Startsida / Inlägg

Matchkollen, måndag

av Henrik Ståhl

Ny dag, nya matcher.

Vi tar en titt:

* * *

RAFAEL NADAL – DUSAN LAJOVIC

Så klart oerhört imponerande av Lajovic att ta sig till åttondelsfinal i sin blott andra Grand Slam-huvudturnering någonsin.

Men här tar det stopp. Förmodligen skoningslöst. Handlar sannolikt om hur många game Nadal släpper ifrån sig. För inte stoppas han väl av ryggsmärtor? Det hindrade honom inte från att köra över Leonardo Mayer i 3R, i alla fall.

Allt annat än en komfortabel seger för Nadal är givetvis en skräll.

* * *

SIMONA HALEP – SLOANE STEPHENS

Har Stephens imponerat, tycker vi? Nja va? Starkt att avfärda Shuai Peng, som hon ju haft en del problem mot, i raka set i 1R, men det är ju inga livsfarliga spelare hon mött. Det har ju inte Halep heller, men hon har å sin sida pulvriserat allt motstånd.

Mycket smart spelare, Halep, men framför allt jämn. Hon har kommit långt på sin höga lägstanivå, och nu har hon gång på gång visat att även maxkapaciteten är hög.

Stephens brukar kunna lyfta sig i Grand Slam-sammanhang, men räcker det mot Halep? Jag tror inte det. Hoppas så klart på en tuff fight, men tror Halep går segrande ur den oavsett.

* * *

ANDY MURRAY – FERNANDO VERDASCO

Murray avslutade sin episka femsetare mot Philipp Kohlschreiber i går (12-10 i avgörande set). I samma veva avfärdade Verdasco hemmahoppet Richard Gasquet i raka set. Inte superimponerande i sig att slå Gasquet med tanke på att han fortfarande är skadehämmad, men att Verdasco tagit sig till åttondelsfinal däremot, det får ändå betraktas som imponerande (trots att man i ärlighetens namn inte ska behöva fem set mot en spelare som Pablo Cuevas).

Kan Verdasco rubba Murray? Eller snarare: kan Murray rubba Verdasco?

Skotten leder visserligen med 9-1 i inbördes möten, men de har aldrig tidigare mötts på grus. På hardcourt och gräs har spanjoren tillräckligt mycket krut i bössan och hänger med tillräckligt bra i duellerna att han historiskt ofta stört världsåttan (Wimbledon förra året, inte minst).

När han presterar på topp, ska sägas. För jämnhet är inte en av Verdascos främsta tillgångar, om man säger så.

Om Verdasco presterar på topp, då tycker jag att han ska hållas som favorit. Ganska klar sådan. Kohlschreiber är, som jag sagt förr, en mycket skicklig och smart grusspelare, och har spelet för att hota många toppspelare – särskilt Murray, som ju inte är någon trollkarl på grus, direkt – så att slå honom i den där episka femsetaren har säkert gett Murray en ordentlig självförtroendeboost.

Men så var den ju också extremt energikrävande. Har Murray hunnit ladda om? Det är frågan. Jag tror att skotten kommer få rejäla problem i dag. Tycker inte ens att det ska betraktas som en skräll om Verdasco vinner.

* * *

JELENA JANKOVIC – SARA ERRANI

En repris från Rom-semifinalen. Där var Errani överlägsen, och setsiffrorna 6-4, 7-5 var egentligen ganska smickrande för Jankovic.

Samma visa i dag?

Nja. Jag vill ju någonstans tro att Jankovic lär av sina misstag. Hon har sett rysligt stark ut hittills i Paris.

Vilket förmodligen är anledningen till att det är så tokjämnt mellan de båda i oddsen.

Jag trodde på Jankovic sist. Vågar jag göra det igen? Ja, hon kan mycket väl utkräva sin hämnd redan nu.

* * *

DAVID FERRER – KEVIN ANDERSON

Jag har väldigt svårt att gå i gång på den här matchupen. Ferrer har sett ut som en rund miljon hittills. Anderson snubblade vidare efter att Ivo Karlovic tvingades kasta in handduken på grund av ryggskada. Inte alls säkert att Anderson vunnit den matchen annars, med tanke på Karlovics fina form.

8,00 gånger pengarna är nästan lite lågt på Anderson. För inte finns det väl ens tillstymmelsen till chans att Anderson ska kunna slå Ferrer på grus – i Franska öppna, dessutom?

* * *

SVETLANA KUZNETSOVA – LUCIE SAFAROVA

Kuznetsova har fyrverkerierna, men Safarova har hittills känts stabilare (och styr gärna spelet med sin sylvassa forehand). Just stabiliteten kan bli avgörande i dag. Väldigt jämn match på papperet, nämligen (3-3 i inbördes möten, har dock aldrig mötts på grus) men Kuznetsova är som ni vet känd för att klappa ihop när stundens allvar gör sig påmint.

Jag lutar lite åt Safarova här, som ni hör. Vinner hon med 2-1 i set, månntro?

* * *

GAËL MONFILS – GUILLERMO GARCIA LOPEZ

Akrobaten mot gnetaren. Garcia Lopez har inte många färgstarka vapen i sin låda, men är en solid baslinjenötare. Hänger med bra i spelet, särskilt på grus, och har inga problem med att spela i högt tempo.

Monfils är å sin sida lite allt på en gång. En dynamisk kakmix som kan explodera under gräddning eller implodera efter jäsning – eller resultera i en fantastiskt delikat eftermiddagsfika.

Efter femsetskampen mot Fabio Fognini skulle det ju kännas lagom ironiskt om han åkte på pumpen mot Garcia Lopez. Antiklimax. All respekt åt Garcia Lopez, han har verkligen gjort en jättebra säsong hittills (minns några av hans mindre roliga stunder förra året – finalförlusten i St Petersburg, där han ledde med 1-0 i set och 4-1 i andra set mot Gulbis innan han kollapsade fullständigt och kölhalningen mot Jerzy Janowicz Stockholm Open, till exempel). Men att han ska slå en Monfils i form inför hans galna hemmafans på Roland Garros?

Om vi säger så här: jag ser hellre Monfils i kvarten.

* * *

ANDREA PETKOVIC – KIKI BERTENS

Hon har ju varit väldigt skadedrabbad de senaste åren, Petkovic, men nu verkar hon vara på väg framåt igen på allvar. Tyckte dock inte att hon imponerade mot Kristina Mladenovic i 3R.

Det gjorde däremot Kiki Bertens i sin tredjerunda. 6-1, 6-2 mot formstarka Silvia Soler-Espinosa.

Verkligen ingen lätt uppgift för Petkovic det här. Bertens är en mycket kompetent grusspelare. Håller holländaren som favorit i den här sammandrabbningen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB