Startsida / Inlägg

Matchkollen, lördag

av Henrik Ståhl
Alexandr Dolgopolov. FOTO: AP
Alexandr Dolgopolov. FOTO: AP

Vi är snart inne i andra Wimbledons andra tävlingsvecka.

Men först ska ett gäng tredjerundor städas undan.

Vi tar en titt på dagens meny.

Till att börja med måste vi prata lite om ett gäng matcher, och då främst två:

Petra Kvitová mot Venus Williams och Grigor Dimitrov mot Alexandr Dolgopolov.

Den förstnämnda var något av en serve- och sluggerfest. Bakom matchsiffrorna 5-7, 7-6(2), 7-5 döljer sig blott två servegenombrott. Williams fick med sig ett i första set och Kvitová plockade sitt break i matchens allra sista game. 11 ess och 48 winners bombade hon in, Kvitová. Williams hade 6 och 25.

Endast tre breakbollar totalt bjöds vi på under hela matchen. Williams förvaltade sitt enda, medan Kvitová brände en i första set.

Oerhört spännande match, i alla fall. Känns som att den hade kunnat sluta lite hur som helst, även om jag tycker att Kvitová på det hela taget var snäppet vassare.

Dimitrov-Dolgopolov var inte riktigt lika spännande, men däremot underhållande. Dolgopolov spelade otroligt bra. Långa stunder spelmässigt överlägsen Dimitrov, som dock var både smartare och kyligare, sett till helheten. Tappade andra set efter ett enda svagt servegame, men avgörandet kom i fjärde: hade momentum hela setet, så kom återigen en liten dipp i egen serve – och han smackade in ett dubbelfel på breakboll.

I tredje set hade bubblan spruckit och Dimitrov dansade därifrån komfortabelt hem matchen: 6-7(3), 6-4, 2-6, 6-4, 6-1. En ganska klassisk Dolgopolov-insats. I sina bästa stunder är han ruggigt explosiv och bra, i sina sämsta är han lite… dum. Lägstanivån är helt enkelt på tok för låg och det taktiska kunnandet bristfälligt. Så det var bara för Dimitrov att ha tålamod och vänta på dipparna, som nästan alltid kommer. Väldigt sällan som Dolgopolov kan spela på topp genom en hel match.

Novak Djokovic körde visserligen över Gilles Simon i sin tredjerunda (6-4, 6-2, 6-4), men gjorde illa sig typ i mitten av matchen. Enligt läkarna var det dock inget allvarligt. Vi får hoppas att de har rätt.

Även Andy Murray sprang igenom sin match lekande lätt: 6-2, 6-3, 6-2 mot Roberto Bautista Agut.

Två större skrällar bjöds vi på i går: Världstvåan Li Na fick stryk av 43-rankade Barbora Zahlavova Strycova i raka set: 7-6(5), 7-6(5). Och världssexan Tomás Berdych gick samma öde till mötes mot Marin Cilic: 7-6(5), 6-4, 7-6(6).

Cilic är visserligen en skicklig grässpelare, men kan det vara så att vi överskattar Berdych på underlaget? Med tanke på att han alltid lyfts fram som en potentiell finalkandidat i Wimbledon och andra grästurneringar han ställer upp i så känns det lite så där att han torskar i raka set. Mot en bra spelare, ja, men likväl i raka set.

Nåväl.

Alla gårdagens resultat hittar ni här.

Nu tittar vi på dagens schema!

* * *

RAFAEL NADAL (1) – MIKHAIL KUKUSJKIN (63)

2-0 i inbördes möten till Nadal, men den statistiken behöver man knappt ens kolla på (Nadal vann båda totalt överlägset). I stället räcker det med att konstatera att Kukusjkin inte har samma offensiva vapen som Martin Klizan och Lukas Rosol, vilket krävs här. På papperet enkel seger för Nadal.

* * *

SERENA WILLIAMS (1) – ALIZE CORNET (24)

3-1 i inbördes möten till Williams, men Cornet slog världsettan i Dubai tidigare i år. Har vi en skopa kallserverad hämnd på menyn i dag? Lutar åt det. Williams har sett ruggigt fokuserad ut hittills.

* * *

JIRI VESELY (68) – NICK KYRGIOS (144)

Någon av dessa ynglingar – 20 respektive 19 år gamla – kommer alltså att spela sin första Grand Slam-åttondelsfinal i årets Wimbledon. Det är riktigt imponerande.

Svårtippad match, det här. Båda är kraftfulla spelare och mycket kretsar kring serve och offensiv. Vi kan nog se fram emot korta poäng och snabba game. Kyrgios är nog den som imponerat mest hittills. Slog ut Richard Gasquet i en femsetsrysare i 2R. Vesely slog visserligen Gaël Monfils i sin andrarunda, men ”Le Monf” är inte i närheten av lika bra på gräs.

Kyrgios hålls som favorit av oddssättarna. Jag är benägen att hålla med.

* * *

EUGENIE BOUCHARD – ANDREA PETKOVIC

Petkovic plockade ju Bouchard på gruset i Charleston tidigare i år, men i Franska öppna-semifinalen var Bouchard överlägsen. Petkovic är inte alls trygg på gräset. Hennes klart sämsta underlag. Borde bli seger i raka set för kanadensaren.

* * *

STAN WAWRINKA (3) – DENIS ISTOMIN (45)

När det stod klart att Istomin skulle möta Wawrinka i tredjerundan tänkte jag spontant ”jahopp, då var det roliga över för Istomin”. Detta eftersom Wawrinka tagit sig förbi de jobbiga inledande matcherna och hittat sitt spel på gräset.

Men ju mer jag tänker på det, desto mer tycker jag att Istomin borde ha en god chans att skrälla. Hans enda seger över Wawrinka (2-1 i inbördes möten för schweizaren) kom trots allt just i Wimbledon, för fyra år sedan. Det var dock i första omgången, och matchen gick till fem set. Wawrinka har utvecklats en del sedan dess, om man säger så.

Istomin är en skicklig grässpelare, det råder det absolut ingen tvekan om. Frågan är om det räcker? Wawrinka är trots allt mycket bättre i grunden. Missgynnas av underlaget, men har som sagt sett riktigt bra ut hittills.

Jag hoppas på en riktigt välspelad – och lång – match. På papperet borde Wawrinka vinna, men skrällpotentialen finns här.

* * *

ANA IVANOVIC (11) – SABINE LISICKI (19)

Riktigt jobbig lottning för Ivanovic. Lisicki har visserligen (i vanlig ordning) haft en hel del skadeproblem efter succén i Wimbledon förra året, men har sin vana trogen sett grym ut så här långt i turneringen. 2,60 i odds på Lisicki känns nog väldigt frestande för många bettare.

Ivanovic har varit i bra form hela året, så hon lär inte direkt ge sig utan strid. Tror dock att Lisicki bjuder på en miniskräll.

* * *

MILOS RAONIC (9) – LUKASZ KUBOT (72)

Lite samma scenario här som mellan Wawrinka och Istomin: Kubot är en bättre grässpelare än Raonic, men sämre överlag. Frågan här blir då om Kubot gynnas – och Raonic missgynnas – tillräckligt mycket för att den här matchen ska sluta i en skräll.

Ja, vad säger ni?

Själv har jag ju imponerats av Raonic så här långt, och det lär bli enormt svårt för Kubot att komma åt hans mammutserve. Men i tiebreak kan vad som helst hända. Så ja, det finns en liten skrällchans här, men om Raonic har en bra dag på jobbet borde han vinna.

* * *

MARIA SJARAPOVA (5) – ALISON RISKE (44)

Har bara mötts en gång tidigare, på gräset i Birmingham för fyra år sedan, och den gången vann Sjarapova i tre set. Kan bli en intressant match.

Likt Sjarapova slår Riske hårt och flackt, så kan mycket väl bli en sluggerfest deluxe. 7,00 gånger pengarna på Riske säger ändå något om det generella styrkeförhållandet dem emellan. Vill ändå utfärda en liten skrällvarning här.

* * *

JOHN ISNER (11) – FELICIANO LOPEZ (26)

Matchsiffrorna lär ju bli något i stil med 7-6, 6-7, 6-7, 7-6, 7-6. Typ.

2-1 i inbördes möten, men de har aldrig spelat mot varandra på gräs. Lopez i fenomenalt bra form, efter final i Queen’s och titel i Eastbourne. Isner har väl inte stött på något jättestort motstånd hittills, men har trots allt vunnit i raka set.

Jag tror på Lopez här.

* * *

SIMONA HALEP (3) – BELINDA BENCIC (71)

Nutid mot framtid, more or less. Halep, som nått milstolpe efter milstolpe det senaste året, är kanske WTA-tourens allra mest allroundiga spelare. Hon behärskar liksom alla underlag. Hennes spetsiga offensiv och täta försvar har visat sig lika effektivt på grus som på gräs. Hon har inte de tyngsta vapnen i arsenalen, som andra framgångsrika grässpelare, men väger upp det med sitt oerhört solida grundspel.

Belinda Bencic kan mycket väl vara en framtidens Simona Halep, men i dag bör 22-åriga Haleps rutin väga mycket tyngre än 17-åriga Bencics talang.

* * *

ROGER FEDERER (4) – SANTIAGO GIRALDO (35)

Blev faktiskt överraskad av att Giraldo slog Marcel Granollers i andrarundan, trots att Giraldo var förhandsfavorit hos oddssättarna (tycker generellt att han övervärderats en smula i år). Nu är inte Granollers något unikum på gräs direkt, men i grunden bättre på underlaget än Giraldo.

Federer och Giraldo har hur som helst bara mötts en gång tidigare, i US Open 2011. Den gången blev det seger i raka set för schweizaren. Borde bli det nu också. Federer har sett mycket stabil ut och avfärdade Gilles Müller – en avsevärt bättre grässpelare än Giraldo – relativt enkelt i tre set.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB