Startsida / Inlägg

Så avgörs grupp A

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=jnOM3X-BGaE

Rafael Nadal säkrade avancemang till semifinal i slutspelet i och med sin 2-0-seger över Stanislas Wawrinka tidigare i dag: 7-6(5), 7-6(6).

Ingen enkel seger för Nadal, som (likt öppningsmatchen mot David Ferrer) inte gjorde en särskilt bra insats. Var återigen alldeles för passiv och överdrivet försiktig i offensiven. Han känner sig verkligen inte hundraprocentigt trygg i sitt spel inomhus, helt enkelt.

Som tur var för Nadal var även Wawrinka extremt defensiv i sin positionering, särskilt i första set. Simmade ofta långt bakom baslinjen och kunde därför inte sätta så mycket offensiv press som krävs mot Nadal. Spanjoren servade för setet vid 5-4 men bjöd in schweizaren i matchen igen. I tiebreaket visade han dock återigen prov på sin snudd på övermänskliga vinnarmentalitet.

Svängigt värre, med andra ord.

Likaså i andra set, när Wawrinka inledde svagt och Nadal jobbade sig fram till en komfortabel 4-1-ledning. Några game senare stod det 4-5 och världsettan tvingades serva för att hålla liv i setet. Han redde ut stormen och vann även det andra tiebreaket.

Krångligare väg till en seger i raka set får man nog leta efter. Wawrinka borde åtminstone ha plockat ett set här. (Vann för övrigt den totala poängställningen med 83-80 och uttryckte efter matchen sitt missnöje med vad han upplevde som förbjuden coachning från Toni Nadal.)

Nadal har nu hur som helst 2-0 i matcher och 4-0 i set, vilket (tack vare en del andra faktorer som jag ska redogöra nedan) innebär att han därför är klar för semifinal, alltså.

Men gruppsegern är inte säkrad riktigt än.

Tomás Berdych kan knipa den andra semifinalbiljetten. FOTO: BILDBYRÅN
Tomás Berdych kan knipa den andra semifinalbiljetten. FOTO: BILDBYRÅN

Tomás Berdych hittade nämligen formen och spöade precis David Ferrer i raka set: 6-4, 6-4. Imponerande insats av tjecken. Styrde spelet från start till mål och gav inte världstrean särskilt mycket andrum. Huvudingrediensen i segerreceptet var – som så många gånger förr – serven. Vann 29 av 30 poäng bakom sin förstaserve, och totalt 78 procent av poängen i egna servegame.

Det ska dock sägas att Ferrer gjorde ännu en svag insats. Servade inte alls bra och hade den oerhört låga winners/unforced-ration 6/21 (Berdych: 30/34). Kom aldrig i närheten av att diktera spelet på samma sätt som mot Nadal i Paris förra veckan. Defensivt var det en godkänd insats, men offensiven var helt uddlös och han var i princip helt oförmögen att läsa Berdychs serve.

Nej, det här är verkligen inte Ferrers turnering. Och jag har sagt det tidigare under veckan: det är inte alls konstigt om han är mentalt trött efter en tuff höst.

Nåväl.

Berdychs seger i raka set innebär att han faktiskt, tro det eller ej, har chansen att vinna grupp A.

Vi tittar lite närmare på gruppställningen och lite olika scenarion:

Skärmavbild 2013-11-06 kl. 22.51.31

1. (Oavsett resultat) Om Nadal besegrar Berdych och Wawrinka besegrar Ferrer vinner Nadal gruppen och Wawrinka går vidare som grupptvåa.

2. (Oavsett resultat) Om Nadal besegrar Berdych och Ferrer besegrar Wawrinka vinner Nadal gruppen och Berdych går vidare som grupptvåa.

3. (Oavsett resultat) Om Berdych besegrar Nadal och Ferrer besegrar Wawrinka vinner Berdych gruppen och Nadal går vidare som grupptvåa.

4. Om Berdych besegrar Nadal i 2 set och Wawrinka besegrar Ferrer i 3 set vinner Berdych gruppen och Nadal går vidare som grupptvåa.

5. Om Berdych besegrar Nadal i 2 set och Wawrinka besegrar Ferrer i 3 set vinner Berdych gruppen och Nadal går vidare som grupptvåa.

6. Om Berdych besegrar Nadal i 3 set och Wawrinka besegrar Ferrer i 2 set vinner Nadal gruppen och Berdych går vidare som grupptvåa.

7. Om Berdych besegrar Nadal i 3 set och Wawrinka besegrar Ferrer i 3 set vinner Nadal gruppen och Berdych går vidare som grupptvåa.

Eftersom Ferrer inte plockat ett enda set på sina två matcher är han redan helrökt i den här turneringen, eftersom han som bäst kan stanna på 1-2 i matcher och 2-4 i set, medan Berdych som sämst stannar på samma matchfacit men 3-4 i set.

Mardrömsscenariot för Wawrinka är att torska mot Ferrer i raka set på fredag, eftersom han då stannar på 1-2 i matcher och 2-5 i set – vilket innebär att han slutar sist i tabellen.

• Nadal gruppvinnare i 4 av 7 scenarion, och alltså redan klar för semifinal. Kommer säkert spela mer avslappnat mot Berdych nu när han både säkrat avancemang från gruppspelet och positionen som världsetta vid årets slut. Högst troligt att han vinner gruppen.

• Berdych vidare i 6 av 7 scenarion, och dessutom gruppetta i 3 av 7. Han har verkligen satt sig i ett gyllene läge här tack vare att han plockade set mot Wawrinka. Ojojoj, så schweizaren måste gräma sig över det där tappade setet. Särskilt med tanke på att han spelmässigt var den klart bättre av de båda under hela matchen.

• Wawrinka vidare i bara 1 av 7 scenarion. Måste slå Ferrer på fredag och dessutom sätta sitt hopp till Nadal, annars är han rökt.

Den som har koll på sin World Tour Finals-historik ser omgående att läget inför de avgörande matcherna i grupp A är helt identiskt med läget i grupp B inför avgörandet förra året.

Den gången var det Ferrer som var tvingad att slå Janko Tipsarevic och sätta sitt hopp till Roger Federer, som inte fick förlora mot Juan Martín del Potro.

Hur det gick?

Federer gjorde en blek insats mot del Potro och föll i tre set, vilket innebar att han själv vann gruppen men omöjliggjorde avancemang för Ferrer.

Då, för nästan exakt ett år sedan, var Federer-del Potro den tidiga matchen, vilket gjorde den mellan Ferrer och Tipsarevic meningslös. I år hoppas jag att Wawrinka och Ferrer får kliva ut på banan först, för att skapa lite potentiell nerv och dramatik i matchen mellan Nadal och Berdych.

Så vad tror ni då? Kan Berdych slå Nadal och på så vis ta sig till semifinal, trots sin svaga start i måndags?

David Ferrer är redan utslagen i och med sin förlust i raka set i dag. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer är redan utslagen i och med sin förlust i raka set i dag. FOTO: BILDBYRÅN

Jag tror fortfarande att mitt förhandstips står sig: Nadal etta och Wawrinka tvåa (dock Berdych trea och Ferrer fyra, inte tvärtom som jag förutspådde). Med tanke på hur Ferrer presterat hittills, och att han inte har någonting kvar att spela för, så bedömer jag Wawrinkas chanser att vinna som väldigt goda.

Och Nadal kommer inte att nöja sig med att plocka ett set mot Berdych för att på så vis säkra gruppsegern. Nej, han har inte övertygat spelmässigt trots två segrar i raka set och vill säkerligen hitta formen inför slutspelets slutspel (hehe).

Känns med andra ord som att det helt och hållet ligger i Wawrinkas händer – såvida inte Berdych gör en kanonmatch och slår Nadal för första gången sedan 2006 (Nadal är uppe i 15 raka segrar mot tjecken).

Frågan är om världsåttan håller för pressen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB