Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Wimbledon 2014, herrar

av Henrik Ståhl

Slut på sötebrödsdagarna.

Nu har man latat sig alldeles för länge.

Dags att syna lottningarna i årets Wimbledon!

Grigor Dimitrov har vunnit sin tredje titel i år (efter seger över titelsumparen Feliciano Lopez i Queen’s), Benjamin Becker är i skrivande stund klar för sin första final sedan 2009, Rafael Nadal har återigen visat prov på sin oförmåga på gräs, Roger Federer har vunnit Halle för hundrafemtielfte gången och Richard Gasquet har börjat hitta formen.

Och nu står Wimbledon för dörren.

I vanlig ordning ska vi givetvis dyka ner i lottningarna.

* * *

HERRAR

ÖVRE HALVAN:

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

FÖRSTA SEKTIONEN

Världstvåan Novak Djokovic är alltså förstaseedad. Detta är inte på något sätt konstigt och inte heller resultatet av någon godtycklig, subjektiv bedömning, utan beror helt enkelt på att serben har mycket bättre gräsresultat att falla tillbaka på de senaste två åren än Rafael Nadal. Om ni vill veta mer om Wimbledons seedningssystem – klicka här och/eller här.

Ganska tuff lottning för fjolårsfinalisten. Radek Stepanek har visat god form på gräset (slog ut Andy Murray i Queen’s) och kan irritera i andrarundan. I åttondelsfinal väntar troligen Jo-Wilfried TsongaMikhail JuzjnyjJürgen Melzer eller Sam Querrey. Mest sannolikt blir det Tsonga, eller kanske kanske Melzer. Juzjnyj i risig form och Querrey är långt ifrån stabil, även om han börjat kravla sig ur sin avgrundsdjupa formsvacka.

Enbart sett till spelstyrka kan främst Tsonga och Juzjnyj hota. Skickliga grässpelare. Lyckligtvis för Djokovic är ingen av dem i bra form.

Även i kvarten finns det ett gäng med skrällpotential. Främst då Tomás BerdychMarin Cilic och Fernando Verdasco (som pressade Murray till fem set i kvartsfinalen förra året).

Ernests Gulbis då? kanske någon undrar. Nja. Gulbis är inget unikum på gräs, om man säger så. Han slog visserligen Tsonga i 2R förra året, men fransmannen tvingades kasta in handduken på grund av skada. Vidare har letten åkt ut i förstarundan i Queen’s fyra gånger i rad (2009, 2011, 2012, 2014, totalt matchfacit: 2-6) och har bara mäktat med 8 segrar totalt på gräs i karriären (14 förluster). Hans enda riktigt imponerande resultat kom i Wimbledon 2012, när han slog ut en formsvag Berdych i raka set.

Hans främsta svaghet på gräs är hans långa sving. Den är helt enkelt alldeles för yvig, han behöver mycket mer tid att förbereda den än underlaget ger honom. Dessutom har han, som så många andra, problem med den låga studsen. Om vi ska göra en lång historia kort.

Även Cilic formsvag. Torskade mot Marinko Matosevic i raka set i Queen’s (Matosevic slog även Tsonga i den turneringen). Känns spontant som att det är mycket formsvackor inför årets Wimbledon. Öppnar ju för många (läs: ännu fler) skrällar.

Tror hur som helst på Berdych i kvarten, med Verdasco och Cilic som främsta utmanare.

Sen väntar troligen Murray i semin.

Som sagt, ingen busenkel lottning för Djokovic.

Han går vidare till semifinal: Djokovic.
Skrällvarning: Berdych, Tsonga, Verdasco.

Bubblare: Cilic, Gulbis, Melzer.

* * *

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

ANDRA SEKTIONEN

Andy Murrays kvartsfinalsektion. David Goffin duktig på gräs, men ska så klart inte kunna rubba regerande mästaren. Roberto Bautista Agut (spelar final i s-’Hertogenbosch i dag) och Steve Johnson i bra form, men det ska inte räcka för att slå Murray på gräs. Kevin Anderson eller Fabio Fognini är de två seedade spelare han kan möta i åttondelsfinal. Inte jätteskrämmande. Så långt en mycket fin lottning för titelförsvararen.

Sen då? Ja, det är egentligen först i kvarten som han eventuellt kan få lite problem. Om ens då. På papperet ska det här verkligen inte vara några bekymmer för Murray. Förlusten mot Stepanek i Queen’s ska man inte dra några jättestora växlar på tycker jag. Torskade trots allt i förstarundan mot Nicolas Mahut 2012, men gick till final i Wimbledon och vann London-OS.

Dimitrov bärgade som sagt titeln i Queen’s men har fortfarande oerhört mycket kvar att bevisa i Grand Slam-sammanhang. David Ferrer brukar kunna maxa sina prestationer men har likväl stora problem på gräs. Andreas Seppi är underskattad på underlaget och Alexandr Dolgopolov är alltid oförutsägbar.

Men nej, på förhand är det här smooth sailing för skotten.

Dustin Brown mot Marcos Baghdatis i förstarundan, förresten. Kan bli en riktigt kul match! 78-rankade Brown slog som bekant ut Nadal i raka set i Halle (6-4, 6-1) och Baghdatis har ju gjort en katastrofalt svag säsong hittills, men är en mycket bra grässpelare.

Hur som helst: om ingenting extraordinärt händer (som att han blir skadad) ska Murray utan större besvär dansa vidare till semifinal.

Han går till semifinal: Murray.
Skrällvarning: Dimitrov.
Bubblare: Ferrer, Dolgopolov.

* * *

UNDRE HALVAN:

Klicka på bilden för större version.
Klicka på bilden för större version.

TREDJE SEKTIONEN

Om någon av toppspelarna fått en så kallad drömlottning så får man nog säga att det är Roger Federer. Autobahn fram till åttondelsfinal, och väl där möter han förmodligen Jerzy Janowicz (som inte direkt levt upp till förväntningarna i år) eller gamle rivalen och gräsräven Lleyton Hewitt

Kan Gilles Müller störa redan i andrarundan? Tja, varför inte. Kan Sergej Stakhovskij spöa världsfyran i 2R i Wimbledon så kan Müller göra det. Här hade man också kunnat lyfta fram Julien Benneteau som ett litet hot, men fransmannen är i så extremt dålig form. Federer kan få maratonmannen Nicolas Mahut i tredjerundan också.

Men nej, på papperet är det enkel väg till åttondel för schweizaren. Därefter ska man vara försiktig med förhandstippningen. När man bara granskar lottningen tycker jag att Federer har relativt enkel väg ända fram till semifinal, men han har inte direkt levererat i Grand Slam-turneringar de senaste två åren. Att han vinner i Halle är inte särskilt övertygande – det gjorde han trots allt förra året också, när han åkte ut i andrarundan. Stor risk att Federer blir en av de tunga pjäser som faller före kvarten.

Stan Wawrinka då? Ptja. Han är verkligen ingen grässpelare av rang, men gjorde några bra matcher i Queen’s. Dessutom passar det honom uppenbarligen mycket bättre att vara underdog, som han generellt alltid är på gräs, jämfört med att vara en av huvudutmanarna (som i Franska öppna). Förväntar mig dock inga underverk från världstrean.

Tycker han ska vara nöjd om han tar sig förbi tredje omgången. Det är trots allt grässkickliga spelare i hans sektion: Yen-Hsun LuDenis Istomin, Dmitrij Tursunov, Feliciano Lopez och Alejandro Falla, för att nämna några. John Isner? Han borde åtminstone ta sig till 3R.

Han går till semifinal: Federer.
Skrällvarning: Janowicz, Lopez.
Bubblare: Hewitt, Istomin, Tursunov.

* * *

Skärmavbild 2014-06-21 kl. 09.24.11

FJÄRDE SEKTIONEN

Martin Klizan. En av de klart svåraste öppningsrundorna för en seedad spelare (Samuel Groth mot Dolgopolov och Melzer mot Tsonga kvalar också in där, tycker jag). Och i andrarundan väntar sannolikt Lukas Rosol.

Mardrömslottning för Nadal, med andra ord. Överlever han första omgången den här gången? Det är inte alls säkert. Klizan är en mycket bra spelare, och har dessutom tagit sig ur sin formsvacka. Han maxar inte sin kapacitet på gräs på samma sätt som Dustin Brown eller Steve Darcis, men är en slugger med vapen att bomba spanjoren av banan.

Nej, 2014 blir nog inte året då Nadal får sin stora gräsrevansch. Skulle han mot förmodan överleva både Klizan och Rosol (förutsatt att tjecken slår Benoit Paire i sin öppningsmatch) lurar Ivo Karlovic i skuggorna. Klizan-Rosol-Karlovic. På rak arm känns det inte som att Nadal klarar det i nuläget.

Stjärnspäckad sektion överlag, förresten. En av de mest svårtippade. Milos Raonic är lite av en Bambi på gräs, men sett till lottningen tycker jag att han har goda chanser att ta sig till 3R – och väl där möter han Guillermo Garcia Lopez eller Lukasz Kubot. Kubot till åttondelsfinal? Inte omöjligt.

Philipp Kohlschreiber mot Igor Sijsling är enligt min mening en av de mest intressanta öppningsmatcherna i årets Wimbledon. Mycket bra grässpelare båda två. Kei Nishikori möter Kenny De Schepper i sin öppningsmatch. Ingen kul lottning för Nishikori, även om jag tycker att han borde greja det. De Schepper har ju förvisso sin serve och… ja, han har sin serve. Tycker japanen såg rätt bra ut i Halle, så han bör som sagt reda ut det där.

Gasquet är på gång igen, äntligen. Möter troligtvis Gaël Monfils i 3R. Det kan bli en mycket trevlig tillställning. Nu är inte Monfils en gräskonstnär direkt, men alltid rolig att titta på.

Som sagt extremt svår sektion att tippa, men jag tror att det blir Gasquet eller Kohlschreiber som tar sig till semifinal, med Nishikori som främsta utmanare.

Han går till semifinal: Gasquet.
Skrällvarning: Kohlschreiber, Nishikori.
Bubblare: Monfils, Karlovic, Klizan, Raonic.

SEMIFINALERNA: Murray slår Djokovic, Federer slår Gasquet.

FINALEN: Murray slår Federer.

Finalrepris från 2012, är det egentligen så troligt? Nja. Murrays enda riktigt svåra hinder är Djokovic, så att någon av de två går till final känns givet. Men Federer? Nej, han är för instabil i Grand Slam-sammanhang. På papperet har han sin bästa chans på ett par år att gå till final i sitt gamla vardagsrum, men det tyckte vi förra året också. Som sagt, väldigt stor risk att han åker ur tidigt även den här säsongen. Frågan är bara vem som i så fall tar hans plats i finalen?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB