Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Franska öppna-finalen mellan Sjarapova och Halep

av Henrik Ståhl
franska

Lördag. Finaldags.

Favoriten Maria Sjarapova mot senaste årets stora sensation Simona Halep.

Vem vinner?

Först och främst: På herrsidan gjorde Rafael Nadal slarvsylta av Andy Murray: 6-3, 6-2, 6-1. 83-43 i poäng totalt. Fullständig detronisering, med andra ord. Murray var helt chanslös. Otroligt starkt av Nadal, naturligtvis. Visst, Murray var seg och sliten efter två tuffa tävlingsveckor med många timmar ute på banan, men han är inget blåbär. Att köra över honom så skoningslöst, det är imponerande.

Dessförinnan hade Novak Djokovic avfärdat Ernests Gulbis i fyra set: 6-3, 6-3, 3-6, 6-3. Mycket märklig match. Djokovic var inte särskilt bra men hade ändå ett stort spelmässigt övertag på Gulbis, som strösslade hela banan med enkla missar.

I tredje set hittade letten sin matchrytm och reducerade. Djokovic såg oerhört plågad ut i de två sista seten. Hängde med huvudet och var bara… orkeslös. Ändå vann han setet relativt enkelt, efter två servegenombrott (tappade själv serve en gång).

De här två matcherna lär påverka oddsen en del inför morgondagens final, men det får vi prata mer om senare.

Nu ska vi dyka ner i dagens stora huvudnummer.

* * *

SIMONA HALEP (4) – MARIA SJARAPOVA (8)

Det är inte jätteofta som den lägre seedade spelaren är så pass klar favorit, särskilt inte i en Grand Slam-final. Men förutsättningarna inför den här matchen är ju inte så normala. Sjarapova har halkat ner till en åttondeplats på rankningen efter en bedrövlig höst och lika dålig säsongsstart. Det är först nu under grussäsongen som hon hittat tillbaka till ett vinnande koncept.

131-24 i matchfacit på grus och 53-4 (93%) sedan början på 2012 (de enda spelarna som besegrat henne på grus sedan Li Na slog henne i Franska öppna-semifinalen 2011 är Serena Williams och Ana Ivanovic) säger en hel del om Sjarapovas dominans. Addera de 19 raka segrarna när matcherna gått till tre set på grus och vi får ett hum om hennes suveränitet på det underlag som tidigt i karriären var hennes allra sämsta. The Queen of Clay är verkligen inte överdrivet.

Jag tippade Simona Halep som slutsegrare både i Tennispodden och i min förhandsanalys av Franska öppna här i bloggen för ett par veckor sedan.

Kan jag stå fast vid den tippningen nu när det verkligen gäller?

Oddsen – drygt 1,65 på Sjarapova och 2,20 på Halep – ger henne en god chans.

Maria Sjarapova. FOTO: AP
Maria Sjarapova. FOTO: AP

Att Sjarapova är förhandsfavorit är så klart givet. Allt annat vore att betrakta som märkligt.

Men jag tror på Halep. Det lugn, den trygghet i sitt spel och den läskiga stabilitet hon visat upp hittills, det är faktorer som är viktiga mot Sjarapova.

Eugenie Bouchard (och andra före henne) visade i semifinalen att det går att diktera spelet mot Sjarapova även på grus. Det kanske låter klyschigt, men mot Sjarapova gäller det att ta kommandot offensivt, pressa tillbaka henne i banan och tvinga henne att göra det hon avskyr allra mest – försvara sig. Att försöka slå henne genom defensiv utmanövrering är lönlöst. Det är Agnieszka Radwanska ett levande bevis på.

Halep har inte lika explosiva offensiva vapen som Bouchard, men de är vassare än Radwanskas. Och strategen i henne, den är lika framträdande som hos den polska världstrean.

Haleps signaturslag, den raka backhanden ”down the line”, blir en nyckel för henne i dag. Bortsett från att hon måste våga gå all-in för den så fort tillfälle ges ska den också sitta 9 gånger av 10. Paradoxalt nog är också hennes defensiva spel en avgörande faktor. Hon måste försöka ta bollen tidigt, ge Sjarapova så lite tid som möjligt att ladda sin bössa och stressa fram spelvändningar. Att slå bollar mitt i banan, gärna så nära inpå kroppen på Sjarapova som möjligt, för att ta kommandot i duellerna och sedan jaga världsåttan i sidled är en bra idé.

Ser vi till den inbördes statistiken har Sjarapova 3-0, och hon vann finalen i Madrid för en dryg månad sedan (efter att ha tappat första set med 6-1). Medan Halep har stormat fram och fått det hela att se rysligt enkelt ut har dock Sjarapova fått kriga sig igenom många underlägen – hennes tre senaste matcher har alla gått till avgörande set.

Vad är mest gynnande? Hade Halep, som inte tappat set hittills, kanske behövt förlora ett och tvingas kriga sig ur ett tufft underläge? Kanske. För Sjarapova är det vardagsmat, så det gör varken till eller från att hon haft en kämpigare väg till finalen, skulle jag säga.

Simona Halep. FOTO: AP
Simona Halep. FOTO: AP

Vad gäller Halep är det ju hennes soliditet som varit mest imponerande. Hon har sett så kolugn ut hela vägen hit. Som att allt hon gör på banan bara faller sig naturligt.

Jag säger det igen: jag tror på Halep. Hon har varit den bästa spelaren i turneringen så här långt och hon har vapnen för att utmana Sjarapova. Förlusten i Madrid-finalen var ett steg i hennes utveckling. En bra förlust som hon kan dra lärdom av. Precis som att Stan Wawrinkas staplade nederlag till slut ledde till en Grand Slam-buckla och segrar över alla sina tre nemesis: Nadal, Djokovic och Roger Federer.

Jag tror att Simona Halep vinner Franska öppna 2014 och därmed accepteras fullt ut som en toppspelare och stjärna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB