Startsida / Inlägg

Matchkollen, fredag

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal ser pigg ut.
Rafael Nadal ser pigg ut.

En ganska ordinär tävlingsdag i går.

Fler skrällar i dag i stället?

Sju game. Mer än så mäktade inte framtidslöftet Dominic Thiem med att plocka från Rafael Nadal. Och då gjorde han ändå en bra match. Jäklar vad hårt han slår, 20-åringen. Både med forehand och backhand. Kan ha tourens just nu tyngsta enhandsfattade backhand.

6-2, 6-2, 6-3 blev hur som helst slutsiffrorna för Nadal. Riktigt imponerande insats av spanjoren. Nu var han visserligen klar favorit på papperet, men sådana här matcher är inte busenkla för toppspelarna. Han ser rejält pigg ut. Det dåliga självförtroendet från Madrid och Rom är som bortblåst.

I övrigt då?

Alla seedade spelare, både på damsidan och herrsidan, gjorde sitt jobb.

Alla utom en: Feliciano Lopez – som förlorade mot Donald Young. I raka set. 6-3, 7-6(1), 6-3.

Ni vet, snubben som under 2012 radade upp 17 raka förluster, tillbringade 2013 på Challenger-touren och som vann sina första ATP-matcher på grus så sent som i år (inför Franska öppna var hans matchfacit 3-13 på underlaget).

Nu är visserligen inte Lopez något unikum på grus, men den som förutsåg den segern ska likväl ha kredd.

Andreas Seppi körde för övrigt över Juan Mónaco: 6-2, 6-4, 6-4. Som sagt märkligt att Mónaco hölls som favorit av oddssättarna inför den matchen.

Nåväl, vad står då på dagens meny?

Vi tar en titt:

* * *

NOVAK DJOKOVIC – MARIN CILIC

8-0 i inbördes möten för Djokovic, och Cilic har bara mäktat med att ta sammanlagt två set på de matcherna (ett av de i Indian Wells tidigare i år). De har bara mötts på hardcourt hittills. Sammanträffande? Nja. Cilic är inte så överdrivet bra på grus. På Roland Garros har han som bäst tagit sig till åttondelsfinal två gånger (2009-2010) och den enda grusturneringen han vunnit är Umag på hemmaplan (två finalförluster i München).

Cilic är helt enkelt som bäst på hardcourt – främst inomhus – och är även skicklig på gräs. På grus får han inte samma utdelning på sitt offensiva spel.

Enligt prognoserna ska fredagen visserligen bli den varmaste dagen under veckan, så kanske att han kan brassa på lite mer mot Djokovic. Men att han ska fälla giganten? Nej, det tror jag inte. Jag tyckte inte att Cilic utgjorde något hot inför turneringen och tycker det inte nu heller.

* * *

DOMINIKA CIBULKOVA – SAMANTHA STOSUR

Intressant att niondeseedade Cibulkova ses som underdog inför den här matchen, men det beror ju på att Stosur är en av de spelare på damsidan som imponerat allra mest hittills. Dessutom har hon 4-0 i inbördes möten mot världstian. Besegrade henne så sent som i Madrid tidigare i maj, i överlägsen stil: 6-4, 6-0.

Oddsen ljuger inte – Stosur är favorit inför den här matchen och borde vinna. Jobbig lottning för Cibulkova. Och den som vinner belönas med en kvartsfinal mot Maria Sjarapova.

* * *

MILOS RAONIC – GILLES SIMON

Högintressant matchup. Till och med mer så än inför turneringen. Kändes ju rätt givet att de här två skulle mötas i en tredjerunda – och nu är båda dessutom i kalasform. Simon har visserligen inte mött några skräckinjagande motståndare, men har likväl bara släppt ifrån sig 11 game på sina två matcher (6-1, 6-1, 6-3 mot Ante Pavic och 6-4, 6-0, 6-2 mot Alejandro Gonzalez).

Raonic har å sin sida slagit två lovande framtidslöften i raka set: 6-3, 7-6(1), 6-3 mot Nick Kyrgios och 7-6(4), 6-4, 6-1 mot Jiri Vesely. Tuffare lottning för Raonic där kan jag tycka, men det går inte att komma ifrån att Simon är i mycket bra slag. Att han är jobbig att möta inför hemmafansen behöver knappast påpekas.

Raonic vann deras hittills enda möte, som råkade vara på grus (i Portugal 2011), i tre set. Och Simon har, som så många andra, svårt för servekanoner: 1-5 i matchfacit totalt mot Raonic (0-1), Ivo Karlovic (1-2) och John Isner (0-3). Om det blir så bra väder som meteorologerna förutspår så kommer det dessutom att gynna Raonic.

Vill ändå utfärda en liten skrällvarning här. Raonic tenderar att åka ut i tredjerundor och åttondelsfinaler i Grand Slams och kan fortfarande svaja i bäst av 5-setsmatcher. Tror ändå att kanadensaren reder ut det. Han lär inte vinna enkelt, men så solid som han sett ut hittills, det bådar gott.

* * *

EUGENIE BOUCHARD – JOHANNA LARSSON

Vårt svenskhopp Johanna Larsson gjorde som ni vet en riktig kanonmatch mot Flavia Pennetta i förrgår. Så, kan hon även störa Bouchard?

Nja. Jag tror att det här blir väldigt svårt för henne. Bouchard är generellt en mycket skickligare grusspelare än Pennetta. Hon har fantastiskt spelsinne, är otroligt bollsnål och har dessutom den ork som Pennetta led brist på i andrarundan.

Larsson har absolut kapacitet att scrambla till sig ett set, men det troliga scenariot är likväl att Bouchard vinner det här i raka.

* * *

MARTIN KLIZAN – MARCEL GRANOLLERS

Ständigt underskattad, Granollers. Nu berodde skrällen mot Alexandr Dolgopolov delvis på att ukrainaren skadade sig i fjärde set, men ändå. Han kan vara jobbig att möta, nästan oavsett underlag. Inga blixtrande vapen i arsenalen, men stabil och smart. Den typen av spelare som hellre spelar rätt än bra.

Inte så konstigt att Klizan är favorit här, han är på uppgång igen efter en tid i abyssen. Lite oroväckande att han pressades till fem set mot formsvage Robin Haase, dock. Det är sådana insatser som får oss att förstå att han inte är mogen i sitt spel än. Mycket hög kapacitet, men låg lägstanivå. Sånt som Granollers är bra på att utnyttja.

Om vi ska bjudas på någon skräll i dag, då kan det mycket väl bli i den här matchen.

* * *

GARBINE MUGURUZA – ANNA SCHMIEDLOVA

Drakdräparna. Schmiedlova fällde den äldre, lite avdankade: Venus Williams. Muguruza den yngre, med suveränare vingbredd: Serena Williams.

Och så möts de nu. Nästan lite ironiskt, med tanke på att alla hoppades på ett möte mellan systrarna.

Muguruza klar favorit. Inte särskilt konstigt. Men hur hanterar hon pressen? Hon är ojämn, Muguruza. Det kan ligga henne i fatet att vara favorit. Mot Williams smällde hon bara på allt vad hon orkade, utan att tänka. Nu kommer hon att spela med betydligt större närvaro, och då kan tvivlen komma smygande.

Jag kan inte säga att jag tror att Schmiedlova vinner, men jag är inte så säker på att Muguruza gör det.

* * *

TOMÁS BERDYCH – ROBERTO BAUTISTA AGUT

Bautista Agut vann som bekant i Indian Wells. Men det var på hardcourt, i bäst av tre set.

Berdych är på papperet den klart bättre spelaren av de båda, och ska ha ett spelmässigt övertag på grus. Berdych må ha haft vissa problem mot 101-rankade Alexandr Nedovjesov i 2R, men RBA imponerade inte mot skadade Benoit Paire i sin andrarunda.

Jag tycker att det borde bli en komfortabel seger för Berdych (som i så fall utjämnar till 2-2 i inbördes möten). Bautista Agut har inte alls sett lika bra ut under våren som han gjorde i början av året.

* * *

ANGELIQUE KERBER – DANIELA HANTUCHOVA

Kerber är i bra slag men fortfarande inte helt pålitlig. Väldigt svajig säsong för henne hittills.

Tennispodden inför turneringen undrade jag om inte Hantuchova kunde sprattla till lite, men både jag och Andreas Käck konstaterade att, nej… inte på så vis att det påverkar utgången av turneringen, i alla fall.

Kan hon slå Kerber? Ja, det kan hon. Kerber vann visserligen deras Fed Cup-möte tidigare i år i raka set, men det var ett oerhört jämnt tiebreak i första. Finns skrällpotential här.

* * *

ROGER FEDERER – DMITRIJ TURSUNOV

Jordsskredsseger för Federer? Nja. Tursunov har med sina mått mätt sett riktigt bra ut den här grussäsongen, och Federer imponerade inte mot Schwartzman i sin andrarunda. Ska väl mycket till för att schweizaren ska tappa ett set, men det är nog dags för honom att höja sitt spel ett snäpp.

* * *

ERNESTS GULBIS – RADEK STEPANEK

Mikhail Juzjnyj mäktade inte med att vända 0-2 i set två matcher i rad och föll alltså mot veteranen Stepanek. Dålig insats av Juzjnyj. Gulbis har sett bra ut i sina två matcher. Lukasz Kubot gjorde faktiskt en av sina bättre matcher de senaste åren i 1R och tog ett set, men när Gulbis tryckte på lite var det inget snack om vem som var bäst.

På papperet ska det här sluta i en någorlunda enkel seger för letten. I verkligheten kan man aldrig vara så säker på Gulbis, men det skulle förvåna mig om han sumpar en chans att få möta Federer i åttondelsfinalen med en så här pass bra lottning.

* * *

JO-WILFRIED TSONGA – JERZY JANOWICZ

Jag har faktiskt imponerats av båda hittills. Trodde inte att Janowicz skulle få det så ”lätt” mot Jarkko Nieminen, och Tsongas överkörning av Jürgen Melzer var lite överraskande. Melzer har trots allt sett ut att vara på gång ordentligt efter skadan.

Janowicz borde få med sig ett set. Han är så pass jobbig att möta och har dessutom presterat sin bästa tennis på mycket länge. Tsonga bör dock vinna matchen.

* * *

JOHN ISNER – TOMMY ROBREDO

Snacka om guldlottning för Isner: Pierre-Hugues Herbert i 1R, Mikhail Kukusjkin i 2R och så en formsvag Tommy Robredo i 3R. Så här bra chans kan han ju aldrig någonsin ha fått att nå åttondelsfinal i Franska öppna.

Inte alls omöjligt att han gör det också. Robredo hålls som ganska klar favorit, men det finns absolut skrällpotential här.

* * *

Alla gårdagens resultat hittar ni här

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB