Startsida / Inlägg

Paris Masters, dag 4

av Henrik Ståhl

Många bra matcher i går, men den tveklöst hetaste var ju den mellan Rafael Nadal och Jerzy Janowicz.

Blev precis så underhållande som man kan förvänta sig när en motiverad Janowicz står på ena sidan nätet. Hans taktik var lika enkel som sevärd: penetrera spanjorens försvarsmur med missiler från baslinjen och rycka sönder hans matchrytm med de patenterat oförutsägbara stoppbollarna.

Det funkade väldigt bra, inledningsvis. Nadal hade visserligen inga breakbollar mot sig i första set men fick slita för att hålla sin serve. Hade flera gånger 0-30 och 40-40, medan Janowicz gled igenom sina servegame enkelt (slog totalt åtta ess, varav fyra i samma game).

Men ju längre matchen led, desto bättre blev också Nadal på att få bollen i spel i Janowicz servegame. När så polacken darrade lite tog Nadal chansen, bröt och bärgade första set med 7-5.

I andra set bröt han sedan Janowicz omgående och det såg ut att rinna iväg för spanjoren. Han tappade dock sin serve lika snabbt, efter fantastiskt returnerande från polacken.

De följdes åt till 4-4, då Nadal efter lite om och men lyckades bryta till 5-4 och stängde sedan matchen i egen serve.

Jerzy Janowicz. FOTO: BILDBYRÅN
Jerzy Janowicz. FOTO: BILDBYRÅN

Tycker att Janowicz hade förtjänat att vinna ett set. Riktigt bra spelade han. Visst, det gick lite inflation i de där stoppbollarna emellanåt, och mot slutet kunde Nadal läsa dem tillräckligt bra för att få ett övertag framme vid nät. Men grundslagen satt där de skulle och han försvarade sig otroligt bra.

Bekymret för honom är att en spelare som Nadal i regel alltid hittar lösningar på de mest vitala problemen – i det här fallet serven. När Nadal började hitta mönstret i Janowicz serve och inte bara få bollen i spel utan dessutom med bra längd och placering, så blev Janowicz osäker.

Tillräckligt osäker för att tvingas slita för att inte bli bruten, och då ökar pressen på att själv fixa ett servegenombrott.

Imponerande att han lyckades hitta den högre nivån i sitt spel när han fann sig i underläge (precis som förra året), som i andra sets andra game. Hade han inte brutit tillbaka där så hade det mycket väl kunnat rinna iväg för Nadal.

Han gjorde också ett riktigt bra returgame när Nadal servade för matchen, men inte tillräckligt bra för att lägga krokben för världsettan.

Janowicz tappar nu sju placeringar på världsrankningen, i och med att han misslyckas med att försvara sin finalplats från förra året, och kommer återfinnas först på plats 21 när listan uppdateras på måndag. Lite trist.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=Ln9eDEn8kAo

John Isner har kommit att bli en mardrömsmotståndare för Novak Djokovic. I gårdagens åttondelsfinal var han omutlig i egen serve, räddade 6 av 6 breakbollar och tvingade fram ett tiebreak. Där fixade han två minibreak och tog ledningen med 3-0, bara för att sedan själv tappa serve två gångerom.

3-0 blev 3-3, som blev 6-3 till Isner efter mer slarv från Djokovic. Han reducerade till 6-5, men Isner behövde bara en setboll för att ta ledningen i matchen.

Det kändes dock inte som att Djokovic var riktigt så frustrerad som i Cincinnati tidigare i år. Mer… beslutsam. I andra set gick han ut stenhårt, bärgade två servegenombrott och kvitterade via överlägsna 6-1.

Något rafflande avgörande set bjöds vi aldrig på, eftersom Isner började säcka ihop medan Djokovic gasade på. Två nya break gav världstvåan en promenadseger och en kvartsfinalplats efter det där tuffa första setet: 6-7(5), 6-1, 6-2.

Så, Djokovic fortsätter övertyga. Jäkligt tuff resa mot final för honom dock. Möter Stanislas Wawrinka i dag och troligen Juan Martín del Potro – eller Roger Federer – i morgon. Hua.

* * *

Grigor Dimitrov blev en munsbit för del Potro.

I alla fall när argentinaren började spela tennis.

För vad det han presterade i första set ska kallas… ja, jag vet inte. Bra var det inte i alla fall. De oprovocerade misstagen stod som spön i backen, serven var inte i närheten av så bra som vi är vana att se den och returnerandet var långt under hans normala nivå.

Men lojheten blev kortvarig. I andra set höjde han sig ett snäpp, vilket räckte för en spelmässig överkörning. Dimitrov hängde visserligen med bra tack vare att han servade så resolut på breakbollar, men del Potro behövde bara förvalta en av de totalt sex breakbollarna för att kvittera till 1-1 i set.

Tredje set flöt på precis som andra. De följdes åt till 4-4, då del Potro tog tillvara på sin enda breakmöjlighet i setet. Servade sedan enkelt hem matchen och en kvartsfinalbiljett: 3-6, 6-3, 6-4.

Välförtjänt seger. Han var liksom den klart bättre spelaren i andra och tredje set, och då spelade ändå Dimitrov lika bra som han gjorde i första set.

* * *

Nicolás Almagro fick visserligen med sig ett break tidigt i första set, men var sedan chanslös mot Stanislas Wawrinka: 6-3, 6-2.

Schweizaren kan, som vanligt, bli giftig mot Djokovic i dagens kvartsfinal.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=Q-1CwXCPm6U

Roger Federer övertygade i sin åttondel mot Philipp Kohlschreiber. Spelade överlag inte nämnvärt bättre än mot Kevin Anderson, vilket är bra nog, men framför allt var han som bäst i avgörande lägen.

Räddade tre breakbollar i första set. Om Kohlschreiber fått med sig ett break där hade han troligen vunnit setet, och då hade matchbilden blivit helt annorlunda. Nu plockade i stället Federer fram sina ess ur rockärmen när han verkligen behövde det och tog sig enkelt vidare till kvarten: 6-3, 6-4.

Nu tror jag visserligen fortfarande att del Potro blir för svår för honom, men det ska bli riktigt intressant att se vad han kan åstadkomma i dag.

* * *

Tomás Berdych slog Milos Raonic i raka set: 7-6(13), 6-4.

Små marginaler i det där galna första setet. De vann nästan lika många poäng i egen serve (70 procent för Raonic, 69 för Berdych). Raonic hade dock tre breakbollar men brände varenda en.

Efter att ha förlorat maratontiebreaket var det som om luften gick ur kanadensaren lite. Servade mycket sämre och blev bruten tidigt i setet.

Nåväl. Kul med en vad det verkar formstark Berdych i kvarten.

* * *

Alla gårdagens resultat:

Skärmavbild 2013-11-01 kl. 09.43.26
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB