Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Wimbledon 2014, damer

av Henrik Ståhl

Herrarnas har vi redan gått igenom.

Dags nu att syna damernas lottning i Wimbledon 2014!

* * *

DAMER

ÖVRE HALVAN:

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

FÖRSTA SEKTIONEN:

Serena Williams halva – och återigen blir hon lottad mot Maria Sjarapova i kvartsfinalen. Kuriosa: När Williams och Sjarapova kvartsfinallottas mot varandra i Grand Slams brukar Williams åka ut tidigt i turneringen (åttondelsfinalen i Wimbledon 2011, dito i Australiska öppna 2012, förstarundan i Franska öppna samma år, andrarundan i Franska öppna 2014).

Så, vem tror vi på den här gången?

Det är måhända extremt förutsägbart och på gränsen till tröttsamt att lyfta fram Williams, men det handlar till viss del om att jag inte alls tror på Sjarapova. De senaste sju åren har hon faktiskt bara tagit sig förbi åttondelsfinal en gång, 2011 (och den gången gick hon hela vägen till final, men föll mot Petra Kvitová). Formen är det så klart inget fel på, men jag finner det likväl svårt att lyfta fram henne som finalist i Wimbledon.

I övrigt inget direkt getingbo, den här sektionen. Eugenie Bouchard hoppas man så klart på, men hon har fått en tuff öppningsmotståndare i Daniela HantuchovaAngelique Kerber är i fin form (gick till final, men föll i en tresetare mot Madison Keys). Tamira Paszek, som milt uttryckt gått kräftgång den här säsongen, lyckades kvala sig in i huvudturneringen och möter fjolårssemifinalisten Kirsten Flipkens i 1R. Kan bli en kul match.

Enbart sett till lottningen tycker jag att Williams ska ta sig till semifinalen. Största hoten är Sjarapova, Flipkens och möjligen Kerber som största hot. Några dark horses? Vad sägs om Camila Giorgi? Aggressiv, offensiv och duktig på gräs.

Hon går till semifinal: Williams.
Skrällvarning: Sjarapova, Flipkens, Kerber.
Bubblare: Giorgi, Bouchard, Hantuchova.

* * *

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

ANDRA SEKTIONEN:

Simona Haleps sektion. Och ser man till vilka seedade spelare hon fått så har hon en rätt bra lottning. På papperet kommer första riktiga hotet först i en eventuell kvartsfinal, mot typ Ana Ivanovic, fjolårsfinalisten Sabine Lisicki eller Kaia Kanepi. Av de tre känns Ivanovic på förhand som det mest troliga alternativet.

Lisicki är visserligen giftig på gräs men tvingades avbryta sin andrarunda mot Mona Barthel i Franska öppna med skada. Hennes fysiska status är därmed aningen oklar. Tung säsong har hon haft hittills också, i vanlig ordning. Kanepi har inte direkt briljerat i år (9-12 i matchfacit är inte mycket att hänga i julgranen) men är en skicklig grässpelare och hade två färska magplask i bagaget inför Wimbledon förra året, där hon likväl gick till kvartsfinal.

Jag tror hur som helst på Halep här, med Ivanovic som främsta utmanare. Dark horse? Madison Keys, kanske? Att hon vann sin första WTA-titel i karriären i Eastbourne ska man i och för sig inte dra alltför stora växlar på, och Monica Puig är en knepig öppningsmotståndare… Likväl svårt att lyfta fram någon annan.

Hon går till semifinal: Halep.
Skrällvarning: Ivanovic, Lisicki.
Bubblare: Kanepi, Keys.

* * *

UNDRE HALVAN

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

TREDJE SEKTIONEN

Äntligen får vi se Victoria Azarenkas namn i en Grand Slam-lottning igen! Gjorde ju comeback i Eastbourne förra veckan, föll i en tresetare mot Camila Giorgi (4-6, 6-4, 7-5). Känner hon sig pigg och kry har hon givetvis potential att gå hyfsat långt, även om jag personligen inte sätter något hopp till henne.

Rätt bra lottning för henne, dock. Mjukstartar med Mirjana Lucic-Baroni och möter sedan (förhoppningsvis) Johanna Larsson eller (troligen) framtidslöftet Bojana Jovanovski. I tredjerundan väntar sedan Garbine MuguruzaCoco Vandeweghe eller kanske Su-Wei Hsie. Vet faktiskt inte hur pass bra Muguruza är på gräs. Vandeweghe och Hsie har kapacitet att ställa till det för Azarenka (särskilt Hsie är på många sätt en mardröm att möta), men brukar inte prestera på den här nivån.

I åttondelsfinal ser det ut som att hon får Dominika Cibulkova. Var i kalasform tidigare i år men har hamnat i en liten liten svacka under grusvåren. Dags att vända skutan i rätt riktning igen? Bra lottning, får man ju säga. Inte minst för att Azarenka förmodligen inte kommer hinna hitta storformen på så få matcher.

Kvarten då?

Jo, den sektionen är ju ett litet getingbo. Världstrean Agnieszka Radwanska kan möta Svetlana Kuznetsova i tredjerundan, och sedan troligen Ekaterina Makarova i åttondelen (eller Sara Errani, men hon är ju inget geni på gräs direkt). Jobbig lottning för Radwanska, med andra ord. Makarova har en kanonchans att gå långt här, men jag tror ändå på Radwanska. Har haft en okej säsong hittills, varken mer eller mindre, men när det vankas gräs och snabb hardcourt brukar hon kunna maxa sin kapacitet.

Hon går till semifinal: Radwanska.
Skrällvarning: Makarova, Kuznetsova.
Bubblare: Azarenka, Cibulkova, Muguruza.

* * *

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

FJÄRDE SEKTIONEN

Li Na, Petra Kvitová, Sloane StephensVenus WilliamsSamantha StosurCaroline Wozniacki… Stjärnspäckad sektion, det här. Långt ifrån alla av de där har potential att gå långt, så klart. Men likväl stjärnspäckat.

Kvitová har en tillräckligt bra lottning för att ta sig till semifinal relativt obekymrat, tycker jag. Williams i en tredjerunda och Stephens (eller Maria Kirilenko, om hon är i spelbart skick) i en åttondel känns inte så skräckinjagande. Lauren Davis är i bra form och kan eventuellt stöka till det i lottningen. Peng Shuai duktig på gräs och kan störa både Stephens och Kirilenko i 2R.

Längst ner hittar vi alltså Li Na. På papperet en mer eller mindre busenkel lottning för världstvåan. Varken Stosur eller Wozniacki, som är åttondelsseedade, är att räkna med på gräs. Stor skrällpotential här. Håll ett särskilt öga på 16-åriga 188-rankade Ana Konjuh. Var borta i fyra månader i början av året efter en armbågsoperation men fått med sig några segrar (5-4 i matchfacit sedan comebacken) och kvalade sig in till huvudturneringen. Förvänta er inga underverk, men väl värd att hålla lite koll på.

Li Na borde hur som helst skaka av sig de senaste flopparna och gå vidare till kvartsfinal – där det tar stopp mot Kvitová? Jo, så känns det på förhand i alla fall.

Hon går vidare till semifinal: Kvitová.
Skrällvarning: Li Na, Kirilenko.
Bubblare: Davis, Stephens.

SEMIFINALERNA: Williams slår Halep, Kvitová slår Radwanska.

FINALEN: Kvitová slår Williams.

Haha, så knäppt. Men tänk vilken match det skulle kunna bli? Williams mot Kvitová. Och om någon kan slå Williams på gräs utan att världsettan har en dålig dag så är det ju Kvitová. Om hon bara överlever de tidiga rundorna…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB