Startsida / Inlägg

Veckans turneringar

av Henrik Ståhl

Krutet från årets första grästurneringar har knappt hunnit svalna, men måndag betyder ny turneringsvecka.

Eastbourne och ’s-Hertogenbosch är det som gäller den här gången.

Vi tar en titt:

* * *

Klicka för större version.
Klicka för större version.

EASTBOURNE INTERNATIONAL
ATP 250
Eastbourne, England
Regerande mästare: Andy Roddick

Inte lika hett startfält som i London förra veckan. 15-rankade Milos Raonic är förstaseedad, 17-rankade Gilles Simon andraseedad. Tveksamt att någon av dem når final. Mer troligt att ingen av dem gör det.

Raonic möter sannolikt Denis Istomin i sin öppningsmatch, och i den matchupen håller jag Istomin som favorit. Även Ivan Dodig är en skickligare grässpelare än Raonic, men kanadensaren har större chans att slå honom än Istomin.

Övre halvan känns lite vilda västern. Kan sluta lite hur som helst. Istomin, Feliciano Lopez eller Alexandr Dolgopolov har goda chanser att gå till final (Dolgopolov dock fortfarande i ganska dålig form och Lopez lät känslorna ta över mot Marin Cilic i London).

På den undre halvan borde Philipp Kohlschreiber eller Kevin Anderson gå till final. Julien Benneteau och Bernard Tomic utmanare. Regerande mästaren Andreas Seppi fortfarande formsvag, så tror inte han når sin tredje raka final.

De går till semifinal: Istomin, Lopez, Kohlschreiber, Anderson.
Skrällvarning: James Blake, Bernard Tomic, Julien Benneteau.
Bubblare: Milos Raonic, Alexandr Dolgopolov.

Semifinalerna: Istomin slår Lopez, Anderson slår Kohlschreiber.
FINALEN: Anderson slår Istomin.

* * *

Klicka för större version.
Klicka för större version.

ROSMALEN GRASS COURT CHAMPIONSHIPS
ATP 250

’s-Hertogenbosch, Holland
Regerande mästare: David Ferrer

Marginellt hetare än Eastbourne. Två topp 10-spelare i startfältet: Världsfyran David Ferrer och världstian Stanislas Wawrinka. Ferrer titelförsvarare.

Tuff öppningsmatch för Ferrer. Xavier Malisse var grymt bra mot Juan Martín del Potro i London förra veckan, innan han vek ner sig mentalt och förlorade en match som låg helt och hållet i hans händer.

Frågan är om han kan besegra Ferrer mentalt? För på en gräsbana kan han slå de flesta spelare rent spelmässigt. Det här blir dessutom Ferrers första match sedan finalen i Franska öppna, och när han spelade sin första grusmatch i Europa efter hardcourt-säsongen tidigare i år blev det förlust i en tresetare mot Dmitry Tursunov.

Samma visa var det månaden innan, när han spelade sin första match på hardcourt efter grussäsongen i Sydamerika: förlust i öppningsmatchen mot Kevin Anderson.

Det finns alltså en hel del faktorer som talar för en skräll.

Nu tror jag i och för sig inte att det blir någon i just det här fallet. Om inte Malisse kan stänga en match mot del Potro på gräs så kommer han att få problem mot Ferrer.

Vinner spanjoren den där första matchen så är han klar finalfavorit. Yen-Hsun Lu kanske kan ställa till det lite för honom i andra omgången, taiwanesen är en skicklig grässpelare, likaså Marcos Baghdatis i en kvartsfinal, men båda är matcher han ska vinna. John Isner i en eventuell semi lär bli en tuff match, men ska vinna även den. Särskilt i och med att gräset vid det laget hunnit bli slitet, vilket gynnar världsfyran.

På den nedre halvan är det lite mer getingbo. Wawrinka möter Igor Sijsling i sin öppningsmatch. Stor skrällpotential där. Sijsling slog Istomin i London och tog sedan set mot Jo-Wilfried Tsonga.

Hatmöte mellan Benoit Paire och Michael Llodra. Blir säkert Llodra som går vinnande ur den bataljen med tanke på att Paire brukar glömma sitt huvud i omklädningsrummet. Segraren där möter sedan troligen Jan Hernych. Kan bli intressant. Ska också bli intressant att se vad Marius Copil kan åstadkomma på gräs.

Känns verkligen hugget som stucket vem som går till final på den här halvan.

De går till semifinal: Ferrer, Isner, Sijsling, Llodra.
Skrällvarning: Malisse, Haase, Baghdatis, Haase.
Bubblare: Wawrinka, Paire.

Semifinalerna: Ferrer slår Isner, Llodra slår Sijsling.
FINALEN: Ferrer slår Llodra.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB