Startsida / Inlägg

ANALYS: Federers schema 2014

av Henrik Ståhl
Roger Federer har tagit fasta på divisen ”gör om, gör tätt”, inför 2014.
Roger Federer har tagit fasta på devisen ”gör om, gör tätt”, inför 2014.

Roger Federers schema inför säsongen 2013 var en het potatis, inte minst för att han förhållandevis tidigt under 2012 flaggade för en bantning.

Nu, efter det här med Federermått mätt fiaskobetonade året, har intresset för hans schemapusslande återigen varit stort i tennisvärlden.

Inte minst med tanke på att han inte släppte sitt preliminära schema redan i slutet av november, som han gjort de senaste åren.

Pusslet är hur som helst färdiglagt – och så här ser Roger Federers 2014 ut:

Skärmavbild 2013-12-28 kl. 21.14.32

Kortfattat kan man väl säga så här: Federer har tagit fasta på devisen ”gör om, gör rätt” inför 2014.

Skillnaderna jämfört med förra säsongens schema är att han skippar Rotterdam, där han i år blev skrällbesegrad av Julien Benneteau i raka set, i februari och väljer att spela Miami Masters igen (stod som bekant över turneringen 2013, för första gången på 14 år). Struntar återigen i den frivilliga Masters-turneringen i Monte Carlo (där han mellan åren 2006 och 2008 förlorade tre raka finaler mot ärkerivalen Rafael Nadal). Andra året i rad han skippar Monte Carlo (åkte ut i kvarten mot Jürgen Melzer 2011 och i åttondelen mot Stanislas Wawrinka 2010).

Spelar dessutom Brisbane för första gången sedan 2000 (som på den tiden arrangerades i Adelaide; förlorade i andra omgången mot Thomas Enqvist), han brukar vanligtvis välja Doha – en turnering han vunnit tre gånger (2005-2006, 2011) – i stället. Stod som bekant över båda 2013.

Kör Gerry Weber Open i Halle som uppvärmning inför Wimbledon för elfte gången i karriären. Har bara missat den turneringen två gånger sedan 2000 (2007 och 2009).

Ingen direkt skräll, det här schemat. Räknar vi bort World Tour Finals kommer han att spela lika många turneringar 2014 som under 2013, det vill säga 17. Två fler än det ursprungliga schemat inför 2013 (valde ju att spela Gstaad och Hamburg bara några veckor före de turneringarna).

Mirka Federer. FOTO: BILDBYRÅN
Mirka Federer.
FOTO: BILDBYRÅN

Vilket ju får anses positivt. Efter magplasken i år har Federer förmodligen insett att det inte räcker att gå på halvfart om han ska slåss om Grand Slam-bucklor och fortsätta vara konkurrenskraftig i toppen av rankningen. Nu räddades hans säsong av en stark inomhushöst, men 2014 måste en ordentlig spelmässig höjning till om han inte ska tappa ännu mer mark mot sina främsta rivaler.

Brisbane blir en viktig turnering för honom. Hans lottning är i milda ordalag överkomlig, och en titel där kan reparera hans sargade självförtroende ytterligare. Återhämtningsarbetet inleddes visserligen redan i Basel i oktober, men en bra start på 2014 års säsong kan bli avgörande för schweizaren. Han har trots allt en semifinalplats att försvara i Australiska öppna och riskerar att bli omsprungen av både Tomás Berdych och Wawrinka (som ”bara” har en åttondel att försvara och är kvartsfinalseedad i Melbourne) på rankningen om han inte presterar i den australiska hettan.

Viktigt också att han går långt i Miami och Madrid, där det finns mycket poäng att hämta. Kvartsfinalen i Indian Wells borde han ju kunna försvara utan större problem (naturligtvis beroende på lottning), men i Rom lär det bli poängtapp.

Förlossningen står av någon anledning inte med på schemat, men vi vet ju sedan tidigare att Roger och hustrun Mirka väntar sitt tredje barn.

Skämt åsido. Kanske onödigt att redan nu börja spekulera i hur mycket det påverkar hans prestationer på tennisbanan (han har vid flera tillfällen de senaste åren uttryckt önskan om att tillbringa mer tid med sin familj, vilket var en av huvudanledningarna till att han initialt bantade sitt schema inför 2013), men det kan ju lite i förbifarten bara noteras att storken anländer någon gång under 2014.

Likaså att Federer har valt att börja spela med en ny, större racket. Den nya Wilson Pro Staff-spaden är 98″, den han spelat med under hela sin karriär är 90″.

– Racketen är extremt viktig. Det känns som att det är rätt tillfälle att byta. Jag har spelat med den nya modellen under två och en halv vecka och känner mig självsäker. Racketen passar mig bra, sa han till Tennis.com nyligen.

I samma veva bekräftade han att han inför 2014 inleder ett samarbete med den svenske legendaren, och schweizarens barndomsidol, Stefan Edberg. Vad det samarbetet kommer att utmynna i står skrivet i stjärnorna, men förhoppningsvis kan den sexfaldiga GS-vinnaren skapa lugn och trygghet runt Federer.

Personligen tror jag att Federer kommer rycka upp sig under 2014. Han lär få fortsatt enorma problem mot framför allt Novak Djokovic och Rafael Nadal, kanske även mot andra topp 10-spelare (främst Andy Murray, Tomás Berdych och Jo-Wilfried Tsonga), men att hålla sig runt topp 5 ska han klara av.

Nåväl. Den som lever får se.

Let the game begin.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB