Startsida / Inlägg

Så högt (eller lågt) seedad kan Andy Murray bli i Wimbledon

av Henrik Ståhl
Hur högt seedad kan egentligen regerande mästaren Andy Murray bli i årets Wimbledon?
Hur högt seedad kan egentligen regerande mästaren Andy Murray bli i årets Wimbledon?

Om Wimbledon trampade i gång i morgon, hur högt seedad skulle då regerande mästaren Andy Murray vara?

Nu ligger turneringen visserligen nästan två månader fram i tiden, men frågan är på intet sätt irrelevant. Särskilt inte med tanke på Wimbledons seedningssystem.

Så jag plockade fram kalkylatorn och tog reda på svaret.

I senaste avsnittet av Tennispodden diskuterar jag och min poddkollega Andreas Käck världsåttan Andy Murrays fall på världsrankningen, sedan hans comeback efter ryggoperationen i höstas.

I något skede reser vi frågetecken kring hans fortsatta säsong, och jag nämner att han kanske till och med bara blir kvartsfinalseedad i Wimbledon (där han är regerande mästare).

Men.

Kan han verkligen bli så lågt seedad i Wimbledon? Andreas väckte frågan, och jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte hade räknat på det innan vi spelade in podden. Det var något jag bara målade upp som tänkbart scenario, om han skulle trilla ur topp 10 på världsrankningen.

Nu, sedan Andreas påpekat att risken att han blir så lågt seedad kanske inte är så speciellt stor, har jag grävt djupare – och kan konstatera att det faktiskt ser väldigt ljust ut för skotten.

Murray har förvisso bara spelat in drygt 1,000 poäng under 2014, men han har 4,040 på världsrankningen och bara knappt 200 poäng att försvara under grussäsongen (stod ju över Franska öppna förra året).

Han har sedan en titel att försvara i Queen’s men den är bara värd 250 poäng, så chansen är med andra ord stor att han ligger på runt 4,000 poäng (eller mer) på rankningen när det är dags för seedning inför Wimbledon 2014.

Och som många av er redan vet funkar ju seedningen lite annorlunda än de andra Grand Slam-turneringarna. Nämligen så här:

• Ta aktuell poäng på världsrankningen (i seedningssammanhang kallat ATP Entry System Position, ESP).
• Addera 100% av alla poäng spelaren inkasserat på gräs under de senaste 12 månaderna.
• Addera 75% av alla poäng spelaren inkasserat på gräs ytterligare 12 månader bakåt i tiden.

För en spelare som Andy Murray gör det här givetvis enorm skillnad, eftersom han är regerande mästare i Wimbledon, Queen’s och OS, och dessutom finalist i Wimbledon 2012.

Om vi målar upp ett scenario där Andy Murray står kvar på samma poäng han har nu, det vill säga 4,040, inför Wimbledon-seedningen så landar han på cirka 7,700 poäng – eftersom han får drygt 3,700 extra ”gräspoäng” (2,000 från Wimbledon 2013, 250 från Queen’s 2013, 900 från Wimbledon 2012 och 562 från OS 2012).

Utgår vi ifrån att samtliga topp 8-spelare har samma poäng som nu inför seedningen kommer den att se ut ungefär så här:

1. Novak Djokovic – 12,980 (11,040 + 1,940)
2. Rafael Nadal – 12,955 (12,900 + 55)
3. Roger Federer – 7,937 (5,805 + 2,132)
4. Andy Murray – 7,752 (4,040 + 3,712)
5. Stanislas Wawrinka – 6,750 (6,580 + 170).
6. David Ferrer – 5,782 (4,910 + 872)
7. Juan Martín del Potro – 5,370 (4,215 + 1,155)
8. Tomás Berdych – 5,125 (4,720 + 405)

Med reservation för eventuella småfel. Men ja, det där är på det hela taget korrekt. Kanske diffar på några enstaka poäng.

Det mest intressanta här är att Novak Djokovic alltså blir förstaseedad om världsrankningen skulle se ut precis som i dag, trots att världsettan Nadal i skrivande stund är nästan 2,000 poäng före. Detta har så klart att göra med Nadals fiaskon i Wimbledon de två senaste åren, medan Djokovics final förra året, semifinal 2012 och fjärdeplats i London-OS ger honom en drös värdefulla ”gräspoäng”. (Älskar för övrigt det här seedningssystemet. Passar perfekt för just Wimbledon.)

Och Murray då?

Ja, som ni ser har han alltså extremt goda chanser att bli semifinalseedad i Wimbledon. Särskilt med tanke på att han stod över Franska öppna förra året och därför kan håva in en del poäng där. Känns dock som att Federer bör kunna behålla den här i nuläget imaginära tredjepositionen, så han sitter ju inte helt säkert, den gode Murray.

Wawrinka har nämligen förvisso en kvartsfinal på Roland Garros och en final i Madrid att försvara, men han kommer ju att vara högt seedad och därför troligen gå långt i alla turneringar han spelar fram till Wimbledon. Inte alls otroligt att han tar sig till semifinal, final eller kanske till och med går hela vägen i Paris och i Rom finns det fina poäng att plocka.

Vad jag försöker komma fram till är att Wawrinka mycket väl kan bli fjärdeseedad. Sannolikheten att Murray blir det är större, eftersom de där siffrorna bygger på att han inte spelar in några poäng alls under grussäsongen, men 1,000+ poäng är inte ett oöverstigligt berg att klättra för schweizaren.

David Ferrer bör däremot rimligtvis inte utgöra ett hot. Han har en final i Franska öppna att försvara och det blir extremt svårt för honom att spela in över 2,000 färska poäng till Wimbledon.

För övrigt väldigt intressant även på andra plan om det skulle se ut så här. Det skulle till exempel bli första gången sedan 2010 som en världsetta inte är förstaseedad (den gången petades ettan Nadal ner av tvåan Roger Federer) och bara andra gången totalt sedan nuvarande systemet infördes 2002 (2003 var världstvåan Lleyton Hewitt förstaseedad, ettan Andre Agassi andraseedad).

Det skulle också bli en av de största ommöbleringarna i topp 10 under hela 2000-talet. Minns att Jo-Wilfried Tsonga blev seedad 12 i Wimbledon 2011 trots att han bara var rankad 19, men jag skulle tro att det var länge sedan en världsåtta blev semifinalseedad. Brukar mest handla om enstaka placeringar upp eller ner, och då ofta utanför topp 4. Till exempel tappade Ferrer två placeringar i förhållande till sin rankning i Wimbledon 2012, men det gjorde ju varken till eller från eftersom han ändå blev kvartsfinalseedad (5 till 7).

Nåväl.

Nu vet ni i alla fall hur det ligger till med Andy Murrays eventuella seedning i Wimbledon 2014. Det finns en risk för att han bara blir kvartsfinalseedad, men sannolikheten att han som sämst blir fjärdeseedad är större.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB