Startsida / Inlägg

Matchkollen, onsdag

av Henrik Ståhl

I dag har Rafael Nadal chansen att säkra positionen som världsetta vid årets slut.

Och David Ferrer och Tomás Berdych drabbar samman i en ömsesidig måstematch i kväll. Den som förlorar är nämligen sannolikt utslagen ur World Tour Finals.

Vi tar en titt på dagens två matcher:

* * *

Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN

√ RAFAEL NADAL (1) – STANISLAS WAWRINKA (8)

Förkrossande ledning för Nadal i inbördes möten: 11-0 och 24-0 i setfacit. Wawrinka var i alla fall nära att ta sitt första set mot världsettan i Shanghai för några veckor sedan, men föll med 12-10 i första sets tiebreak.

Hälften av Nadals segrar har för övrigt kommit på hardcourt (6-0 på underlaget), där det känns som att Wawrinka teoretiskt ska ha en något bättre chans än på spanjorens favoritunderlag grus.

Finns det egentligen någonting som talar för att ”Stan the Man” ska fälla kolossen Rafa för första gången i karriären i dag?

Jadå. Visst finns det saker som talar för honom. Till exempel att Nadal faktiskt inte gjorde en jättebra match mot David Ferrer i går, trots den totala utskåpningen (6-3, 6-2). Det var snarare Ferrer som gjorde en riktig plattmatch.

Och inomhushardcourt är som bekant inte direkt Nadals paradgren, om man säger så. Han försöker inte hymla med det på något sätt och var under presskonferensen efter gårdagens seger över Ferrer själv inne på det jag skrev inför den matchen i går, att snabba underlag inte automatiskt missgynnar honom – snarare tvärtom.

– Jag gillar verkligen de snabba underlaget. I och med mina framgångar på grus tror många att jag spelar bättre på långsamma underlag. Det stämmer inte alls. Jag har bäst resultat på snabbare hardcourt. Jag har vunnit Montréal två gånger. Det är en av de snabbaste banorna. Jag vann i Cincinnati i år. Där går det väldigt snabbt. Indian Wells är inte jättesnabbt, men inte jättelångsamt och studsen är alltid hög. Men Shanghai var väldigt snabbt i år och det kändes jättebra att spela där. Det handlar inte om banans hastighet, det finns många andra faktorer som avgör om det känns bra eller inte. Bollarna är väldigt viktiga när man spelar på den här typen av underlag, säger han.

Han försöker också ge en förklaring till varför framgångarna uteblivit just inomhus:

– Jag gillar solsken. Det är lite annorlunda inomhus. Känslan av bollen mot racketen är annorlunda. Ljudet är annorlunda. Alla de här små sakerna får det att kännas lite konstigt. Ibland känns det som om bollen stannar kortare tid på racketen [inomhus] än på andra underlag. Men i slutänden spelar det inte så stor roll. Bara det att motståndarna har bättre chans att gå för winners än utomhus.

Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN
Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN

Och gå för winners, det lär Wawrinka göra i dag. Jag tror att han (precis som Ferrer gjorde i Paris) kommer försöka diktera spelet från baslinjen, mata hårda grundslag mot Nadals backhand och på så vis skapa ytor. Wawrinka är en riktig fena på att hitta vinklar, så Nadal får göra sig beredd på att springa mycket i sidled.

Rent spelmässigt krävs det egentligen inte så jättemycket mer av Wawrinka än det han presterat hittills i år. Det är på det psykologiska planet han måste höja sig. Alla de där förlusterna mot Nadal (och även Novak Djokovic, för den delen) har förvandlats till ett hjärnspöke som kalasat så mycket på hans vinnarmentalitet att det bara finns smulor kvar.

Min gissning är att Ferrers mentala förberedelser inför semin i Paris var större och viktigare än de taktiska. Han vet redan att han kan spela som han gjorde om han har hundraprocentigt fokus – han behövde bara övertyga sig själv om att han faktiskt kan slå sin landsman och nemesis, trots att det ofta verkat som att det varit en praktisk omöjlighet.

Samma gäller för Wawrinka i dag. Han har alla offensiva verktyg för att utmana Nadal offensivt, han har en stabil defensiv och ett bra returspel. Han måste bara kväva sina hjärnspöken och intala sig själv att failure is not an option.

Om han klarar det? Det ska inte vara en omöjlighet, jag tycker inte det. Nadal måste spela betydligt bättre än vad han gjort mot Ferrer i Bercyhallen och 02 Arena för att vara säker på seger. Framför allt måste han våga kliva fram mer, vara aggressivare och sätta högre press.

Jag tror att Nadal klarar det. Han vill gärna säkra platsen som världsetta och undvika ett scenario där matchen mot Berdych på fredag blir direkt avgörande. I värsta fall kan nämligen Nadal, Wawrinka och Ferrer alla hamna på resultatet 2-1 i matcher, och då avgör i första hand antalet vunna set (i procent, eller ”målskillnad” om man ska prata i fotbolls- och hockeytermer) och i andra hand antalet vunna game (i procent).

Vinner Nadal i dag blir det i stället en direkt avgörande match mellan Wawrinka och Ferrer. Det passar världsettan mycket bättre, eftersom han då kan spela mycket mer avslappnat mot Berdych och förbereda sig inför semifinalen.

* * *

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

√ DAVID FERRER (3) – TOMÁS BERDYCH (6)

Det här är en matchup som i regel passar Ferrer bättre än Berdych, vilket den inbördes statistiken också vittnar om: 7-3 till Ferrer. Berdychs senaste seger kom dock i just World Tour finals, för två år sedan.

Tvingas man välja vem som generellt är den bättre inomhusspelaren tror jag att många säger Berdych, dels för att inomhushardcourt är ett av Ferrers sämsta underlag och dels för att Berdychs spelstil i grunden lämpar sig bättre för inomhustennis än Ferrers.

Men det är lite av en optisk illusion, det där. Berdych är en väldigt jämn spelare sett till underlag och har tre titlar inomhus, men  genom åren haft svårt att hävda sig mot toppspelarna. Mot Ferrer har han två förluster i Paris Masters (2007 och 2013) och förlorade dessutom sin singelmatch mot spanjoren i raka set i förra årets Davis Cup-final, som ju spelades på snabb inomhushardcourt i Tjeckien.

Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN
Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN

Anledningen till att denna matchup passar Ferrer bra är Berdychs monotona spelstil. När Ferrer presterar är han säkerheten själv i sitt grundspel och kan bolla ut nästan vem som helst på touren. Mot en spelare som Berdych vet han exakt vad för sorts bollar han får mot sig, vilket gör det ännu enklare för honom att spela tryggt och säkert.

Dessutom har Ferrer ett närmast ogenomträngligt försvar, vilket gör det oerhört svårt för Berdych att slå igenom honom.

Han får helt enkelt inte lika mycket utdelning i sitt offensiva spel som han får mot sämre spelare, ges noll utrymme att diktera spelet dit han vill och eftersom han inte har någon fungerande plan b att ta till är han helt beroende av att serva stabilt och får sätta sitt hopp till fokusdippar från Ferrer.

Om Ferrer återhämtat sig mentalt efter den tunga finalförlusten mot Djokovic i Paris (där han hade break och servade för både första och andra set men sumpade sina chanser) och Nadals överkörning i går så tycker jag att han ska bärga en förhållandevis säker seger i dag. Berdych såg inte alls bra ut mot Wawrinka och måste höja sig rejält om han ska ha en chans att ta sig vidare från gruppspelet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB