Startsida / Inlägg

Stockholm Open, dag 3

av Henrik Ståhl
Jerzy Janowicz övertygade i sin öppningsmatch i Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN
Jerzy Janowicz övertygade i sin öppningsmatch i Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN

Det blev lite för sent i går för att jag skulle orka och hinna spotta ur mig en bloggdrapa, så den kommer här i stället.

Om det rådde några tveksamheter kring Jerzy Janowiczs fysiska status inför turneringen så gör det definitivt inte det längre. 15-rankade polacken servade inte perfekt, men riktigt bra. Bollträffen var klockren. Stoppbollarna lika effektiva som alltid.

Guillermo Garcia-Lopez var helt chanslös: 6-2, 6-1. Garcia-Lopez hade visserligen skadekänningar i mitten av andra set, men han hade inte haft en suck även om han kunnat gå för fullt hela matchen. Så bra var Janowicz.

Han lär av allt att döma möta Ernests Gulbis i kvarten, förutsatt att lettländaren slår Igor Sijsling i dag. En på papperet ganska enkel match för Gulbis, men så är han ju också väldigt oberäknelig. En kvart mellan Janowicz och Gulbis kan hur som helst bli riktigt riktigt bra.

* * *

Svenske Markus Eriksson tog set mot Kenny De Schepper, men föll i tre: 6-4, 5-7, 7-5.

Riktigt dålig match. Inte från Erikssons sida, han spelade på en för honom helt normal nivå. Men De Schepper… Jisses, så dålig han var. Bollträffen var oren som en offentlig toalett, serven totalt uddlös och tempot helt seriöst lägre än under inbollningen mellan Janowicz och Garcia-Lopez.

Jag och mitt sällskap diskuterade huruvida hans lama uppträdande berodde på skada eller taktik. Han var alltså så loj att min vän nog gärna hade velat  att han var skadad.

Markus Eriksson. FOTO: BILDBYRÅN
Markus Eriksson. FOTO: BILDBYRÅN

Det stod dock ganska snart klart att det var taktik. Oftast nöjde han sig med att vifta över förstaservar i 160-170 km/h och bara dutta i varenda grundslag, men när han fann sig i ett lite jobbigare läge plockade han fram de där förstaservarna i över 200 blås som man är van vid.

Den resoluta forehanden fick vi knappt se röken av under hela matchen, men även den plockades fram vid väl valda tillfällen. Han kändes aldrig ens särskilt stressad när han hade breakbollar mot sig. Inte heller när han hade break emot sig i andra set (bröt tillbaka, men tappade sedan serven igen vid 5-6).

Så pass mycket bättre är De Schepper, som alltså inte ens är överdrivet bra, att han kan halvslumra sig igenom ett möte med vår just nu högst rankade tennisspelare.

Två gånger tvingades han serva för att stanna i matchen, Eriksson. Gjorde det riktigt bra med matchbollar emot sig första gången, men vid 5-6 kunde han inte streta emot längre. Hedervärd insats av honom ändå. Kämpade på bra, och mot en underpresterande De Schepper räckte det åtminstone till ett vunnet set.

* * *

Jonas Björkman fick återigen bjuda på sitt ”Brysselsteg”. FOTO: BILDBYRÅN
Jonas Björkman fick återigen bjuda på sitt ”Brysselsteg”. FOTO: BILDBYRÅN

Vid sidan av Janowicz inträde i turneringen var ju ändå Jonas Björkmans tillfälliga comeback gårdagens stora happening, i dubbelturneringen. Matchen i sig var dock ingen höjdare.

Tycker Björkman spelade briljant inledningsvis. Vann majoriteten av hans och Robert Lindstedts poäng (medan Lindstedt missade praktiskt taget allt). Dippade väl lite i andra set, eller så var det bara Andreas Siljeström och Isak Arvidsson som höjde sig några snäpp.

Första set gick hur som helst som på räls för Björkman/Lindstedt. Break direkt och sedan komfortabel resa in i mål. I andra hängde Siljeström/Arvidsson med mycket bättre och fick också med sig breaket. I supertiebreak var det dock 70-talisterna som styrde och ställde. Vann det enkelt och bärgade alltså segern: 6-3, 5-7, 10-3.

Björkman då? Han såg väldigt pigg ut. Överlag riktigt bra returer, snabba reflexer, hög träffsäkerhet och bra volley. Det enda som funkade mindre bra var serven. Den var helt enkelt inte särskilt giftig. Väldigt lättreturnerad. Det kan ju onekligen bli ett problem mot Ernests Gulbis/Dmitrij Tursunov i morgon.

* * *

Fernando Verdasco var på bättre spelhumör än många trott. Parkerade sig vid baslinjen och bara matade grundslag mot en vilt kämpande Ivan Dodig, som mestadels simmade tre meter bakom baslinjen.

Kroaten lyckades ändå knipa åt sig första set i tiebreak, mycket tack vare Verdascos högriskspel. Spanjoren ville helt enkelt avsluta duellerna så fort som möjligt, vilket ledde till en hel del grova missar. Dessutom returnerade han överlag lojt, så det var inga större problem för Dodig att hålla sina servegame.

Dodig försökte mixa upp spelet med chip-and-charge och serve & volley. En beprövad taktik som inte funkade för fem öre i går. Vann blott en poäng framme vid nät i första set, och det blev inte mycket bättre i andra och tredje. Blev totalt överkörd när Verdasco skruvade upp tempot en gnutta och tappade sedan serve i tredje.

Det räckte för att Verdasco skulle ta en övertygande 6-7(3), 6-1, 6-4-seger.

* * *

Benoit Paire slog Pablo Carreno-Busta enkelt: 6-4, 6-4. Jarkko Nieminen var nära att slarva bort segern mot Benjamin Becker, men redde ut det till slut: 6-3, 3-6, 7-6(3). Finländaren ledde alltså med 5-2 i tredje set, men lät det gå till tiebreak. Bådar ju inte gott inför matchen mot Verdasco.

* * *

Alla gårdagens resultat:

Skärmavbild 2013-10-17 kl. 09.52.48
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB