Startsida / Inlägg

Stan Wawrinkas fiasko banar väg för Andy Murray

av Henrik Ståhl
Ny flopp för Wawrinka öppnar för Murray – i Wimbledon.
Ny flopp för Wawrinka öppnar för Murray – i Wimbledon.

Skrällfest i Paris.

Ja, så kan väl de Franska öppna bäst sammanfattas hittills.

Och för minst en spelare har detta faktum kommit som en julklapp i förskott: Andy Murray.

Nu tänker du kanske att rubriken syftar på att Stanislas Wawrinka åkte på pumpen mot Guillermo Garcia Lopez i förstarundan, och därmed lämnar fältet öppet för Andy Murray på den kvartsfinalhalvan?

Du har delvis rätt, i så fall.

De hål som nu uppstått i lottningen i och med ett gäng seedade spelares fall ska vi titta lite närmare på, men först vill jag prata om en helt annan turnering:

Wimbledon.

Det står nu nämligen klart att regerande mästaren Andy Murray i sämsta fall blir seedad fyra när han ska försvara sin titel i sommar. Förmodligen till och med så högt som trea.

Ni minns kanske att jag skrev om detta för några veckor sedan?

Där fick ni ju alla siffror ni behöver, egentligen.

Och när nu Stan Wawrinka åkt ut redan i 1R i Franska öppna står det alltså klart att han går om schweizaren i seedningen – och kanske även hans landsman.

I skrivande stund ser det nämligen ut så här på rankningen:

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 23.40.51

Roger Federer har som ni vet 5,125 poäng på den officiella världsrankningen, men om han skulle åka ut i 2R skulle han stanna på 4,810 (eftersom han har en kvartsfinal från i fjol att försvara).

Om ni läst inlägget jag refererar till ovan så vet ni också att Wimbledons seedningssystem skiljer sig från Grand Slam-turneringars. I och med att Murray i skrivande stund har 3,712 ”gräspoäng” inför seedningen skulle han landa på 7,842 poäng (om vi utgår ifrån att han försvarar sin titel i Queen’s). Eftersom Wawrinka knappt har några gräspoäng alls går skotten således om schweizaren – och det med råge.

Federer då? Han har 2,132 gräspoäng (om vi utgår ifrån att han försvarar sin titel i Halle) och skulle därmed stanna på 6,942 vid förlust i 2R.

Detta innebär i sin tur att Federer i princip måste ta sig till final, allra helst vinna, för att kunna bli seedad trea i Wimbledon. Vilket i och för sig inte spelar någon som helst roll – det viktiga är ju att bli semifinalseedad. Om man sedan är trea eller fyra är egentligen helt irrelevant.

Alla spelare under Murray och Federer har så snålt med gräspoäng att det egentligen bara är David Ferrer som har en teoretisk chans att gå om, men det skulle krävas att han vinner Franska öppna medan Federer åker ur i 2R och tappar alla sina poäng i Halle…

Och med det sagt – låt oss nu ta en titt på vad som hänt i Paris så här långt:

* * *

Johanna Larsson.
Johanna Larsson.

Det hela inleddes ju egentligen redan i söndags, när vårt svenskhopp Johanna Larsson slog ut Maria Kirilenko i raka set (en inte helt oväntad skräll, med tanke på att Kirilenko bara spelat tre matcher i år och förlorat två av dem), men det var först i måndags som de stora skrällarna kom. Först ut var Kei Nishikori, som åkte ut i raka set mot Martin Klizan. Ingen jättestor överraskning i och för sig. Klizan har lyckats pricka in formen inför Franska öppna och Nishikori var inte fit for fight. Sade tydligen till japanska medier att han aldrig ens övervägt att ställa upp om det inte varit en Grand Slam-turnering.

7-6(4), 6-1, 6-2 blev hur som helst skrällsiffrorna.

Senare den kvällen åkte nästa seedade spelare ut med huvudet före: Stanislas Chokerinka. Förlåt, Stanley Wowrinka. Förlåt, Stan Wawrinka…

Inte lätt när han byter namn och skiftar karaktär som en annan byter underkläder. Från Grand Slam-champ, back-to-back-segrar mot Rafael NadalNovak Djokovic och Roger Federer, och Masters-titel i Monte Carlo – till tre raka magplask.

Den här gången kom det mot Guillermo Garcia Lopez på Roland Garros: 6-4, 5-7, 6-2, 6-0.

Otroligt dålig match av Wawrinka. Såg stel ut och uppträdde stressat under i stort sett hela matchen. Vågar påstå att han gav bort två av de där seten på en silverbricka. Jag och min poddkollega Andreas Käck har ju vid några tillfällen tidigare i år rest frågetecken kring hur han hanterar pressen av att vara favorit. Jag trodde att vi fick svaret i Monte Carlo, där han tog sig till final som en av de stora förhandsfavoriterna (och väl där slog han Federer, fast då som lite av en underdog). Men nej, svaret har vi i stället fått i Madrid, Rom och Paris. Tillbaka till ritbordet för Magnus Norman.

När sedan Grigor Dimitrov fick stryk av en pånyttfödd Ivo Karlovic i raka set (6-4, 7-5, 7-6), Tommy Haas kastade in handduken mot Jürgen Zopp (vid ställning 2-5) och Nicolás Almagro avbröt sin match mot Jack Sock (vid 0-5) skapades omgående ett par stora hål i lottningen.

Det första är det som Haas och Almagro lämnar efter sig. Här är det nu alltså 75-rankade Jack Sock, 335-rankade Jürgen Zopp, 83-rankade Dusan Lajovic och 64-rankade Steve Johnson eller 406-rankade Laurent Lokoli (deras match avbröts vid ställning 4-6, 6-7, 7-6, 6-3, 3-1 – helgalen match, för övrigt! 19-årige Lokoli, som aldrig ens vunnit en ATP-match, ledde med 2-0 i set, hade både 4-0 och 5-2 i tredje set och har bränt tre matchbollar. Ligger nu alltså under med 3-1 i avgörande set) som gör upp om en plats i åttondelsfinalen. Crazy.

I Wawrinkas sektion är 26-seedade Feliciano Lopez den högst rankade spelare som kan gå till åttondel. Där ställs han, eller någon av hans lägre rankade utmanare, troligen mot Gaël Monfils eller Fabio Fognini.

Andy Murray.
Andy Murray.

För Andy Murray, som i dag slog Andrej Golubev i fyra set (6-1, 6-4, 3-6, 6-3) utan att imponera, utgör både Philipp KohlschreiberFernando Verdasco och Richard Gasquet potentiella hot inför en kvartsfinal, men tar han sig bara dit lär han vara tacksam över att slippa Wawrinka.

På den nedre halvan ser vi bara en tydlig effekt av Nishikoris tidiga uttåg, och det är att Raonic slipper honom i en eventuell åttondel.

Om han ens tar sig dit – han måste trots allt med stor sannolikhet kriga sig förbi Gilles Simon först. Eller kan Jiri Vesely sätta käppar i kanadensarens hjul redan i morgon? Nja. Inte som Raonic spelat hittills under grussäsongen. Han har verkligen imponerat. Och om Karlovic kan slå Vesely i raka set (som han gjorde i Düsseldorf), ja då tror jag inte att tjecken får det så mycket lättare mot Raonic.

Fantastisk match han gjorde i dag förresten, Karlovic. Det var oerhört länge sedan jag såg honom spela så bra. Faktum är att det nog var en av hans överlägset bästa matcher i karriären. Som ni vet har ju inte den reslige kroaten mycket till spel alls utöver sin serve, men i dag hängde han faktiskt med bra i spelet. Klippte till med sin blytunga forehand så fort han fick chansen, och det stressade Dimitrov (som skyllde på ”personliga problem” efter matchen).

Huruvida Dimitrov hade tankarna på annat håll låter jag vara osagt, men jag tycker inte att han gjorde en så bedrövlig match som siffrorna 6-4, 7-5, 7-6(4) tyder på. Han hade bara ingenting att säga till om i Karlovics serve och uppträdde stelt och nervöst i några avgörande lägen. Vi ska också komma ihåg att det inte är lätt att möta servekanoner redan i första omgången, och jag varnade faktiskt för Karlovic inför turneringen. Jag är övertygad om att matchbilden sett annorlunda ut om de mötts i andra- eller tredjerundan, när Dimitrov hunnit bli varm i kläderna.

* * *

Li Na åkte ut direkt.
Li Na åkte ut direkt.

Vad mer?

Well, världstvåan Li Na är utslagen. Kristina Mladenovic bärgade den hittills största skrällen på damsidan via 5-7, 6-3, 6-1. Damnit, vilket magplask. Slog bort sig som om det vore 2012. Vilket innebär att båda Australiska öppna-mästarna – Wawrinka och Li Na – får respass i Franska öppna redan i 1R. Första gången någonsin det händer, faktiskt.

Senast en manlig Aussie-champ förlorade i 1R på Roland Garros var 1998, då Petr Korda föll mot kvalspelaren Mariano Zabaleta. Motsvarande magplask för en damspelare skedde senast 2000, när Lindsay Davenport förlorade mot Dominique Monami (fd Van Roost).

I övrigt gick det mesta som planerat. Caroline Wozniacki fick visserligen stryk mot Yanina Wickmayer (7-6, 4-6, 6-2), men det kom inte som någon stor chock. Hon har haft både skadeproblem och privata bekymmer på sistone. Tror dock att det främst var skadebesvären som fällde avgörandet här.

* * *

Alla dagens resultat hittar ni här

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB