scenario kan få Nadal i kvartsfinal, Andy Murray i semi och Novak Djokovic i final (eller vice versa gällande Murray/Djokovic).

Nadal blir med andra ord en nitlott utan dess like i årets Wimbledon.

Det kan också bli så att Ferrer får Nadal i sin kvartsfinalsektion. Vilket ju skulle kunna betraktas som någon sorts poetisk rättvisa, samtidigt som det vore höjden av otur för Ferrer.

Låt oss för skojs skull måla upp några worst case scenarios för övriga Big Four-spelare, eftersom det är hela två dagar kvar tills lottningen genomförs:

Djokovic: Nadal (kvart) – Federer (semi) – Murray (final).
Murray: Nadal – Federer – Djokovic.
Federer: Nadal – Murray – Djokovic.

Alla dessa scenarier är givetvis ett worst case scenario även för Nadal.

Även om det är väldigt konstigt och aningen snedvridet (för att inte säga ovant) att Nadal bara är kvartsfinalseedad i en Grand Slam så måste man säga att det, i alla fall så här på förhand, ger årets Wimbledon en helt annan dimension. Som att lite vad som helst kan hända, typ.

* * *

Okej, det var lite om Big Four.

I segmentet under dem sker två smärre rotationer:

• Världssexan Tomás Berdych och världssjuan Jo-Wilfried Tsonga byter plats i seedningen (till stor del på grund av Berdychs fiasko förra året då han åkte ut redan i första omgången mot Ernests Gulbis, medan Tsonga gick till semifinal).

• Världstolvan Marin Cilic hoppar upp två hack, världstian Stanislas Wawrinka och -elvan Kei Nishikori puttas ner varsitt.

Jo-Wilfried Tsonga blir sjätteseedad.
Jo-Wilfried Tsonga blir sjätteseedad.

I övrigt inga jättestora skillnader jämfört med världsrankningen. Största skuttet står 28-rankade Mikhail Juzjnyj för – han blir nämligen seedad som nummer 20. Inte särskilt överraskande. Gick som bekant till kvartsfinal i Wimbledon förra året, åttondelsfinal 2011 och final i Halle i år.

Förändringarna utanför topp 5 påverkar inte lottningen över huvud taget, eftersom plats 5-8 kvartsfinallottas mot 1-4. Samma gäller för Cilic/Wawrinka/Nishikori eftersom plats 9-16 lottas mot 1-8 i åttondelarna. Spelar därför inte så jättestor roll exakt var inom dessa segment man ligger.

Ingen utanför topp 32 seedas i år. 2012 blev då 33-rankade Andy Roddick seedad som nummer 30 och 2011 blev då 35-rankade Michael Llodra som nummer 19.

2010 blev hela fem spelare utanför topp 32 seedade: 35-rankade Philipp Kohlschreiber, 36-rankade Tommy Robredo, 37-rankade Victor Hanescu, 38-rankade Julien Benneteau och 39-rankade Philipp Petzschner (seedade 29-33; endast 32 spelare seedades även det året, men 27-seedade Ernests Gulbis drog sig ur på grund av skada, varpå Petzschner togs in som ersättare på plats 33).

Att så många utanför topp 32 blev seedade det året berodde på många skadeavhopp – systemet med ”Wimbledonpoäng” och resulterande justeringar i seedning gäller enbart inom topp 32. En spelare utanför topp 32 kan därför aldrig bli seedad i Wimbledon förutom som ”ersättare” för en skadad spelare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB