Startsida / Inlägg

Matchkollen, tisdag

av Henrik Ståhl
21-årige Damir Dzumhur föll i raka set mot svenske Joachim ”Pim-Pim” Johansson i kvalet till Stockholm Open förra året. Nu är han klar för andrarundan i Australiska öppna. FOTO: BILDBYRÅN
21-årige Damir Dzumhur föll i raka set mot svenske Joachim ”Pim-Pim” Johansson i kvalet till Stockholm Open förra året. Nu är han klar för andrarundan i Australiska öppna.
FOTO: BILDBYRÅN

Mycket trevligt att rapportera från första tävlingsdagen i Australiska öppna.

Först och främst är ynglingarna Dominic Thiem och Damir Dzumhur klara för andra omgången, efter klara segrar över Joao Sousa (5-7, 6-4, 6-3, 7-6) respektive Jan Hajek (6-4, 6-2, 6-1). Likaså 19-åriga Madison Keys på damsidan, efter mycket om och men: 6-2, 6-7(10), 9-7 mot 84-rankade Patricia Mayr-Achleitner. Även Eugenie Bouchard fick jobbet gjort: 7-5, 6-1 mot 431-rankade Hao Chen Tang.

Och så bjöds vi förstås på ett gäng skrällar:

• Sara Errani föll i raka set mot Julia Görges: 6-3, 6-2. Ingen jätteskräll tycker jag. Räknade som bekant ut henne inför turneringen och tippade hennes tidiga uttåg i gårdagens matchkoll.

• Världssexan Petra Kvitová föll i en tresetare mot 87-rankade Luksika Kumkhum: 6-2, 1-6, 6-4. Kumkhum spelade oerhört offensivt och Kvitová svajade fram och tillbaka, sin vana trogen. Dubbelfelet på breakboll vid ställning 4-4 i avgörande set lär hemsöka henne ett tag…

• 49-rankade Jie Zheng slog ut världstolvan Roberta Vinci i raka set: 6-4, 6-3. Tung period för Vinci nu. 

Inga ordentliga skrällar på herrsidan, men det var nära att framtidslöftet Jerzy Janowicz åkte ut med huvudet före mot 19-årige Jordan Thompson: 1-6, 4-6, 6-4, 6-2, 6-1. Spelade långt under sin normala nivå i de inledande två seten. Thompson tog tillvara på sina chanser och imponerade verkligen, särskilt i defensiven. Janowicz fick absolut ingenting gratis i egen serve, till och med servarna i 210 km/h fick Thompson tillbaka i spel – till synes frustrerande enkelt. Riktigt bra returnerande av 19-åringen. Servade bra också, och var överlägsen Janowicz i procentuellt vunna poäng i egen serve i inledningen av matchen. Spelade väldigt smart, Thompson. Försvarade sig extremt effektivt och stressade fram enkla misstag från polacken. Över 30 oprovocerade misstag hade han i slutet av andra set, Janowicz. På tok för dåligt.

Men i takt med att Janowicz insåg allvaret i situationen och började hitta sin väg in i matchen blev det också tydligt att Thompson har svårt att hänga med på den här nivån. Allt var inte on his racquet helt enkelt, som det stundtals lät från vissa delar av hyllningskören under den svenska morgonen. Fortfarande stora frågetecken runt Janowicz, dock. Såg inte alls särskilt fit ut och kallade på läkare flera gånger (hade tydligen ont i foten). Har inte särskilt höga förväntningar på honom fortsättningsvis efter den här uppvisningen, trots att det så klart var imponerande att han bet ihop och till slut fick med sig segern.

Även Jiri Vesely var en hårsmån från skräll i sin öppningsmatch mot Kevin Anderson: 2-6, 6-7(4), 6-4, 6-4, 6-4. Nästan lite synd att han inte fick med sig den segern, med all respekt för Anderson. Det hade nog gjort mycket för tjeckens fortsatta säsong.

Tommy Robredo gjorde en typisk Robredo och vände 2-5 i avgörande set till seger mot Lukas Rosol: 6-1, 6-7(7), 3-6, 7-6(5), 8-6. Så här sammanfattade jag hans vändning på Twitter:

Ernests Gulbis tappade första set mot Juan Mónaco men var aldrig hotad: 1-6, 6-4, 7-6(4), 6-2.

Venus Williams fick en drömstart mot Ekaterina Makarova men åkte på pumpen i tre set: 2-6, 6-4, 6-4.

Med det sagt – låt oss se vad som står på menyn i natt:

* * *

Skärmavbild 2014-01-13 kl. 22.26.28 Skärmavbild 2014-01-13 kl. 22.26.41

* * *

RAFAEL NADAL – BERNARD TOMIC

Nadal övertygade inte i Doha, men vann titeln utan att prestera på topp. Tror han behövde den turneringen för att hitta matchform. Är ibland sårbar i öppningsrundor, framför allt på gräs men även på hardcourt. Över fem set tror jag dock inte att Tomic har mycket att sätta emot världsettan.

* * *

VICTORIA AZARENKA – JOHANNA LARSSON

En måstematch förstås, trots att Azarenka lär vinna enkelt. Vore riktigt kul om Larsson kunde pressa världstvåan till åtminstone ett tiebreak, men vi ska inte hoppas på för mycket. Azarenka är trots allt tvåfaldig regerande mästare och trivs väldigt bra på Rod Laver Arena.

* * *

NICK KYRGIOS – BENJAMIN BECKER

Becker är förstås betydligt mer rutinerad, men ändå en bra chans för unge Kyrgios. Hemmaplan och allt, lär få massivt stöd från läktarna (är ju hyfsat mycket folk på court 3 ändå). 1,80 gånger pengarna på Kyrgios och 1,90 på Becker. Säger en del om förväntningarna på 18-åringen. Om det blir så varmt som prognoserna visat måste ju Kyrgios rimligtvis gynnas, eftersom han är van vid klimatet i Australien. Hoppas hur som helst på seger för hemmafavoriten.

* * *

MARIA SJARAPOVA – BETHANIE MATTEK-SANDS

Jobbig öppningsmatch för Sjarapova. Mattek-Sands är känd för sin skrällpotential och höga kapacitet. Fortfarande frågetecken kring Sjarapovas spelmässiga status, så hon sätts på svåra prov direkt. Men hon borde klara det va? Ja, det tycker jag någonstans att hon borde – men Mattek-Sands förtjänar en skrällvarning.

* * *

LLEYTON HEWITT – ANDREAS SEPPI

Jag hade tyckt att det här varit en tuff lottning för Hewitt, om det inte vore för Seppis svaga form. Det var ett gäng månader sedan italienaren presterade nu. Med tanke på Hewitts goda form (”Rusty” säger sig vara bättre rustad än på länge för Australiska öppna) tycker jag att det borde bli en kontrollerad seger för veteranen.

* * *

KAIA KANEPI – GARBINE MUGURUZA

Ana Konjuh fick råstryk mot Li Na i dag, men visst borde Muguruza kunna bära ynglingarnas fana i natt? Ingen busenkel lottning, Kanepi är en ytterst kompetent spelare – men inte heller mardrömslik. Kanepi står i 1,80 och Muguruza i 1,90, så det vore ingen direkt skräll om Muguruza vann den här matchen. Så bra är hon redan.

* * *

ROGER FEDERER – JAMES DUCKWORTH

Bara för att se vilket spelskick Federer är i, och om han testar några nya strategier. Toppspelarna brukar ju använda slagpåsarna till sådant i de här sammanhangen. Med all respekt för Duckworth, förstås. En bra Challenger-spelare som säkerligen kommer etablera sig på ATP-touren inom en snar framtid. Allt annat än seger i raka set för Federer är dock illavarslande, eller snudd på.

* * *

IGOR SIJSLING – THANASI KOKKINAKIS

Kokkinakis ännu en lovande australisk yngling (fyller 18 i april) mot stabile Sijsling. Ska egentligen vara rutinseger för Sijsling, men jag tror att Kokkinakis kan störa. Inte minst om det är värmebölja.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB