Startsida / Inlägg

Brych ska hålla koll på Fortunas skådespeleri – vilken ironi

av Pierre Wingren, reporter

I kväll är det toppmöte i 2. Bundesliga. Omgång 21 är så gott som färdigspelad, men avslutas 20:15 när Fortuna Düsseldorf tar emot Eintracht Frankfurt. En riktig läckerbit vi blir bjudna på.

Och det är onekligen viktiga poäng som står på spel för tvåan och trean i tabellen. Greuther Fürth spelade fullständigt ut SC Paderborn i går med 5-1, och det trots att Paderborn är en klar toppkonkurrent. Gerald Asamoah, Fürths nyförvärv, gjorde givetvis två mål i debuten. Även St. Pauli visade styrka, och en vilja att beblanda sig i toppen, när de vann med 2-1 över VfL Bochum.

Det är alltså riktigt jämnt i toppen, inte bara i Bundesliga utan även i zweite. Inför kvällens match ser toppen ut på följande vis:

1. Greuther Fürth, 43p
2. Fortuna Düsseldorf, 43p
3. Eintracht Frankfurt, 42p
4. St. Pauli, 42p
5. SC Paderborn, 42p

Kom inte och säg att det där inte är gastkramande jämnt. Som bekant är Greuther Fürth även vidare i tyska cupen, där nu Borussia Dortmund väntar i semifinal. Fürth har gjort en Augsburg. De har nämligen sakta men säkert, och ytterst tålmodigt, byggt upp ett konkurrenskraftigt lag. Inga förhastade beslut, inga vilda satsningar. Snarare en sund klubbpolitik och det speglar av sig i resultaten. Redan förra säsongen var Fürth när att ta en kvalplats, och kunde bygga vidare på framgångarna den här säsongen – eftersom att det inte fanns något som föll ihop. Det är inget korthus. Nu kan det i stället bli en makalös saga i stället, en vinst av zweite Bundesliga och kanske får de lyfta pokalen i cupen.

Det var en liten avstickare bara. I kväll väntar som sagt stormötet mellan Düsseldorf och Frankfurt, inför omkring 40 000 åskådare. Ett möte som lika gärna hade kunnat ägt rum i den tyska fotbollens finrum. Frankfurts tränare Armin Veh har inför matchen varit orolig över att Düsseldorfs spelare filmar för mycket. Ett påstående som förstås inte går hem hos hemmalaget.

Veh krävde således en bra domare inför detta laddade möte. Lotten föll på Felix Brych. Känner ni igen namnet? Det var han som gav Igor de Camargo straff i cupen efter att denne filmat. Det är ironi. Med handen på hjärtat är det dock inget vi ska oroa oss över, eller något som Veh behöver tänka på. Brych är en mycket duktig domare.

En rädsla för heta känslor mellan supportrarna finns och säkerhetspådraget har således höjts. Fler poliser, fler publikvärdar och ingen alkohol på bortasektionen. Låt oss hoppas att allt går vägen.

På plan kommer det dock att vara heta känslor, den här matchen har ramats in av syrliga kommentarer och framför allt känns den väldigt avgörande för framtiden. Det vet givetvis spelarna. Jag tror att vi får se en alldeles fantastisk sammandrabbning i Düsseldorf. 20:15 alltså.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB