Startsida / Inlägg

Benneteaus brakförlust

av Henrik Ståhl
Julien Benneteau åkte på sin nionde raka ATP-finalförlust i Kuala Lumpur.
Julien Benneteau åkte på sin nionde raka ATP-finalförlust i Kuala Lumpur.

Han gick in i finalen med åtta raka finalförluster.

Nu har han nio.

Julien Benneteaus finalförbannelse överlevde alltså Kuala Lumpur – trots matchboll i andra set.

Förlusten innebär i stället att 24-årige doldisen Joao Sousa bärgat sin första ATP-titel i karriären – efter bara en spelad final.

Sousa: 1-0.

Benneteau: 0-9.

Det är ju nästan lite skrattretande, även om jag faktiskt känner lite med Benneteau. Här har han sin överlägset bästa chans att äntligen bärga sin första titel och sumpar det helt på egen hand när han ska serva hem bucklan i andra set.

Där snackar vi finalfrossa som heter duga.

Joao Sousa vann sin första ATP-titel någonsin – i sin första ATP-final någonsin.
Joao Sousa vann sin första ATP-titel någonsin – i sin första ATP-final någonsin.

Han har haft sina chanser i några av de tidigare finalerna, men i de har han mött betydligt svårare motstånd än han gjorde i dag. All heder åt Joao Sousa som gjort två kanonveckor, men som spelare har han oerhört begränsad kapacitet.

På hardcourt – dessutom inomhus – ska han inte utgöra något hot whatsoever, oavsett formtopp, då han i grunden är en grusspelare (och dessutom inte direkt rutinerad i ATP-sammanhang).

Han krigade sig dock förbi både David Ferrer och Jürgen Melzer under veckan och tog de chanser han fick i finalen, så segern är så klart välförtjänt.

Men att inte Benneteau vann den här matchen… 101-95 i poäng totalt, vann 73 procent i förstaserve och 59 procent i andraserve, höll sin serve hela vägen fram till 5-5 i andra set och lät sedan nervositeten sänka honom. Breaket i tredje sets första game lyckades han aldrig reparera trots att Sousas serve inte på något sätt var omänskligt bra.

Nej, att fransmannen inte vann sin första ATP-titel i dag kan inte betraktas som annat än ett underbetyg. Ett bottennapp. Vi får se om det någon gång blir tionde gången gillt för 31-åringen.

* * *

Mammutservaren Milos Raonic vann 41 av 43 poäng i förstaserve.
Mammutservaren Milos Raonic vann 41 av 43 poäng i förstaserve.

Milos Raonic gjorde däremot ingen besviken i sin final, i Bangkok. Kanadensaren servade helt utomjordiskt bra. Tappade bara två poäng i sin förstaserve under hela matchen. Vann 41 av 43 – det vill säga 95 procent. Helt galet.

Han vann visserligen blott tolv poäng i Tomás Berdychs serve, men det räckte för att bärga de två överlägset viktigaste poängen i matchen:

• Minibreaket i inledningen av första sets tiebreak. 

• Servegenombrottet till 2-0 i andra set.

Jag har vissa invändningar mot Raonics aggressiva returspel, eftersom det ger motståndaren väldigt mycket gratispoäng. Men när grundspelet är så pass bra som det var i dag – och framför allt när han är så här totalt orubblig i egen serve – då funkar det ju onekligen väldigt bra.

Berdych var en slagen man redan efter det där tiebreaket i första set. Han kände liksom att han inte skulle få ens en tillstymmelse till chans i kanadensarens serve – vilket ökade pressen på honom att själv serva kassaskåpssäkert.

Tomás Berdych.
Tomás Berdych.

En breakboll hade Raonic emot sig, i slutet av första set (när han tappat 40-0 och bränt totalt fyra gamebollar). Den räddade han med en förstaserve i 221 km/h.

Det var med andra ord inte speciellt konstigt att Berdych var en smula uppgiven efter tiebreaket, där han alltså tappade sin serve i tiebreakets allra första poäng. Vanligtvis får man några chanser att ta igen det, särskilt om man som Berdych servar stabilt därifrån, men Raonic var liksom bara helt omöjlig.

Oerhört imponerande seger, hur som helst. Även om jag nog tycker att den mot Richard Gasquet i gårdagens semifinal var snäppet mer imponerande, dels för att Gasquet är en bättre returtagare och dels för att Raonic inte servade lika bra som i dag.

Nåväl.

Serven även fortsättningsvis kanadensarens överlägset viktigaste vapen, men tycker även att han visat framsteg i grundspelet under veckan i Thailand. Det bådar gott inför höstens intensiva slutspelsrace.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB