Startsida / Inlägg

Pim-Pims kross

av Henrik Ståhl

Ett servess i 219 kilometer km/h – i andraserve.

Det säger väl egentligen nästan allt.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson fullkomligt mosade Alejandro Falla (6-1, 6-3) och är således klar för andra omgången i Stockholm Opens huvudturnering.

Och ingen i hela världen är förvånad.

Eller, ingen borde vara det, i alla fall.

Oddset på svensken sjönk från 1,74 i går till runt 1,60, men vissa bolag chockhöjde till 2,00 strax före matchstart.

Bjudodds, minst sagt.

Colombianen hade nämligen inte mycket att säga till om på Kungliga Tennishallens centercourt denna dag. Pim-Pim öppnade visserligen ganska svagt, hade inte slagit in en enda förstaserve efter fyra bollar och låg under med 15-40 i matchens första game.

Då svarade han med ett ess i över 200 knyck och på den vägen var det.

Falla servade till en början ganska bra och försökte sätta den lite trögfotade svensken i rörelse med vinklade slag, men till ingen eller liten nytta. Att Pim-Pim tappade två-tre poäng i nästan varenda av sina egna servegame handlade enbart om att han slog bort sig, och bortsett från det där allra första gamet var han aldrig någonsin hotad i egen serve (de två breakbollarna var för övrigt de enda Falla fick under hela matchen).

Alejandro Falla. FOTO: BILDBYRÅN
Alejandro Falla. FOTO: BILDBYRÅN

Från 1-1 var det raksträcka på autobahn för Pim-Pim, som dikterade spelet fullständigt. Grundslagen bara ven förbi Falla. Lyckades inte ens få till ett dödande slag på en smash (i stället drog svensken till en rak forehandkontring hård som flinta, som slickade sidlinjen).

Eftersom Falla inte hade tillstymmelsen till chans att hänga med i spelet när Pim-Pim tilläts styra och ställa från baslinjen försökte han dra ner tempot och jaga fram Pim-Pim på nät. Även det fruktlöst.

Falla rymdes helt enkelt inte i den här matchbilden. Det ramverk Pim-Pim snickrat ihop var alldeles för snävt. Vad Falla än gjorde så hamnade han långt ut i periferin.

Spiken i kistan kom redan vid ställning 4-1 i första set, när Falla hade 30-0 i egen serve. Förlorar nästa poäng – och drar sedan till med ett dubbelfel. Då kändes det som att luften gick ur honom fullständigt och mer eller mindre gav upp setet.

Stretade visserligen emot ganska bra i andra set ändå, men eftersom han aldrig var i närheten av att störa Pim-Pim på allvar i svenskens serve var det hela redan klappat och klart.

112-rankade colombianen ska vara nöjd med att siffrorna inte blev större.

Personligen tycker jag att gott kunde ha kämpat lite mer än han gjorde. Gav bort väldigt många enkla poäng. Det är smått pinsamt att en så pass stabil ATP-spelare blir så här förödmjukad mot någon som inte spelat tennis på den här nivån på två och ett halvt år.

Att Pim-Pim skulle vinna, och dessutom i raka set, det rådde det ingen tvekan om på förhand. Men så här stort… Jag kan som sagt tycka att Falla borde ha kämpat lite hårdare.

Svensken möter hur som helst världselvan Milos Raonic i andrarundan på torsdag. Det blir grejer det. Jäklar vad det kommer smälla i den matchen. Teoretiskt borde ju Pim-Pim inte kunna vinna där, men det får vi snacka mer om i morgon.

* * *

Bernard ”The Tank” Tomic. FOTO: BILDBYRÅN
Bernard ”The Tank” Tomic. FOTO: BILDBYRÅN

Om Falla gjorde sitt bästa eller vek ner sig under pressen kan säkert diskuteras.

En som däremot verkligen inte kan beskyllas för att ha gjort sitt bästa är Bernard Tomic.

Han inledde sin match mot Jack Sock med att serva stabilt. Båda höll serve typ blankt och mot 15 fram till 4-4, då Tomic tappade fokus. Inte ett heluselt game, men inte särskilt bra. Sock svajade lite i nästkommande, kanske av nervositet, men vann till slut setet med 6-4.

Då bestämde sig Tankic… förlåt, Tomic… plötsligt för att tanka bort resten av matchen. Det vill säga förlora med flit.

Någon annan slutsats är helt omöjlig att dra om man såg matchen. Det går liksom inte ens att hävda att han spelade uselt, för det hade förutsatt att han faktiskt spelade. Inte ens det orkade han göra.

Jack Sock. FOTO: BILDBYRÅN
Jack Sock. FOTO: BILDBYRÅN

”Slagen” var lösare än snus. Serven ungefär lika giftig som ett glas vatten. Stoppbollarna så pinsamma att pinsamheten itself skämdes.

Tomic parkerade sina skor i mitten av banan och sträckte i bästa fall ut armen om Sock placerade en boll i något av hörnen. Det var så anskrämligt att det faktiskt var provocerande att se.

Hörde efteråt att supervisorn kom ut från sitt bås för att kontrollera att han gjorde sitt bästa. Jag vet inte om det stämmer för noterade honom inte själv, men om det stämmer är det oerhört anmärkningsvärt att han inte fick en varning för lack of best effort.

Vi får väl se om australiern kanske bötfälls i efterhand. Det skulle inte komma som någon överraskning, direkt. Tycker ärligt talat att han borde bötfällas.

6-4, 6-2 blev det till slut, hur som helst – efter att Tomic tankat bort fem game, bestämt sig för att halvkämpa i två game och snygga till siffrorna, för att sedan tanka bort ett sista.

Han lär inte komma tillbaka hit på bra länge, Tomic.

* * *

Kvällens sista match mellan Grigor Dimitrov och Marius Copil var en avslagen historia. Copil brände tre breakbollar i andra game, blev sedan bruten till 1-2 i ett maratongame med ungefär en miljon räddade breakbollar och kom aldrig riktigt tillbaka in i matchen.

Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN
Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN

Spelade ganska bra ändå, Copil, men hade svårt att hävda sig i grundspelet. Dimitrov helt enkelt mycket bättre på det planet. Han är ju ganska enformig spelmässigt också, så han hade ingen välfungerande plan B.

Dimitrov returnerade dessutom bra och gjorde rumänen osäker i egen serve.

Kan dock inte påstå att det var särskilt övertygande från Dimitrovs sida. Det är ju hiskeligt vad ineffektivt och taktiklöst han spelar. Han borde verkligen lära sig spela mer energisnålt och gå en kurs (förslagsvis hos Brad Gilbert) i grundläggande tennisstrategi.

6-3, 6-4 blev det, hur som helst. Ganska behärskat ändå. Funkar ju att bara nöta på så där mot en spelare som Copil, men han kommer ju aldrig slå Kevin Anderson i en eventuell kvartsfinal om han spelar så där.

* * *

Problembarnet Ernests Gulbis fick svettas mot Jeremy Chardy. Riktigt tät, och irriterad, sammandrabbning där. Gulbis vann till slut i tre set: 6-3, 3-6, 7-6(3).

Borde inte ha så stora problem mot Igor Sijsling i kvarten. Vore ju riktigt härligt med match mellan Gulbis och Jerzy Janowicz (förutsatt att Janowicz slår Guillermo Garcia-Lopez i sin öppningsmatch).

* * *

Alla dagens resultat:

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 00.33.49
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB