Startsida / Inlägg

ANALYS: Semifinalerna i Franska öppna 2014, herrar

av Henrik Ståhl

Vi börjar närma oss det absoluta slutskedet av turneringen.

I morgon: Damernas final. Söndag: Herrarnas dito.

Men först har vi två semifinaler att avverka.

Semin mellan Maria Sjarapova och Eugenie Bouchard blev lite av en rysare – i alla fall i drygt två set.

Sjarapova fick en trög start, medan Bouchard pangade på med kirurgisk precision direkt från nedsläpp.

Men, som så många gånger förr krigade sig Sjarapova in i matchen och stod till slut som segrare: 4-6, 7-5, 6-2. Inte helt oväntat – det är ju otroligt svårt att slå Sjarapova i tre set (19 raka segrar när matcherna gått till avgörande set, på grus).

För att ha bärgat en skrällseger hade Bouchard behövt fortsätta spela som hon gjorde i första set och vunnit i raka. Hon hämtade visserligen upp 2-5 till 5-5 i det setet, men blev sedan direkt bruten mot 15.

Det var ju annars taktiskt rätt att hela tiden försöka ta bollen tidigt, för att ge Sjarapova så lite tid som möjligt, och slå mycket raka slag. Diktera spelet och jaga Sjarapova i sidled, helt enkelt. Världsåttan gillar verkligen inte att försvara sig, och då kommer misstagen.

Starkt av Sjarapova att vinna, med tanke på att hon faktiskt inte gjorde en så överdrivet bra match. Hade vissa problem med serven och slog en hel del dumma misstag, särskilt i första set.

Simona Halep fick det lite enklare i sin match: 5-2, 7-6(4). Gjorde typ ett svagt servegame i hela matchen, men räddade upp det med ett eget break redan i nästa game.

Fortsatt ruggigt stabil, alltså. Tror faktiskt att hon har en bra chans att slå Sjarapova i finalen.

Med det sagt – låt oss nu titta på dagens semifinaler!

* * *

Rafael Nadal ser pigg ut.
Rafael Nadal.

RAFAEL NADAL – ANDY MURRAY

14-5 i inbördes möten till Nadal. 5-0 på grus. Omänskliga 64-1 i matchfacit på Roland Garros. Tre av de där fem matcherna på grus har han för övrigt vunnit i raka set. Endast i Monte Carlo 2011 och Rom i år som Murray fått med sig set.

Det ger ju ett ganska mäktigt psykologiskt övertag, får man säga.

Han gjorde en oerhört bra match i Rom, där han ju vann första set med klara 6-1. Men spelar det resultatet någon roll nu?

Nej, jag tror inte det.

Andy Murray. FOTO: AP
Andy Murray. FOTO: AP

Nadal har sett kassaskåpssäker ut. Han förlorade visserligen första set mot David Ferrer i kvarten, men Ferrer var aldrig ens i närheten av att skrälla i den matchen. Gav mer eller mindre upp när Nadal väl kvitterat och tog vann sedan bara ett av de sista 14 gamen.

Murray å sin sida pressades till fem set mot Gaël Monfils. Ingen skam alls i det, men han borde inte ha tappat sin 2-0-ledning så enkelt.

Vad krävs egentligen för att Murray ska mäkta med en skräll i dag? Han måste spela precis så taktiskt briljant som i Rom – med stort fokus på aggressivitet, både i defensiven och offensiven. Han måste utmana Nadals forehand både med sin signifikativa raka backhand och med djup backhandcross.

Men framför allt: han måste spela felfritt. I tre set. Samtidigt som Nadal inte spelar på toppen av sin förmåga.

Låter det som ett troligt scenario?

Jag tycker inte det.

Känslan på förhand är att Murray kan få med sig ett set, men inte mycket mer än så.

* * *

Novak Djokovic. FOTO: AP
Novak Djokovic. FOTO: AP

NOVAK DJOKOVIC – ERNESTS GULBIS

Att påstå att Gulbis har större skrällpotential mot Djokovic än Murray mot Nadal låter kanske lite sjukt, men det är precis så det är.

Djokovic har, precis som Nadal, sett snudd på omänskligt stark ut hittills. Djokovic har till och med sett någon procent starkare ut. Ruggigt solid och fokuserad har han varit hittills, världstvåan. Han har hela tiden haft siktet inställt på finalen, men aldrig låtit tankarna fara iväg under match. Han har på papperet haft en knepig väg hit, och han har tagit varenda sekund på största allvar. Inte tagit några risker.

Gulbis är å sin sida den spelare som imponerat allra mest i turneringen hittills. Mest imponerande var ju att han följde upp sin (föga förvånande) skräll mot Roger Federer med att fullkomligt mosa Tomás Berdych. Världsfyran och världsfemman back-to-back, bara så där.

Och han har spelet för att störa Djokovic. Vi har redan tjatat sönder det faktum att serben har svårt för servekanoner. Nu är inte Gulbis en renodlad servekanon, men när allting klaffar för honom är han extremt svår att komma åt i egen serve.

Ernests Gulbis. FOTO: AP
Ernests Gulbis. FOTO: AP

Dessutom har han ett blytungt grundspel, aggressiva returer och en relativt tät defensiv. Inte helt olikt Juan Martín del Potro, som ju brukar kunna pressa världstvåan. Fortsätter han mixa upp med delikata stoppbollar och på så vis jagar Djokovic i djupled så räcker det för att rycka sönder serbens matchrytm.

Om Gulbis spelar så fläckfritt som han gjorde mot Berdych, då finns det en liten skrällchans här. Särskilt om han får med sig första set.

Det går dock inte att säga annat än att Djokovic ska vinna den här matchen. Det är lite som Gulbis själv uttrycker det:

– Jag förväntar mig solid tennis från honom.

Inte bara solid, utan dessutom extremt bra tennis. När Nadal och Djokovic spelar på topp är det nästan omöjligt att slå dem. Det är inte för inte som de är så överlägsna på världsrankningen.

Gulbis måste ha spelet från matchen mot Berdych och psyket från matchen mot Federer för att kunna vinna det här. Nästan omänskligt höga krav det ställs på pöjken, som ni hör.

Tipset är därför 3-1 i set för Djokovic. Skulle han vinna med 3-0 tycker jag inte att det ska ses som en flopp för Gulbis.

De har ju trots allt båda vunnit sina matcher mot varandra i raka set (4-1 i inbördes möten för Djokovic).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB