Startsida / Inlägg

Stockholm Open, dag 1

av Henrik Ståhl
Joachim ”Pim-Pim” Johansson körde över bosniern Damir Dzumhur i kvalfinalen. FOTO: BILDBYRÅN
Joachim ”Pim-Pim” Johansson körde över bosniern Damir Dzumhur i sin kvalfinal i Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN

Dagens huvudnummer var så klart Joachim ”Pim-Pim” Johanssons kvalfinal, som redan avhandlats här och här.

Och det blir alltså Alejandro Falla som står för motståndet i första omgången. Ett i allra högsta grad överkomligt hinder för svensken, även om han skulle känna sig lite sliten efter helgens och måndagens kvalspel. Falla är helt enkelt inte en tillräckligt bra inomhusspelare för att rå på honom. Inte som det sett ut hittills, i alla fall.

Och förutom Pim-Pim är alltså ytterligare två svenskar klara för huvudturneringen: Milos Sekulic, som vann sin kvalfinal (Julian Reister avbröt matchen på grund av skada vid 6-3, 2-2), och Sverigeettan Markus Eriksson, som fått wild card.

Patrik Rosenholm tog set mot 340-rankade Nils Langer, men var aldrig nära att vinna: 6-3, 4-6, 6-2.

Den fjärde spelaren att kvala in till huvudturneringen var 137-rankade kraftpaketet Marius Copil, som utmanövrerade 254-rankade Daniel Cox enkelt: 6-3, 6-4.

De tre förstarundor i huvudturneringen som spelades bjöd inte på några överraskningar. Pablo Carreno-Busta ställde ut skorna på banan och lät en Jürgen Zopp med skadekänningar springa så länge han orkade. Vid 5-5 kastade estländaren in handduken.

67-rankade Igor Sijsling spelade behärskat och väldigt kontrollerat mot 85-rankade Tobias Kamke: 6-4, 6-2. Ingen direkt underhållande match. Sijsling var rätt så överlägsen, men Kamke tvingade honom ändå att jobba lite för segern.

Det är typ Kamkes enda riktiga styrka. Han är säker i sitt grundspel men har inga direkt dödande slag, ingen giftig slice, ingen märkvärdig volley. Han är med andra ord ganska mycket mellanmjölk, men väldigt stabil sådan. Han gör alltid det han ska, helt enkelt. Vilket är tillräckligt för att hans motståndare inte ska kunna såsa sig igenom en match mot honom.

Benoit Paire showade, larvade sig, gnällde och fick små utbrott. Precis som vanligt. Inledde dessutom matchen med att utmana ett domslut. Alltså på den allra första bollen i matchen. Ett ess från Santiago Giraldo, som dömdes in. Paire sträckte upp fingret direkt. Domaren hade rätt.

Så typiskt Paire.

Nåväl.

Sjätteseedade fransmannen var överlägsen när han kände för att vara det, slarvade bort en hög poäng och ett gäng game när han lät fokus fladdra iväg. Var till exempel break upp i andra set, men blev bruten i ett horribelt servegame vid 4-3. Han hade kunnat förlora matchen efter det gamet och det hade inte varit minsta lilla överraskande. Så oberäknelig är han.

Men nej, han var tack och lov ganska sugen på att vinna den här matchen trots allt. Bröt Giraldo omgående och stängde sedan matchen i egen serve: 6-4, 6-4. Rätt så behärskat för att vara Paire.

Så, vad har vi att se fram emot under tisdagen?

Skärmavbild 2013-10-15 kl. 00.31.27

Jan-Lennard Struff mot svenske Sekulic vid lunch, alltså. Väldigt svårt för Sekulic där. Struff har legat stadigt runt 100-120 på världsrankningen hela året. För 23-årige Milos blir det här första ATP-matchen i karriären (i en huvudturnering; kvalmatcher räknas inte in där). Tror det blir en förhållandevis enkel seger för Struff.

Därefter framtidslöftena Bernard Tomic och Jack Sock. Tomic, som slog igenom redan som 18-åring med sin kvartsfinal i Wimbledon 2011 (efter att ha slagit ut Nikolaj DavydenkoIgor AndreevRobin Söderling och Xavier Malisse, i den ordningen), klar favorit där, men Socks serve och forehand kan utgöra ordentliga störningsmoment inomhus.

21-årige amerikanen är visserligen inte i allra bästa form men har tagit ordentliga kliv under säsongen, och bland annat slagit sig in på topp 100 för första gången i karriären. Kan hur som helst bli en intressant match.

Sen har vi talangfulle problembarnet Ernests Gulbis mot Jeremy Chardy. Att Gulbis leder med 2-1 i inbördes möten spelar inte jättestor roll eftersom de inte mötts sedan US Open 2010 (då Chardy vann i raka set), men fransmannen är inte direkt i världens bästa form. Torskade mot 239-rankade Marton Fucsovics i Metz och har inte slagit en topp 50-spelare sedan han besegrade då 15-rankade Kei Nishikori i Rom i våras.

Näst sist på centre courten är Pim-Pim mot Alejandro Falla. Johansson står som högst i runt 1,73 gånger pengarna. Ganska högt ändå. Tycker 1,40-1,50 varit mer rimligt. Men kanske tar man i beräkningen att han spelat tre dagar i rad.

Märkligt beslut att låta honom spela redan under tisdagen, för övrigt. Varför inte ge honom en vilodag (vilket han själv uttryckte en önskan om att få i intervjuerna efter dagens match) och spela först på onsdag, om han nu ändå är en av cirkusens huvudattraktioner?

Kanske finns en rimlig förklaring, men jag kan inte se den så här på rak arm.

Hur som helst.

Slår han Falla, vilket han med största sannolikhet gör, så möter han Milos Raonic i andra omgången. Jisses vilken match det kan bli. Det ska ju visserligen vara snudd på omöjligt för Pim-Pim att vinna den matchen. Raonics serve är verkligen inte att leka med, han är i ruggigt bra form och har dessutom förbättrat sitt grundspel avsevärt det senaste halvåret.

Men att det kommer bli ett färgsprakande fyrverkeri av ess och ren tennispower, det råder det ingen som helst tvekan om.

Om Raonic är sliten efter alla långa spelveckor sedan US Open, ja då har faktiskt Pim-Pim kanske en chans att vinna, påhejad av sin hejaklack i det intima lilla vardagsrum som är Kungliga Tennishallens centre court.

Fast det är ju att gå händelserna i förväg.

Sist kvällsmatchen på största banan blir mellan Grigor ”baby Federer” Dimitrov och Marius Copil. Om Grigor är i lika kass form som han varit den senaste tiden kan han faktiskt mycket väl bli bortsluggad av Copil. Fast nja. Dimitrov ska egentligen vinna den här matchen. Så är det. Ska dock bli intressant att se dels hur pass motiverad han är, och dels vad Copil kan ställa till med.

Om matchen mellan Guillermo Garcia-Lopez och Nils Langer kan vi nog säga som så, att den är väldigt… ointressant. Och dess utgång ytterst irrelevant för den fortsatta turneringen. Detta utan att någon lär gråta över dessa rader.

Med det sagt stänger vi butiken för i kväll.

* * *

Alla dagens resultat:

Skärmavbild 2013-10-15 kl. 00.56.45
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB