Startsida / Inlägg

Wimbledon så här långt

av Henrik Ståhl
A ball-boy picks up the ball at the Wimbledon Tennis Championships, in London

Jodå, visst har vi bjudits på några skrällar redan.

Ingen i samma klass som förra året, men likväl skrällar.

Här är vad som hänt i Wimbledon hittills.

Den allra första tävlingsdagen var relativt skrällfri. Den enda matchen som kvalar in i den kategorin var egentligen Maria Kirilenkos seger över Sloane Stephens i raka set: 6-2, 7-6(6). Ingen jättestor överraskning, dock.

Visst, hon har bara spelat enstaka matcher i år på grund av skadeproblem, men jag varnade för henne redan inför turneringen, både i min blogganalys och i Tennispodden. Så pass bra är hon på gräs. (Kirilenko åkte sedan ut mot Shuai Peng, en annan spelare jag varnade för i min förhandsanalys, i 2R.)

Fler seedade spelare föll redan i första omgången, däribland Fernando Verdasco. Fick stryk av formstarke Marinko Matosevic: 6-4, 4-6, 6-2, 6-4. Svagt av fjolårskvartsfinalisten, men det ska poängteras att Matosevic varit osedvanligt bra på gräset i år. Föll i en tajt femsetare mot Jeremy Chardy i andrarundan: 6-7(5), 7-6(7), 7-6(9), 4-6, 7-5.

Toppspelarna seglade däremot planenligt igenom sina förstarundor lekande lätt.

* * *

Andra speldagen var det dags för Rafael Nadal, som inför sin öppningsmatch mot Martin Klizan bokfört tre raka nederlag och sex raka setförluster på gräs (sedan torsken mot Lukas Rosol Wimbledon 2012). Tappade ett sjunde raka set innan han trampade i gång och bärgade sin första grässeger på två år: 4-6, 6-3, 6-3, 6-3. Klizan kämpade på bra i slutet, men de första två-tre seten var inte direkt någon höjdare spelmässigt.

Viktig seger för Nadal – som möter Rosol i 2R. Oh, the irony!

Caroline Garcia. FOTO: AP
Caroline Garcia. FOTO: AP

Caroline Garcia slog Sara Errani (2-6, 7-6, 7-5) och Kaia Kanepi körde över Jelena Jankovic (6-3, 6-2), men det var inga dunderskrällar tycker jag. Kanepi är bra på alla underlag, medan Jankovic är som mest sårbar på gräs.

Oförutsägbara Svetlana Kuznetsova gick på pumpen redan i 1R även hon: 3-6, 6-3, 6-1 mot Michelle Larcher De Brito (som slog ut Maria Sjarapova i Wimbledon förra året).

Att Dusan Lajovic slog Guillermo Garcia Lopez var lite överraskande. Tycker i och för sig att Lajovic på det hela taget gjorde en bra match mot Feliciano Lopez i Queen’s, och Garcia Lopez är inte direkt livsfarlig på gräs, men styrkeförhållandet dem emellan talade likväl för spanjoren.

Att Halle-finalisten Alejandro Falla föll mot 162-rankade Ante Pavic, dessutom i raka set, var en ännu större överraskning. 6-4, 6-3, 7-5, det är inga trevliga siffror för en så pass skicklig grässpelare som Falla normalt ändå är. Kanske stördes av skada, eller bara var sliten? Inte omöjligt.

Sist men inte minst åkte Ivo Karlovic ut med huvudet före – mot Kanadatrean Frank Dancevic: 6-4, 7-6(5), 7-6(4).

* * *

Andreij Kuznetsov. FOTO: AP
Andreij Kuznetsov. FOTO: AP

Men de största skrällarna fick vi i går.

En av dem var en skräll av dignitet: Andreij Kuznetsovs triumf mot världssjuan David Ferrer: 6-7(5), 6-0, 3-6, 6-3, 6-2. 118-rankade 23-åringens första seger mot en topp 10-spelare. En helt fantastiskt match, gjorde han. Ska dock påpekas att Ferrer haft magproblem inför turneringen och tydligen gjorde sig illa någon gång under matchen. Kom in först i tredje set och zappade mellan den matchen och Tomás Berdych mot Bernard Tomic, men Ferrer gjorde inte direkt en dålig insats.

Satte ju Kuznetsov på plats 10 på min lista över 15 lovande framtidslöften för nästan två år sedan, i slutet av säsongen 2012, trots att han egentligen inte gjorde så mycket väsen av sig det året. Det har han egentligen inte gjort sedan dess heller, men jag har följt honom och tycker ändå att han utvecklats ganska stadigt (även om resultaten inte backar upp det påståendet).

Och så åkte åttondeseedade Victoria Azarenka ut mot 22-åriga framtidslöftet Bojana Jovanovski: 6-3, 3-6, 7-5. Dock inget mer än en skräll på papperet. Azarenka har trots allt varit frånvarande i flera månader på grund av skada, och personligen satte jag därför inget hopp till henne inför Wimbledon.

Ana Konjuh. FOTO: AP
Ana Konjuh. FOTO: AP

Förra årets stora sensation Sergej Stakhovskij mosade världstian Ernests Gulbis i raka set: 6-4, 6-3, 7-6(5). Skräll? Nja. Jag är inte det minsta förvånad. Flaggade för detta tidigt, att Gulbis inte är en spelare att räkna med i Wimbledon. Han är helt enkelt inte tillräckligt bra på gräs.

16-åriga Ana Konjuh är klar för 3R! Riktigt kul. Kvalade sig in till huvudturneringen, slog Marina Erakovic i 1R och följde upp det med att plocka Yanina Wickmayer i tre set: 3-6, 6-2, 6-2. Mycket imponerande. En spelare som jag och Andreas Käck snackat en del om i Tennispodden. Hon går en ljus framtid till mötes.

Mikhail Juzjnyj, som var i kvartsfinal i Wimbledon så sent som 2012, fick stryk mot 147-rankade Jimmy Wang: 7-6(1), 6-2, 6-7(5), 6-3. Jisses, vilken kanondålig form Juzjnyj är i nu.

Att Marcos Baghdatis fick spö mot Lenoardo Mayer i fyra set (7-6, 4-6, 6-1, 6-4) var väl inte en chock, men lite överraskande ändå. Inte mycket som står i vägen för Grigor Dimitrov på hans väg mot kvartsfinal nu. Rutinseger över Luke Saville (som slog Dominic Thiem i 1R) i går: 6-3, 6-2, 6-4.

Bra match mellan Berdych och Tomic inledningsvis, men så föll Australiens problembarn illa i tredje set och hade svårt att röra sig under resten av matchen (har precis kommit tillbaka efter höftoperation). 4-6, 7-6(5), 7-6(3), 6-1 blev matchsiffrorna för Berdych. Trist inramning på en så pass underhållande tillställning.

Och vad säger vi om Novak Djokovic? Ruggigt stabil inledningsvis. Kändes på förhand som att Radek Stepanek skulle kunna störa honom ordentligt. Inte vinna, det ska mycket till, men ändå lite förvånande att Djokovic gick upp till 2-0 i set så relativt enkelt.

Sen vaknade tjecken till liv, och i takt med att han spelade bättre blev Djokovic mer och mer försiktig. Han kan verkligen se ruggigt osäker ut på gräs ibland, serben. Inte speciellt imponerande, men likväl starkt att avstyra ett avgörande set och ta hem det i fyra: 6-4, 6-3, 6-7(5), 7-6(5).

Ska bli väldigt intressant att fortsätta följa hans äventyr här. Jag tror ju som bekant inte på honom i årets Wimbledon, men hoppas att han lyfter under turneringens gång. Vill väldigt gärna se en repris på fjolårets final mellan honom och Andy Murray i semin.

* * *

Alla gårdagens resultat hittar ni här

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB