Startsida / Inlägg

ANALYS: Semifinalerna i Franska öppna 2014, damer

av Henrik Ståhl

Hoppsan. Vi är redan framme vid semifinalerna.

Hur blir de då?

Det ska vi så klart kika närmare på, i vanlig ordning.

Kvartsfinalerna blev nästan helt skrällfria. Endast Andrea Petkovic lyckades överraska, med sin solklara 6-2, 6-2-seger över 2012 års finalist Sara Errani. Spelade otroligt bra i den matchen. En riktig sluggerfest från Petkovics sida. Gav inte Errani något som helst andrum och italinska världselvan fick varken längd eller tryck i sina slag.

Simona Halep gjorde å sin sida slarvsylta av Svetlana Kuznetsova med samma setsiffror: 6-2, 6-2.

David Ferrer var ordentligt på tårna i första och andra set. Fick med sig första på en regntung bana – men i takt med att Rafael Nadal hittade sin matchrytm, desto mer uddlös blev Ferrer. Det var som att han bara orkade spela så aggressivt och fokuserat i två set. Tredje och fjärde var rena tortyren för honom. Tappade tio raka game och blev bruten i sju raka servegame. Han lyckades alltså inte vinna ett enda game i egen serve på två set.

4-6, 6-4, 6-0, 6-1 blev det, hur som helst. Total kölhalning.

Andy Murray började bäst mot Gaël Monfils. Tappade visserligen break, men sprang ifrån till en 2-0-ledning i set relativt obekymrat. Eller ja. Han behövde åtta setbollar vid ställning 5-1 i andra set. Galet game.

Han slog hur som helst av på takten, medan Monfils fick en nytändning. Plötsligt hade vi 2-2 i set och ett tilltagande mörker. Murray hade dock ingen lust att skjuta upp avgörandet till i dag och gjorde processen kort: 6-4, 6-1, 4-6, 1-6, 6-0.

Klar för sin blott andra semifinal i Franska öppna i karriären (semifinalförlust mot Nadal 2011).

Men nu – dagens matcher!

* * *

Maria Sjarapova. FOTO: AP
Maria Sjarapova. FOTO: AP

MARIA SJARAPOVA – EUGENIE BOUCHARD

Bouchard i sin andra Grand Slam-semifinal i karriären (den första kom så sent som i Australiska öppna i januari). Mycket glädjande!

2-0 i inbördes möten till Sjarapova, och båda matcherna har hon vunnit i raka set – bland annat i Franska öppna förra året.

Spelmässigt föredrar båda att slå flacka grundslag och försöka diktera spelet från baslinjen. Bouchard är den med bäst defensiva kvaliteter av de båda, Sjarapova den med vassast offensiva. Krigarmentaliteten och vinnarskallen har de gemensamt.

Eugenie Bouchard. FOTO: AP
Eugenie Bouchard. FOTO: AP

Sedan Serena Williams åkte ut med huvudet före har titelfavoriten Sjarapova varit nära att förlora två gånger – mot Samantha Stosur och Garbine Muguruza. Båda gångerna har hon bitit ihop, vägrat vika ner sig och till slut gått segrande ur striden.

Även Bouchard har vänt motgångar till framgång. En viktig egenskap, det där.

Jag hoppas ju verkligen på Bouchard här, eftersom hon är en av mina absoluta favoritspelare. Men samtidigt: det går ju inte att komma ifrån att Sjarapova är storfavorit. Och det med all rätt.

Hon har dock inte sett orubblig ut, vilket är Bouchards öppning. Får hon med sig ett set har hon skallen för att löpa hela linan ut. Frågan är om Sjarapova bjuder bort lika mycket gratis mot henne som mot Stosur och Muguruza?

Tipset är ändå att Sjarapova vinner och tar sig till sin tredje raka final på Roland Garros. Det finns så mycket som talar för det: statistiken, historiken, hennes dominans på grus, rutinen, formen. Inte lika mycket talar för Bouchard.

Hoppas dock att det blir en match som avgörs med små marginaler. Vore riktigt tråkigt om Sjarapova tar det här i raka set.

* * *

Simona Halep. FOTO: AP
Simona Halep. FOTO: AP

SIMONA HALEP – ANDREA PETKOVIC

Givetvis rejält imponerande att Petkovic tagit sig hela vägen hit, med tanke på hennes skadehelvete de senaste åren.

Men kan hon göra en Sabine Lisicki, som överkom sitt skadekantade förflutna och sluggade sig ända till final i Wimbledon förra året?

Tufft läge för Petkovic, med tanke på att formstarka Halep står i hennes väg. Inte ett enda set har hon tappat hittills, Halep – och faktiskt vunnit alla sina matcher med klara siffror. Hon känns så otroligt trygg i sitt spel och säker på sig själv.

Finalen hägrar. Och det är nästan som att hon gått på autopilot. Bollarna bara sitter där de ska och ingen har lyckats skrämma henne.

Kan Petkovic?

Andrea Petkovic. FOTO: AP
Andrea Petkovic. FOTO: AP

Hon har onekligen vapnen för det, ja. Det såg vi inte minst mot Errani. Men hon kommer inte få så där stor utrymme att ladda sin bössa mot Halep, som är en mycket smart spelare med fantastiskt spelsinne. Jag tror att Halep kommer försöka nagla fast Petkovic på bakhandsidan och inte låta henne kliva fram med sin dödliga forehand. Och i defensiven kommer hon att fokusera på kontringsspelet. Försvara sig med bra längd snarare än styrka och hastighet, och lura Petkovic att gå fram på ”fel” bollar.

Ungefär som Monfils gjorde när han hade breakboll mot Murray vid ställning 3-1 i första set. Först en retur mitt i banan, sedan en ganska kort men låg slice cross court, som Murray gick runt och slog rak forehand på. Bara för Monfils, som hade gått om tid på sig att hitta rätt position, att slå en passering.

Liknande fällor kommer Halep säkert att försöka få Petkovic att trampa rakt ner i. Troligen också med gott resultat.

Ingen kan bli förvånad om Petkovic tar ett set mot Halep. Om hon vinner ska knappt ens det betraktas som en jättestor skräll.

Men hon måste spela på den absoluta toppen av sin nivå för att lyckas. Lite bättre än i går – och i så fall sannolikt i fler game än 16.

Tipset är med andra ord att Halep spelar sin första Grand Slam-final i karriären på lördag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB