Startsida / Inlägg

Matchkollen, söndag

av Henrik Ståhl
Andy Murrays dramatiska match mot Philipp Kohlschreiber avslutas i dag.
Andy Murrays dramatiska match mot Philipp Kohlschreiber avslutas i dag.

Redan åttondelsfinaler!

Vi tar en kort recap och blickar framåt.

Fredagen flöt på utan jättestora skrällar. 72-rankade Ajla Tomljanovic slog världstrean Agnieszka Radwanska i raka set (6-4, 6-4), men det kom inte som någon blixt från klar himmel. Radwanska är inte lika pålitlig på grus som på andra underlag och Tomljanovic såg stark ut i sina två första matcher.

Matchen mellan Milos Raonic och Gilles Simon var en av turneringens hittills mest dramatiska och gick så klart till avgörande set. Väl där bröt Raonic omgående och fick sedan chansen att serva hem matchen vid 5-4, men misslyckades. Bröt på nytt till 6-5 och redde ut det den gången i stället: 4-6, 6-3, 2-6, 6-2, 7-5.

Imponerande insats av Raonic. Kändes som att Simon hela tiden var ett halvt steg före, men kanadensaren höll sig hela tiden ovanför vattenytan och tog de chanser han fick. Inte lätt att slå fransmän på Philippe Chatrier. Osportsligare hemmapublik får man leta efter.

Roger Federer gjorde ingen övertygande match mot Dmitrij Tursunov. Slumrade till en stund och förlorade andra set i tiebreak. Inte särskilt smickrande matchsiffror för schweizaren: 5-7, 7-6(7), 6-2, 6-4. Tursunov är liksom inte direkt något unikum på grus. Han har visserligen med sina mått mätt gjort en riktigt bra grussäsong i år, men det ska normalt inte räcka för att ta set mot Federer. Federer kan få ordentliga problem mot Ernests Gulbis i dag, men mer om det senare.

I övrigt flöt fredagen på som förväntat. Marin Cilic tog set mot Novak Djokovic men var aldrig i närheten av att rubba honom.

* * *

Lördagen då?

Den mest dramatiska matchen hann inte spelas klart, eftersom det inte finns något elljus på Roland Garros. Helt sjukt egentligen. Okej att man inte skaffat tak, det är en både omständlig, kostsam och inte fullt så självklar process – men att inte ha elljus och tvingas avbryta Grand Slam-matcher på grund av mörker år 2014… Det är bara under all kritik.

Hur som helst.

3-6, 6-3, 6-3, 4-6, 7-7 stod det mellan Andy Murray och Philipp Kohlschreiber när matchen avbröts sent i går kväll. Jag höjde ett varningens finger för Kohlschreiber redan inför turneringen, och det är faktiskt inte alls självklart att Murray rider ut den här stormen. Han hade faktiskt 2-0 i det här avgörande setet men har nu alltså pressats fram till 7-7. Känns som att det där kan sluta lite hur som helst när matchen återupptas i dag. Ska dock sägas att avbrottet troligen gynnar Murray mest. Tydligen uppvisade han vissa tendenser på ryggont i går.

Även matchen mellan Richard Gasquet och Fernando Verdasco avbröts vid ställning 6-3, 6-2, 2-2 till Verdasco.

Gaël Monfils vann en femsetare mot Fabio Fognini: 5-7, 6-2, 6-4, 0-6, 6-2. Le Monf!

Rafael Nadal och David Ferrer ångar på. Nadal körde över Leonardo Mayer i sin match (6-2, 7-5, 6-2) och Ferrer avfärdade Andreas Seppi (6-2, 7-6, 6-3).

Och Ivo Karlovic tvingades kasta in handduken, enligt uppgift på grund av ryggskada, mot Kevin Anderson efter första set. Trist.

* * *

Lucie Safarova slog Ana Ivanovic.
Lucie Safarova slog Ana Ivanovic.

På damsidan slog 23:e-seedade Lucie Safarova ut formstarka Ana Ivanovic i raka set: 6-3, 6-3. Jobbig lottning för Ivanovic, som nu har fem raka förluster och 2-5 totalt i matchfacit mot Safarova.

Även Petra Kvitová gick på pumpen, mot Svetlana Kuznetsova i en episk tresetare: 6-7(3), 6-1, 9-7.

I övrigt mosade de seedade spelarna på.

Och med det sagt, låt oss nu ta en titt på dagens tennisbuffé:

* * *

ROGER FEDERER – ERNESTS GULBIS

Dagens tveklöst mest intressanta match. En Gulbis i kalasform mot en Federer som lämnat en del övrigt att önska hittills, det är ganska bra förutsättningar för ett dramatiskt möte, om man säger så. Och Gulbis har tillräckligt lite respekt för toppspelarna för att utgöra ett hot nästan oavsett form.

Spelmässigt då? Tempot lär bli högt. Vilket egentligen passar Federer, men precis som mot Tomás Berdych får han problem när han sätts under så hög press. Federer vill som bekant styra spelet, och det får han inte utrymme att göra mot aggressiva sluggers som Gulbis och Berdych.

Det har gått fyra år sedan de sist möttes, samtliga tre matcher dem emellan spelades samma år: 2010. 2-1 i inbördes möten till Federer och samtliga matcher har gått till avgörande set. Federer vann i Doha och Madrid, Gulbis i Rom.

Gulbis står i drygt 2,75 gånger pengarna. Inte jättehögt om man jämför med Jo-Wilfried Tsonga, som står i 6,30 mot Djokovic, men ändå ganska högt tycker jag. Med tanke på hur de båda presterat hittills och att Gulbis brukar höja sig mot toppspelarna är jag faktiskt benägen att hålla honom som favorit.

Kanske har Federer sparat på krutet och plockar fram det tunga artilleriet först i dag? Fansen får nog hoppas på det, för om han inte höjer sig ett snäpp eller två är han illa ute mot Gulbis.

* * *

ANGELIQUE KERBER – EUGENIE BOUCHARD

Jämnt skägg hos oddssättarna. Bouchard knapp favorit med minimal marginal: typ 1,80 mot 1,90. Bouchard fick jobbet gjort mot Johanna Larsson i sin tredjerunda, utan att övertyga. Kerber å sin sida har imponerat hittills. Känns som att jag underskattat henne hela veckan.

Jättesvårt att tippa den här matchen, tycker jag. Generellt håller jag ju Bouchard som knapp favorit, men det går inte att sticka under stolen med att Kerber faktiskt spelat bättre under veckan. Det kan mycket väl räcka. Båda besitter hög kapacitet, men frågan är om inte Kerbers högstanivå är högre (medan Bouchard har högre lägstanivå).

Jag hoppas på Bouchard, men tycker att det lutar lite åt att Kerber fortsätter på inslagen väg.

* * *

NOVAK DJOKOVIC – JO-WILFRIED TSONGA

För två år sedan hade Tsonga tre matchbollar mot dåvarande världsettan, i kvartsfinalen. Fransmannen är dock inte riktigt samma spelare nu som då. 2013 hade han en fantastisk run på Roland Garros och tog sig till semifinal. Mycket tack vare att han det året spelade ett spel på gruset som vi inte är vana vid att se honom spela: balanserat, tålmodigt, smart. Nu känns det som att han har gått tillbaka till det spektakulära och ofta självdestruktiva.

Han har fortfarande kapacitet att, när han presterar på topp, störa Djokovic och har dessutom sett stark ut hittills i turneringen.

Så, kommer han att störa honom? Ja, jag tror att han kommer testa serben. Kanske inte pressa honom till fem set, men han kommer inte lägga sig ner utan fight.

* * *

MARIA SJARAPOVA – SAMANTHA STOSUR

Titelfavoriten (efter Serena Williams tidiga uttåg) mot den spelare som imponerat mest. Jag tror att det här kan bli en tuff match för Sjarapova, trots att hon har överväldigande 13-2 i inbördes möten. Det är egentligen mer ett psykologiskt än spelmässigt övertag hon har.

Med tanke på Stosurs tunga serve och aggressiva grundspel tycker man att deras matcher på förhand borde vara mer öppna än vad de är, men Stosur svajar alltid i avgörande lägen mot Sjarapova. Hon känner sig troligen underlägsen, och Stosurs spel tenderar att gå i baklås när hon hamnar på efterkälken – må så vara mentalt eller spelmässigt.

Jag hoppas på ett rafflande drama, men svårt att säga annat än att det lutar åt en 14:e seger för Sjarapova.

* * *

MILOS RAONIC – MARCEL GRANOLLERS

Granollers slog alltså Martin Klizan till slut (6-7, 6-2, 7-6, 7-5). Inte ett dugg överraskande. Klizan var visserligen i bra form, men Granollers är jobbig att möta. Särskilt om man har så låg lägstanivå som Klizan.

Hur som helst. Guldläge för Raonic att ta sig till sin första Grand Slam-kvartsfinal i karriären. Kan dröja ett tag innan han får en så här på papperet enkel åttondelsfinal i de här sammanhangen. Känns ju nästan lite ironiskt om Raonic tar sig till sin första GS-kvart på Roland Garros av alla ställen…

Skrällpotentialen då? Den är ganska låg, måste man ändå säga. Det här är Raonics match att förlora, så enkelt är det. Har han återhämtat sig, mentalt och fysiskt, efter urladdningen mot Gilles Simon? Det är väl största faran för Raonic, att han känner sig sliten efter den bataljen. Måste ju fortsätta serva som han gjort hittills.

* * *

CARLA SUAREZ NAVARRO – AJLA TOMLJANOVIC

Mycket bra match av Tomljanovic mot Radwanska. Tog initiativet omgående och vägrade sedan släppa taktpinnen ifrån sig. Tappade visserligen 5-1 till 5-4 i första set, men redde ju ut det där ändå.

Knepigare match i dag. Navarro är en i grunden mycket giftigare grusspelare än Radwanska. Kan Tomljanovic få en lika bra start i dag som mot Radwanska? Om den här matchen ska bli jämn så hänger det nog på det.

Kan mycket väl bli en tresetare, men tror hur som helst på seger för Navarro.

* * *

TOMÁS BERDYCH – JOHN ISNER

Snark. Ingen jättekul matchup det här. Fantastiskt av Isner att ta sig till sin första åttondelsfinal i Franska öppna någonsin, men här tar det väl stopp va? Det känns så ja. Isner har åkt räkmacka hit sett till lottningen och Berdych är en alldeles för stabil spelare för att förlora mot amerikanen på grus.

6-2, 6-2, 6-1 blev det till tjecken sist de möttes på Roland Garros, 2010 (året då han tog sig till semifinal). Borde kunna ta det här i raka set även i år.

* * *

GARBINE MUGURUZA – PAULINE PARMENTIER

Så klart oerhört starkt av 145-rankade Parmentier att ta sig till åttondelsfinal. Hit men inte längre? Ja, för det ska väl mycket till för att hon ska slå drakdräparen Muguruza? Jag tycker i alla fall det. Nu är ju de franska fansen som de är, men jag tycker att det borde bli en rutinseger för Muguruza.

* * *

Och matcherna som avbröts?

Murray-Kohlschreiber kan verkligen sluta precis hur som helst, men det borde som sagt gynna Murray mer att de får avsluta den i dag.

Verdasco borde inte tappa sitt överläge mot Gasquet, eller? Med tanke på att Gasquet inte är i kanonform känns det som att det ska till en nedvikning från Verdasco för att han ska ta sig vidare.

* * *

Alla gårdagens resultat hittar ni här

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB