Startsida / Inlägg

Tyskland mot Spanien i EL

av Pierre Wingren, reporter

Dessvärre tickar klockan på och jag har ont om tid i dag, men jag tänkte ändå bjuda på något inför kvällens Europa League-kvartsfinaler. Som ni kanske redan vet är det följande som gäller för de tyska lagen i kväll:

Schalke 04 – Athletic Bilbao

Atletico Madrid – Hannover 96

Tråkigt nog så spelas matcherna samtidigt (21:05) vilket är trist för oss som vill följa de tyska lagens äventyr ute i Europa.

Det är alltså en duell mellan Tyskland och Spanien som väntar, något som sätter lite extra krydda på det hela. Tysk och spansk fotboll är för tillfället stormakterna i Europa. Det går bra för klubbarna ute i Europa och landslagen håller en klass för sig. Det kryllar av unga talanger som redan i tonåren upplevs som världsklasspelare. Det går bra nu, skulle man kunna säga. Det går dock bättre för Tyskland om vi ser till hur klubbarna och ligan mår. Där kan vi verkligen tala om skillnad och lyfta fram Tyskland som ett sanslöst gott exempel. För mig är det värt mer än framgång i europeiska turneringar. Mycket mer värt. Däremot är det glädjande att Hannover, Schalke och Bayern har gjort det så bra den här säsongen.

En duell mellan två kvalitativa fotbollsmakter alltså. Att jag sen inte har så mycket till övers för hur klubbarna mår i Spanien är en annan sak, och något som jag inte hinner gå in på just i dag.

Schalke 04 – Athletic Bilbao
En tuff uppgift väntar Huub Stevens lag. Men jag tror inte att någon i Gelsenkirchen hade kunnat tänka sig någon bättre tränare för uppdraget än just Huub Stevens. Det var ju han som tog Schalke till en imponerande Uefa Cup-vinst 1997. Nu väntar dock ett lag som fick Manchester United att se ut som småpojkar i åttondelsfinalen. Ett lag som anfaller snabbt och pressar intensivt. Personligen oroar jag mig för hur Schalkes försvar ska klara sig mot dessa framstormande spanjorer.

Lyckligtvis slapp Joel Matip bli avstängd för den löjliga förseelsen mot Alkmaar – som ju inte var någon förseelse. Bra agerat av Uefa till sist. Backlinjen måste vara enormt fokuserad, Jermaine Jones måste jobba som aldrig förr (vilket han kan) och bollarna måste komma fram till Klaas-Jan Huntelaar. Då kan det gå.

Schalke börjar på hemmaplan, men det är inget som oroar den gamle räven Huub Stevens: ”Att vi börjar på hemmaplan gör ingen skillnad för mig. Fördelen av hemmaplan spelar bara roll om det går till förlängning”.

Att hålla nollan i kväll känns viktigt, då jag ser Schalkes försvarsspel som lagets svaga punkt. Offensivt vet vi att Schalke kan skrämma slag på vilket lag som helst. Framför allt en viss holländare.

Atletico Madrid – Hannover 96
Hannover börjar på bortaplan och trivs nog väldigt bra med det – det har ju gått bra att avsluta på hemmaplan förr i den här turneringen. Hannover är i mitt tycke en stor överraskning, så väl i Bundesliga som i Europa League. Men Mirko Slomkas klubb får oförtjänt lite uppmärksamhet för sina bedrifter. Hannover har gjort så mycket av så lite. Som grädde på moset har man även spelat väldigt underhållande och intensiv fotboll. Det är kul att pengar och dyra investeringar inte betyder allt.

Om Hannover kan hitta den där härliga viljan och intensiteten i sitt spel så känns allt möjligt. Det har laget bevisat vid ett flertal tillfällen den här säsongen. Och varför skulle inte motivationen vara på topp? Givetvis utgör Madrid ett stort hot offensivt med spelare som Falcao och Arda Turan. Till returmötet i Tyskland förväntas även Diego kunna medverka – och honom känner vi till. 114 Bundesliga-matcher har den lille teknikern gjort för Werder Bremen och VfL Wolfsburg. 44 mål blev det i Bundesliga. Så nog förfogar tränare Diego Simeone över ett slagkraftigt lag. Men har Hannover en bra dag så är det ett av Europas jobbigaste lag att möta, och nu har även Slomka en hel del offensiva alternativ om målskyttet låser sig.

Hannovers sportchef, Jörg Schmadtke, ser Atletico som favorit i dubbelmötet – åtminstone på papperet. Och det har han givetvis rätt i. Men som jag tidigare har varit inne på så är Hannover ett fantastiskt lag. Ett ruggigt kollektiv. Precis som Schmadtke själv menar, spelar namnen i truppen ingen större roll: ”Den här duellen avgörs på plan. En spännande utmaning väntar oss. Att det än en gång är en spansk klubb gör det hela ännu mer intressant”.

Snart smäller det. Tyskland mot Spanien: rond ett.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB