Startsida / Inlägg

Machkollen, tisdag

av Henrik Ståhl
Andy Murray. FOTO: AP
Andy Murray. FOTO: AP

Kvartsfinaler!

Oj, som jag underskattade Andy Murray i går. Och överskattade Fernando Verdasco. Trodde att Murray skulle vara mer trögfotad efter maratonmatchen mot Philipp Kohlschreiber. Och ja, segern över en skadehämmad Richard Gasquet var så klart inte överdrivet imponerande, men jag trodde ändå någonstans att Verdasco skulle vara mycket slagkraftigare än så här.

6-4, 7-5, 7-6(3) blev det till skotten. Mycket välförtjänt. Verdasco gnällde på att bana 2, Court Suzanne Lenglen, var mycket snabbare än Philipp Chatrier, men Murray var helt enkelt bara ett nummer för stor för spanjoren. Inte konstigare än så.

* * *

Dusan Lajovic var så klart chanslös mot Rafael Nadal: 6-1, 6-2, 6-1 till spanjoren. Nu är ju inte Lajovic en särskilt skräckinjagande motståndare, men oj så stark Nadal är ändå. Enorm skillnad i jämförelse med Madrid-finalen mot Kei Nishikori och stora delar av Rome Masters, där han ju hade väldigt svårt att hitta formen. Ska oerhört mycket till för att han inte ska spela sin femte raka final (och nionde totalt) på Roland Garros på söndag.

* * *

Inte heller Gaël Monfils hade några större bekymmer med att säkra en kvartsfinalplats: 6-0, 6-2, 7-5 mot Guillermo Garcia Lopez. Och då gjorde ändå spanjoren en rätt så bra match. I alla fall i tredje set. Oerhört kul att se Monfils i en Grand Slam-kvart igen. Sist det hände var ju 2011, i just Franska öppna (förlust mot Roger Federer).

* * *

Kevin Anderson tog ett set mot David Ferrer. Det var enda överraskningen i den matchen, som Ferrer vann planenligt: 6-3, 6-3, 6-7(5), 6-1. Har ju sett stark ut hela turneringen, Ferrer, men kan han ens irritera Nadal i kvarten? Mer om det i morgon.

* * *

Simona Halep. FOTO: AP
Simona Halep. FOTO: AP

Simona Halep dundrar vidare. Hade break emot sig i första set men slog ändå USA:s främsta framtidshopp Sloane Stephens i raka: 6-4, 6-3. I riktigt fin form nu, Halep. Tror verkligen att hon kan gå hela vägen här.

* * *

Sara Errani noterade sin andra raka seger över Jelena Jankovic – återigen i raka set: 7-6(5), 6-2. Riktigt bra första set. Känns som att musten gick ur Jankovic där. Hade hon vunnit det tiebreaket hade matchen kunnat sluta på ett helt annat sätt. Likväl välförtjänt seger för Errani, som verkligen är på gång att hitta tillbaka till storformen som tog henne till världstoppen 2012.

* * *

För 18 månader sedan funderade Andrea Petkovic på att pensionera sig från tennisen. Då hade skador spolierat hela hennes säsong 2012, efter att 2011 ha nått kvartsfinalen i Australiska öppna, Franska öppna och US Open – och dessutom slagit sig in på topp 10. 2013 hade hon rasat ner till plats 143 på världsrankningen.

Nu är hon klar för sin första Grand Slam-kvart på nästan tre år, efter en tresetsseger mot Kiki Bertens: 1-6, 6-2, 7-5. Hon slarvade bort en 4-2-ledning i tredje set men fick sedan med sig ett nytt servegenombrott till 6-5 och säkrade en plats bland de åtta sista på Roland Garros.

Trodde ju på Bertens inför den matchen och visst, tredje set var ju hyfsat jämnt, men på det hela taget var Petkovic den bättre spelaren. Mycket roligt att se henne i en Grand Slam-kvart igen.

* * *

Var ju helt fel ute beträffande Svetlana Kuznetsova och Lucie Safarova också. Suck. Ibland har man sådana dagar, helt enkelt. Kanske lät jag mig luras lite av Safarovas övertygande seger mot Ana Ivanovic och Kuznetsova är ju inte direkt den mest pålitliga spelaren på touren.

Kuznetsova hur som helst framme i sin totalt sjätte kvartsfinal i Franska öppna. Vann ju titeln 2009 (finalseger över Dinara Safina) och har dessutom en final (2006, förlust mot Justine Henin) och en semifinal (2008, förlust mot Safina) på sitt cv.

* * *

Och så en titt på dagens kvartsfinaler!

* * *

Ernests Gulbis. FOTO: AP
Ernests Gulbis. FOTO: AP

TOMÁS BERDYCH – ERNESTS GULBIS

Krutröken efter (den inte överdrivet förvånande) skrällen mot Roger Federer har lagt sig och förväntningarna på Ernests Gulbis har väl mer eller mindre skjutit i taket. För hur tolkar man annars 2,20 gånger pengarna i odds, mot drygt 1,60-1,70 på världsfemman Berdych?

4-2 i inbördes möten för Berdych. Gulbis två segrar kom i kvartsfinalen i Memphis 2010 och förstarundan i Wimbledon 2012 (i raka set, dessutom). Den mest imponerande segern, eftersom gräs inte är Gulbis bästa underlag (Berdych är å sin sida väldigt stabil på gräs – Wimbledon är hans statistiskt sett bästa Grand Slam-turnering och han har dessutom finfina 44-19 i matchfacit totalt på underlaget).

Sist de möttes var på hardcourt inomhus i Rotterdam tidigare i år. Den gången blev det utskåpning: 6-3, 6-2 till Berdych.

Tomás Berdych. FOTO: AP
Tomás Berdych. FOTO: AP

Rätt mycket står på spel i den här matchen. Gulbis kan nå sin första Grand Slam-semifinal i karriären, Berdych hoppas på sin andra semifinal i Franska öppna. Dessutom går Berdych om Federer på världsrankningen om han vinner – medan Gulbis för första gången någonsin slår sig in på topp 10 om han går segrande ur den här bataljen.

Så, vad talar för Berdych och vad talar för Gulbis?

Stabiliteten och rutinen talar förstås för Berdych. Han har varit solid hela turneringen. Spelmässigt har dock Gulbis varit den som imponerat mest av de båda.

Spelet han visade upp mot Federer i åttondelen kommer dock inte att räcka i dag. Att hamna i underläge 6-7, 3-5, det funkar inte mot Berdych. Väldigt mycket ska klaffa för Gulbis i dag. Han måste ju spela med små marginaler och försöka ta kommandot, störa Berdychs rytm – annars lägger tjecken beslag på taktpinnen, och det sista man vill är att låta honom styra spelet. Samtidigt ska lettens försvarsspel vara så tätt som det många gånger var mot Federer, serven stabil, huvudet på rätt plats. Allt kryddat med lite variation.

Jag kan så klart inte slå fast något, men jag tror inte att Gulbis har en lika tydlig taktik mot Berdych som mot Federer. Mer än att försöka hålla serven stabil, returnera aggressivt och ligga i framkant offensivt.

Hjärtat säger Gulbis. Det vore väldigt kul att se honom i en semifinal mot Novak Djokovic. Men hjärnan säger Berdych.

Femsetare? Hoppas på det.

* * *

Maria Sjarapova. FOTO: AP
Maria Sjarapova. FOTO: AP

MARIA SJARAPOVA – GARBINE MUGURUZA

Muguruza har verkligen imponerat hittills, men det går inte att sticka under stol med att Serena Williams inte stod att känna igen i deras 2R. Eller ja, på sätt och vis gjorde hon väl det. Det är ju trots allt inte förbluffande ovanligt att Williams stämplar ut och bjuder på plattmatcher lite då och då.

Garbine Muguruza. FOTO: AP
Garbine Muguruza. FOTO: AP

Nu möter hon en Sjarapova i kalasform, som dessutom blivit varm i kläderna. Kan Muguruza slugga sig förbi The Queen of ClaySamantha Stosur försökte i åttondelen, och var två game från seger. Då tycker man ju att även Muguruza ska ha chansen att pressa världsåttan.

Men att vinna? I en Grand Slam-kvartsfinal? På grus? Det krävs något extra. Vi vet att Muguruza har det, sett till spelstyrka och maxkapacitet, men hur hanterar hon pressen? Kan hon hålla nerverna i styr?

En väldigt intressant kvartsfinal det här ändå, som jag hoppas går till tre set. Tror dock att Sjarapova ångar vidare till semifinal.

* * *

Novak Djokovic pulvriserade Albert Montanes i Monte Carlo. FOTO: AP
Novak Djokovic. FOTO: AP

NOVAK DJOKOVIC – MILOS RAONIC

Djokovic fullkomligt detroniserade Jo-Wilfried Tsonga i sin åttondelsfinal. Dessförinnan tappade han visserligen set mot Marin Cilic, men vann likväl komfortabelt. Djokovic är on a mission, och det är att lägga beslag på sin första Franska öppna-buckla i karriären.

Raonics första Grand Slam-kvartsfinal, det här. Mycket välförtjänt. Det kändes som att hans karriär gick lite i stå under 2013, fram till den där Masters-finalen i Montréal. Han hade lite skadebekymmer i början av året, men utvecklingskurvan har generellt pekat uppåt sedan han vände på steken i höstas efter ett halvtungt år med en del dalar och få toppar.

Pressade som bekant Djokovic ordentligt i Rom. Kan han upprepa den bedriften?

Milos Raonic.
Milos Raonic.

Nja. I bäst av tre set är Raonic ett potentiellt hot mot alla toppspelare. Kanske inte på samtliga underlag eller i alla turneringar, men överlag ett hot.

I bäst av fem set?

För att göra en lång historia kort: Jag har svårt att se honom vinna tre set mot Djokovic. Särskilt på Roland Garros, med tanke på serbens superform. Det är inga blåbär han avfärdat enkelt på sin resa hit (syftar då alltså på Cilic och Tsonga).

Han kan absolut ta set. Till och med pressa honom till en femsetare, om allting klaffar och han lyckas hacka sönder Djokovics rytm tillräckligt bra. Vi behöver inte tjata vidare om att Djokovic har svårt för servekanoner, det har jag redan nämnt otaliga gånger den senaste tiden.

Men magkänslan säger ändå att Djokovic vinner det här i tre eller fyra set.

Eller vad tror ni?

* * *

Eugenie Bouchard. FOTO: AP
Eugenie Bouchard. FOTO: AP

EUGENIE BOUCHARD – CARLA SUAREZ NAVARRO

Båda i mycket bra form. Extremt jämnt hos oddssättarna. 2,00 gånger pengarna på Navarro, 1,80 på Bouchard. 1-0 i inbördes möten till Navarro, men det var på gräs (Wimbledon 2013).

Carla Suarez Navarro.
Carla Suarez Navarro.

Navarro är ju egentligen den med det mest naturliga grusspelet, om man säger så, men Bouchards kämpaglöd är något utöver det vanliga. Dessutom är hon väldigt bollsnål och har en mycket fin blick för spelet.

Jag tror ni hör att jag lutar åt Bouchard, men det beror också på att jag tippade henne i semifinal redan inför turneringen. Vill gärna stå fast vid det. Trots att det ibland är lätt att negligera grusgnetarnas framfart, bara för att deras segrar i många fall inte är imponerande på samma plan.

Det lär hur som helst bli en hård kamp. Kan säkert avgöras i ett tredje set. Tror hur som helst på Bouchard.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB