Startsida / Inlägg

Inför dagens finaler

av Henrik Ståhl

Lyckades pricka in alla fyra finalister i Zagreb och Montpellier (dessutom tre av fyra semifinalister i Montpellier) i min förhandsanalys tidigare i veckan.

Känns ju skönt, efter mina fiaskotips i Australiska öppna.

Nu tar vi en titt på de tre ATP-finaler vi bjuds på i dag:

* * *

MONTPELLIER

Skärmavbild 2014-02-09 kl. 13.37.18
Klicka på bilden för större version.

RICHARD GASQUET (9) – GAËL MONFILS (30)

På papperet tyckte jag inte att den här turneringen var särskilt spännande. Nu, drygt en vecka senare, bjuds vi på dagens bästa final. Så kan det gå.

Monfils har tappat två set hittills, men överlag sett ut att vara i nästan lika bra form som i Doha och Melbourne i januari. Ett väldigt gott tecken. Känns som att Monfils jobbat stenhårt med sin fysik de senaste månaderna. Där han under slutet av 2012 och stora delar av 2013 helt enkelt inte orkade spela på den höga nivå vi historiskt är vana att se honom, har han nu hittat stabilitet i sitt spel. Visst, soppan räcker fortfarande inte alltid till i de allra tuffaste matcherna, men för bara knappt ett år sedan kunde bränslet ta slut några matcher in i en turnering (ofta var han snudd på utmattad när han väl tog sig till final).

Den här nygamla versionen av Monfils är verkligen en fröjd att se på banan. Efter skadehelvetet 2012 trodde jag att det skulle bli en smärre omöjlighet för honom att utmana om en topp 10-plats igen. Nu är han redan nära topp 20. Oerhört glädjande.

Även Gasquet har sett bra ut i Montpellier. Har gått igenom turneringen utan att tappa set och skickade ut Jerzy Janowicz i dubbla tiebreak i semin. Har servat bra och inte sett ut att hämmas av skadebekymren som plågade honom tidigare i år.

5-4 i inbördes möten för Monfils. 2-2 i Frankrike. Gasquet vann i åttondelsfinalen här i Montpellier förra året, men det var mot en sämre version av Monfils.

Matcher mellan Gasquet och Monfils brukar vara ganska svårtippade. Spelmässigt kan man tycka att Gasquet ska passa Monfils ganska bra, eftersom defensive Gasquet låter den mer offensive Monfils styra spelet. Men Monfils är inte alltid bekväm i den rollen. Särskilt inte eftersom Gasquet försvarar sig väldigt bra och utmanar Monfils tålamod. ”Le Monfs” största fiende är ofta ”Le Monf” himself.

Men så som han spelat i år… Förra årets match gick till tre set, där Monfils vek ner sig. Så kommer det nog inte bli i dag. Titelförsvararen Gasquet bär favoritskapet, vilket passar Monfils perfekt. Förhoppningsvis kommer han att spela tryggt och avslappnat.

Om Monfils vinner i dag blir det hans blott femte ATP-titel i karriären – och första sedan Stockholm Open 2011. Känns konstigt. Det här är trots allt hans 21:a final. Gasquet å sin sida jagar sin elfte titel (i sin 21:a final).

Jag tror på Monfils i dag. Inte bara för att jag gärna ser honom lyckas och fortsätta klättra på rankningen, utan för att det helt enkelt känns som att han just nu är lite bättre än Gasquet. Det är inte för inte som Gasquet parkerat sig på rätt sida om topp 10-strecket, men jag tycker att Monfils visat högre kapacitet hittills i år.

* * *

ZAGREB

Skärmavbild 2014-02-09 kl. 13.59.24
Klicka på bilden för större version.

TOMMY HAAS (12) – MARIN CILIC (37)

Jodå, även här lyckades jag pricka in rätt finalister. Mikhail Juzjnyj åkte ju ut med huvudet före redan i öppningsmatchen mot rutinerade kvalspelaren Björn Phau. Samme Phau tog sig hela vägen till semifinal men föll platt mot Marin Cilic (som dessförinnan avfärdat Ivan Dodig enkelt).

Bra form på Cilic, som alltid brukar prestera på hemmaplan. Han har inte tappat set på hela turneringen och tagit sig till final ganska enkelt, medan Tommy Haas tvingats till tre set både mot landsmannen Benjamin Becker i sin öppningsmatch och mot sensationen Daniel Evans i semifinalen. Nu gjorde ju visserligen Evans en riktigt kanonturnering, men det är ändå inget direkt styrkebesked att ha sådana problem med en så pass lätt lottning.

Cilic klar favorit, med all rätt. Han är regerande mästare och vunnit totalt tre titlar här (2009-2010, 2013). Visserligen 2-1 i inbördes möten till Haas, men det handlar om en femsetare i Wimbledon 2009 och två matcher i Tyskland 2012 (Cilic vann i München, Haas i Hamburg).

Spelmässigt är ju båda offensiva. Cilic generellt lite aggressivare än Haas. Personligen hoppas jag att tysken spelar så där defensivt smart och taktiskt balanserat som han gjorde mot Novak Djokovic i Miami förra året. Helt enkelt låta Cilic diktera det offensiva spelet en aning och bida sin tid. Känns som en gångbar taktik. Särskilt med tanke på att hetlevrade Haas brukar tappa huvudet om han hamnar i en liten svacka och börjar missa när han trampar plattan i mattan.

Tror hur som helst på Cilic. Viktig match för kroaten. Förlorar han så tappar han 5 placeringar på rankningen.

* * *

VINA DEL MAR

Skärmavbild 2014-02-09 kl. 14.10.10
Klicka på bilden för större version.

FABIO FOGNINI (15) – LEONARDO MAYER (91)

”Fognini är ungefär lika pålitlig som Gríma Ormstunga och kan lika gärna förlora i raka set mot Aljaz Bedene (eller Stephane Robert) som gå till final efter semifinalseger över Nicolás Almagro, skrev jag inför turneringen.

Hur det slutade? Semifinalseger över Almagro. Lika lite skräll som om han åkt ut mot Bedene, med andra ord.

Att Leonardo Mayer är klar för sin första ATP-final i karriären, däremot. Det kan inte betraktas som något annat än en ganska stor skräll. Han klev helt enkelt fram och tog landsmannen och förra årets sensation Horacio Zeballos plats. Imponerande att följa upp skrällen mot Tommy Robredo i öppningsmatchen med en finalplats. Det är inte illa pinkat.

Har han något att sätta emot Fognini då? Jodå, det har han så klart. Särskilt med tanke på Fogninis ovan nämnda opålitlighet. 1,28 gånger pengarna på italienaren, och 3,75 på argentinaren, känns dock som rimliga odds. På papperet är Fognini en klart mycket bättre spelare, helt enkelt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB