Startsida / Inlägg

LISTA: 15 framtidslöften med störst potential

av Henrik Ståhl

Vi har redan försökt förutspå nästa års Grand Slam-vinnare och räta ut de tio största frågetecknen inför säsongen 2013.

Lovade som bekant att köra vidare och lista framtidslöften med störst potential att slå igenom under 2013.

Har nu fnulat och funderat och slutligen vaskat fram 15 kandidater. ”Slå igenom” är ett förhållandevis vitt begrepp, så kommer att förklara vad jag anser är ett genombrott för respektive spelare eftersom de har väldigt olika förutsättningar att jobba efter. Dessutom kanske min personliga prognos inte pekar på något stort genombrott under just nästa år – men det är alltså potentialen som räknas.

Eftersom det blev 15 spelare, trots att jag sållade en del, så känns det lämpligt att dela upp listan i tre delar. Om inte för spänningen så för läsbarheten. Tänker att vi kör en klassisk spegelvänd och startar med plats 15 till 11. Position på världsrankningen inom parentes.

http://www.youtube.com/watch?v=yINrE49n3Gs&feature=my_watch_later_videos&list=WL5Hp7gPyCNhh1pRh9IoDUx9RZbq2VMydi

15. BENOIT PAIRE (47)
23 år, ATP-matchfacit 2012: 26-26, 0 titlar (1 final).

Har fått något av ett genombrott redan under den här säsongen, klättrat från plats 95 på rankningen och tagit sig till tredje omgången i Wimbledon. 23-åringen har ett fint slagregister och är väldigt snabb och rörlig för sin längd (1,96). Hans raka backhand är livsfarlig och är bra på att växla tempo i långa bolldueller. Största svagheterna är dels den mentala biten, dels att han ibland tenderar att spela alldeles för svårt/otåligt. Han går ofta in i en match med en väl utformad gameplan som han knappt viker en tum ifrån – och blir sedan frustrerad om den inte funkar. Styrkorna (bollsinnet, tempoväxlingarna, forehand, den raka backhanden) väger dock upp mycket, och kan han bara jobba upp ett starkare psyke borde han kunna slå sig in på topp 25 under 2013.

PROGNOS 2013: 21-30. Bärgar sannolikt första ATP-titeln.

PROGNOS KARRIÄREN: Har topp 20-kapacitet, dock i nuläget inte mycket mer än så. Måste mejsla fram ett kraftfullare spel för att kunna utmana mer offensivt.

14. MARIUS COPIL (160)
22 år, ATP-matchfacit 2012: 4-4, 0 titlar.

Karriärens hittills största seger kom i årets China Open, mot då 13-rankade Marin Cilic. Har en riktig hästspark till serve och en slägga till forehand. Likt många andra ”jättar” på touren (Marius är 1,93) är han inte överdrivet snabb och rörlig, och blir lätt trött om han tvingas jobba i djupled eller från hörn till hörn. Den tunga serven och forehanden borde dock kunna vinna tillräckligt många matcher åt honom på ATP- och Challenger-touren för en plats inom topp 100.

PROGNOS 2013: 80-100.

PROGNOS KARRIÄREN: Påminner till viss del om spelare av Tomás Berdychs kaliber. Behöver utveckla sin repertoar, men det stabila grundspelet tyder på topp 20-kapacitet.

http://www.youtube.com/watch?v=Nw9rJRF7HK8&feature=my_watch_later_videos&list=WL5Hp7gPyCNhh1pRh9IoDUx9RZbq2VMydi

13. STEVE JOHNSON (176)
22 år, ATP-matchfacit 2012: 3-5, 0 titlar (1 Challenger-titel). 

Rätt så hajpad i USA – med all rätt. Har en typiskt amerikansk spelstil: tung serve, stenhård forehand, kraftfullt grundspel. Har dock ett ganska otympligt rörelseschema, vilket gör honom sårbar mot bollskickliga försvarsspecialister. De offensiva kvaliteterna borde dock räcka för en plats runt 80-strecket på rankningen, vilket vore ett genombrott och ett ordentligt karriärskliv för 22-åringen.

PROGNOS 2013: Topp 80-100.

PROGNOS KARRIÄREN: Topp 20-30. Inte nämnvärt sämre än Sam Querrey när han spelar på topp, och då har ändå landsmannen betydligt större erfarenhet.

12. RYAN HARRISON (69)
20 år, ATP-matchfacit 2012: 23-24, 0 titlar.

Ytterligare en amerikansk yngling som spås förvalta arvet efter Andy Roddick. Påminner en hel del om Bernard Tomic – inte spelmässigt, men däremot vad gäller potential och omvärldens förväntningar. Inte heller Harrison har än så länge lyckats leva upp till de där högt ställda förväntningarna. Orsaken är till största del det heta temperamentet, som är väldigt destruktivt. Det är fler än en gång som 20-åringen tappat fattningen på grund av felaktiga domslut eller frustration över sitt eget spel och helt sonika förlorat matchen bara på grund av det. Spelmässigt har Harrison fina offensiva såväl som defensiva kvaliteter och en jäkla vinnarskalle, men för att nå ut max av sin potential måste han hålla känslorna i styr och börja spela smartare. Lyckas han med det har han goda chanser att gå förbi toppnoteringen 43 på världsrankningen, och det med råge.

PROGNOS 2013: Topp 30-50, 20 om han får en bra start på säsongen och på så vis bygger upp självförtroendet.

PROGNOS KARRIÄREN: Visar ibland prov på topp 10-kapacitet, men det har tyvärr varit få sådana stunder under 2012.

http://www.youtube.com/watch?v=8joldzxJ1z4

11. BERNARD TOMIC (52)
20 år, ATP-matchfacit 2012: 26-27, 0 titlar. 

Har sedan juniortitlarna i Australiska öppna 2008 och US Open 2009 lyfts fram som ett av tennisens stora framtidshopp. 2011 tog han sig till kvartsfinal i Wimbledon efter seger över Robin Söderling i åttondelsfinalen (förlorade sedan mot Novak Djokovic i fyra set), men därefter har det gått utför för ynglingen. Tog sig visserligen till åttondelsfinal i Australiska öppna i år – vilket är personbästa där – men radade sedan upp billiga förluster under säsongen. Tomic har länge levt på sin oortodoxa och oförutsägbara spelstil, som bygger på oväntade val av slag och placeringar, djup slice och utnyttjande av motståndarens svagheter (inte helt olikt klassiska pushers, men något mer sofistikerat). Tomic skulle kunna bli en effektiv försvarsspecialist, men än så länge har han inte riktigt utvecklats i vare sig defensiv eller offensiv riktning – vilket är hans stora problem. Motståndarna har lärt sig att hantera hans sätt att spela, vilket gör honom oerhört sårbar då han inte besitter några egentliga vapen. Utan överraskningsmomentet blir han uddlös. Talangen och potentialen däremot, ja den finns tveklöst där. Lyckas han utveckla ett vapen eller två har han chansen att nå en nivå strax under Novak Djokovic/Andy Murray/David Ferrer. För visst måste han väl till slut välja den defensiva skolan?

PROGNOS 2013: Inleder året fortsatt svajigt men hittar tillbaka till glädjen i att spela tennis. Hinner parkera sig runt 30-strecket före slutet av 2013.

PROGNOS KARRIÄREN: Med rätt guidning och om han utvecklar åtminstone ett giftigt vapen har han topp 10-potential. Borde kunna utmana om Grand Slam-titlar i framtiden.

* * *

KLICKA HÄR FÖR PLATS 6-10

KLICKA HÄR FÖR PLATS 1-5

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB