Startsida / Inlägg

Matchkollen, onsdag

av Henrik Ståhl
Jerzy Janowicz gör entré i Stockholm Open under onsdagen. FOTO: BILDBYRÅN
Jerzy Janowicz gör entré i Stockholm Open under onsdagen. FOTO: BILDBYRÅN

Krutet efter Joachim ”Pim-Pim” Johanssons muskedunder har lagt sig, men redan i morgon laddar han kanonerna igen och går upp i ringen mot världselvan Milos Raonic.

Första ska vi dock tillryggalägga en tredje speldag i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Det här är tennisbuffén som dukas upp under onsdagen:

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 10.11.30

Jerzy Janowicz inträde i turneringen får anses vara dagens stora händelse, i konkurrens med Jonas Björkmans ”comeback”. 41-årige Björkman bildar alltså par med Sverigeettan i dubbel, Robert Lindstedt.

Tillsammans möter de landsmännen Isak Arvidsson och Andreas Siljeström på centercourten tidigast 20.15 i kväll. Sista kvällsmatchen, alltså.

Björkman och Lindstedt ganska klara favoriter. Står i 1,40 gånger pengarna, mot 2,80 på Arvidsson/Siljeström. Inga konstigheter. Lindstedt är Sveriges klart bästa aktiva dubbelspelare, och Björkman den mest meriterade. Nu har jag inte sett honom träna inför Stockholm Open, men gissar att han är i bra form.

Janowicz möter Guillermo Garcia-Lopez (som slog Nils Langer i raka set i går) i sin öppningsmatch. Blygsamt odds där. Janowicz ger drygt 1,60 gånger pengarna. Klart spelbart.

Nu finns det ju visserligen vissa frågetecken kring hans fysiska status. Har dragits med skada de senaste månaderna och har svaga 3-4 i matchfacit sedan Wimbledon (där han tog sig till semifinal, men föll mot hemmafavoriten Andy Murray i fyra set).

Tog bara sex game totalt mot James Blake i Cincinnati (1-6, 5-7) och förlorade i raka set mot då 247-rankade Maximo Gonzales i första omgången i US Open (4-6, 4-6, 2-6).

Sedan dess har skada satt stopp och detta blir alltså hans första match på drygt en och en halv månad.

Passar därför alldeles utmärkt att han lottats mot just Garcia-Lopez. 64-rankade 30-åringen är knappast en dålig spelare, men han har inte speciellt hög maxkapacitet och tenderar att rätt ofta vika ner sig mot bättre motståndare (som mot Ernests Gulbis i St. Petersburg-finalen, då han tappade ledning med 6-3, 4-1 och förlorade elva raka game).

Jag förväntar mig att Janowicz är lite ringrostig och att serven inte sitter exakt där den ska. Men hardcourt inomhus passar 15-rankade polacken alldeles för bra för att han ska förlora mot Garcia-Lopez även om han inte presterar på topp, förutsatt att han inte är trasig fortfarande.

* * *

Sverigeettan Markus Eriksson har skrälläge i sin öppningsmatch i Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN
Sverigeettan Markus Eriksson har skrälläge i sin öppningsmatch i Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN

De andra matcherna då?

Svenske Markus Eriksson går upp mot Kenny De Schepper. 96-rankade fransmannen gick som bekant till åttondelsfinal i Wimbledon, hans överlägset bästa resultat i karriären. Hade för övrigt en hel del tur då. Slog Paolo Lorenzi (som inte är någon stor grässpelare, om man säger så) i första omgången, fick walk over i andra (Marin Cilic, som skyllde på skada men som senare visade sig vara dopningsavstängd) och otroligt formsvage Juan Mónaco i tredjerundan.

I övrigt plockar han majoriteten av sina segrar på hemmaplan. Spelar faktiskt mest i Frankrike över huvud taget. Elva turneringar bara i år.

Spelmässigt är det serven som är hans huvudnummer. Vill man vara lite elak kan man säga att det är hans enda nummer. Väldigt instabil i grundspelet, milt uttryckt. Hyfsad framme vid nät, men knappast anmärkningsvärt. Väldigt långsam och dessutom en horribel returnerare.

Eriksson har med andra ord en bra chans att skrälla där. Står i runt 3,75 gånger pengarna (De Schepper ger 1,20), men Sverigeettan är i bättre form än vad de siffrorna antyder. Svårt att säga var De Schepper står inför den här matchen. Gick ju till final i Challengern i Rennes förra veckan men hade dessförinnan tio förluster på sina senaste elva matcher.

God chans för Eriksson, alltså. Får han bara tillräckligt många av De Scheppers servar i spel och själv servar stabilt ska det öppnas luckor i fransmannens spel som bara väntar på att exploateras.

* * *

Fernando Verdasco mot Ivan Dodig kan bli en otroligt underhållande match. Ja, om Verdasco bestämt sig för att faktiskt ge sig själv en ärlig chans att gå vidare i den här turneringen.

Dodig formstark och bättre rankad än någonsin (29). Dessutom skicklig på snabbare underlag. Visserligen främst på gräs, men ändå. Gick till semifinal i Tokyo som spelas utomhus men där underlaget ändå är snabbt. Slog dessutom Verdasco i en femsetsrysare i US Opens förstarunda (6-3, 7-5, 1-6, 4-6, 6-3).

Tidigare i veckan var oddsen 1,80 på Dodig och 1,90 på Verdasco. Nästan så jämt det kan bli. Nu har det justerats till runt 1,60 på Dodig och 2,10 på Verdasco. Många som inte tror på spanjoren, som gärna tar en drink för mycket dagen innan match. Tyvärr. Spelmässigt är han ju smått fantastisk när han spelar på toppen av sin förmåga.

Jag tror hur som helst på Dodig här. Högre arbetsmoral och bättre form talar helt enkelt för honom. Dessutom tror jag att han är betydligt mer motiverad än Verdasco. Jag kan ha fel, det händer rätt ofta med Verdasco. Oförutsägbar. Men nej, jag tror Dodig tar det här.

* * *

Jarkko Nieminen mot Benjamin Becker känns som en ickematch. Nieminen älskar att spela i Stockholm och är i helt okej form. Eller, han är väl i förväntad form kan man säga.

I och för sig lätt att underskatta jämnårige Becker (båda är 32), men tror inte han rår på Nieminen inomhus.

En till ickematch bjuds vi på: Benoit Paire mot Pablo Carreno-Busta. Eller ja, den kan ju bli intressant såtillvida att det är två framtidsnamn som står på banan, men jag kan aldrig ens i min vildaste fantasi tänka mig att Carreno-Busta kan störa Paire.

Paire är ju alltid Paire, men nej. Det ska typ räcka med att han bara går ut på banan och visar upp sig för att vinna med 6-3, 6-4. Typ.

Så ointressant match att den placerats på bana 1.

* * *

Två till svenskar spelar tennis i dag: Patrik Rosenholm och Milos Sekulic, som bildar dubbelpar mot Gulbis och Dmitrij Tursunov.

Gulbis/Tursunov klara favoriter i den matchen, tror inte Rosenholm och Sekulic har så jättemycket att hämta här faktiskt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB