Startsida / Inlägg

Åttondelarna i Paris

av Henrik Ståhl

Redan torsdag – och åttondelsfinaler i Paris Masters står på dagens program.

Vi tar en titt:

* * *

√ STANISLAS WAWRINKA (8) – NICOLÁS ALMAGRO (13)

5-3 i inbördes möten till Wawrinka men 2-1 till Almagro på hardcourt. Wawrinka har etablerat sig inom topp 10 och sett bra ut hela sommaren, Almagro i gryende form.

Har med andra ord potential att bli ett riktigt intressant möte, det här. Framför allt ett väldigt offensivt sådant. Försvarsmässigt är Wawrinka den smartare spelaren av de båda. Ser framför mig en matchbild där Almagro dikterar spelet, men tror det krävs en del för att spanjoren ska utmanövrera världsåttan i dag.

Wawrinka kommer tjäna på att försöka dra ner tempot och tvinga Almagro i sidled med de där snäva vinklarna som han är så makalöst bra på att hitta, och på så vis tvinga fram misstag från Almagro.

Kan mycket väl bli en tresetare det här, med ett tiebreak eller så. Räknar med att Almagro går ut stenhårt och försöker få med sig första set. Fixar han det är det inte alls omöjligt att han faktiskt vinner. Skrällvarning, alltså.

* * *

√ DAVID FERRER (3) – GILLES SIMON (17)

4-1 i inbördes möten till Ferrer, men Simon vann deras hittills enda möte på hardcourt (Cincinnati 2011).

Simon brukar ju prestera bra på hemmaplan och gick till semifinal förra året (förlust mot Jerzy Janowicz) efter att ha slagit ut Tomás Berdych i raka set i kvarten.

Blir ju ingen sprakande show det här. Ferrer var väldigt ojämn i sin öppningsmatch mot Lukas Rosol (6-0, 2-6, 6-3) och det här kommer bli en väldigt annorlunda matchbild. Ferrer brukar dock inte ha några större problem med att föra spelet mot counterpunchers som Simon.

Håller Ferrer som favorit, men slänger in en liten skrällvarning på Simon. Hans taktiska spelsinne ska inte underskattas och han brukar som sagt prestera inför sina hemmafans.

* * *

√ NOVAK DJOKOVIC (2) – JOHN ISNER (16)

Det står faktiskt bara 3-2 i inbördes möten till Djokovic. Isner vann deras senaste möte, i kvartsfinalen i Cincinnati tidigare i år.

Det här är dock utanför USA, och vi vet ju att det brukar vara en helt annan Isner vi får se när han inte spelar på hemmaplan. Dessutom har Djokovic sett oerhört motiverad ut sedan finalförlusten i US Open, då han ju förlorade sin förstaplats på rankningen till rivalen Rafael Nadal.

Givetvis en tuff lottning och en jobbig åttondel för Djokovic, men jag tror att han får sin revansch i dag. Troligen i raka set, till och med.

* * *

√ ROGER FEDERER (6) – PHILIPP KOHLSCHREIBER (23)

Bra match av Kohlschreiber mot landsmannen Tommy Haas, men Federer är en annan femma. 7-0 i inbördes möten till schweizaren, som bara förlorat ett set (15-1 i setfacit).

Federer vann i raka set sist de möttes, i Cincinnati tidigare i höstas. Lutar åt att tysken tvingas bokföra sin åttonde raka förlust mot Federer i dag. Världssexan slog Kevin Anderson förhållandevis enkelt i går, utan att prestera på topp.

Nu är visserligen Kohlschreiber en bättre returtagare än Anderson, men tror han kommer få stora problem i Federers serve. Helt enkelt en dålig matchup för honom. Kan mycket väl plocka ett set, men tror Federer tar det här.

Såvida han inte är plufsigt nöjd med att ha kvalificerat sig till World Tour Finals och går på halvfart i dag? Men nej, det kan vi ju inte utgå ifrån. Spelar han som mot Anderson i går ska det räcka för att slå Kohlschreiber, såvida inte tysken gör en felfri match.

* * *

√ RICHARD GASQUET (10) – KEI NISHIKORI (19)

Landsmannen Jo-Wilfried Tsonga är redan borta ur slutspelsracet, vilket faktiskt bara är positivt för Gasquet, som nu kan spela mer avslappnat. Tenderar ju att tappa huvudet när han är stressad, fransmannen.

Ganska bra matchup för Gasquet. 3-0 i inbördes möten och ett psykologiskt övertag. Nu är visserligen Nishikori en skicklig inomhusspelare, men Gasquets grundläggande spelkompetens ska räcka för att vara relativt överlägsen Nishikori.

Japanen är dock långt ifrån chanslös. Tsongas uttåg gav visserligen Gasquet andrum, men än är inte racet över. Han har helt enkelt mer att spela för än Nishikori, som därför kan spela mer chansartat och med mindre marginaler. Får han en bra start kan han mycket väl följa upp sin skräll i tisdags med en likadan i dag.

* * *

√ RAFAEL NADAL (1) – JERZY JANOWICZ (14)

Tuff lottning för Nadal. Han vann visserligen i raka set i Cincinnati, men det är lite annorlunda förutsättningar här. Dels håller Janowicz en annan nivå inomhus, dels vill han så klart följa upp fjolårets succé i sin genombrottsturnering.

Nadal måste ändå hållas som favorit här. Såg stabil ut mot Marcel Granollers i går och är pigg och kry efter att ha vilat under förra veckan (lämnade återbud till Swiss Indoors i Basel).

Janowicz kommer givetvis att göra det oerhört svårt för Nadal. Kanske (förhoppningsvis, för underhållningsvärdet) pressa fram ett tredje set.

Men jag tror att Nadal klarar det här setet. Blir dock inte förvånad om Janowicz skräller. Han har ju gjort det förr…

* * *

√ JUAN MARTÍN DEL POTRO (5) – GRIGOR DIMITROV (22)

På papperet en ickematch egentligen, men Dimitrov har överraskat de senaste veckorna. En del Potro i så här bra form ska han dock inte rå på. Borde bli seger i raka set för argentinaren.

För övrigt en sån där typisk match där serven blir helt avgörande. Båda har riktigt bra servar och bygger av naturliga skäl hela sitt spel kring den. Ganska jämbördiga returtagare. Dimitrov är bra på att få bollen i spel (när han inte är överambitiös) men del Potro är bättre på att få ut det mesta av sitt returnerande.

Argentinaren är också kyligare i viktiga lägen och är både tyngre och säkrare i sitt grundspel. En på det hela taget bättre spelare, helt enkelt. Krävs att Dimitrov gör en enastående match om han ska fälla jätten från Tandil.

* * *

TOMÁS BERDYCH (7) – √ MILOS RAONIC (11)

2-0 i inbördes möten till Raonic och Berdych i lite tveksam form. Raonic imponerade visserligen inte i Stockholm Open för två veckor sedan (förlust i raka set mot Benoit Paire i kvartsfinalen) och stod sedan över Basel. Förhoppningsvis var vilan precis vad han behövde, dock.

Håller Raonic som favorit här. Han är extremt jobbig att möta inomhus eftersom han får så hög utdelning i egen serve. Dessutom passar Berdychs monotona spelstil med flacka grundslag honom väldigt bra, eftersom han då har lättare att hitta sin matchrytm.

Högt tempo har liksom generellt aldrig varit ett jättestort problem för Raonic. Det är snarare snabba tempoväxlingar och variation som han har svårt att hantera.

Hoppas på en tresetare, men om Raonics serve sitter där den ska kan han lika gärna ta det här i raka. Som i finalen i Bangkok. Berdych är för begränsad i sitt spel för att komma åt Raonic när han servar så bra.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB