Startsida / Inlägg

Hamburgs hopp: Marcus Berg

av Pierre Wingren, reporter

Ur form, kritiserad, skadad, utlånad, skadad, ur form, skadad och kritiserad. 25-årige Marcus Berg har inte haft det lätt i Tyskland och Hamburg. Den tidigare så hete anfallaren har varit iskall. När han återvände till Hamburg i somras var han skadad och led av problem med höften. När han väl kom tillbaka fick han ett par chanser – men skadade sig igen. Hamburgs nye tränare, Thorsten Fink, tror lyckligtvis på Berg. Han ville spela med svensken, men anfallarens kropp höll inte. I december var han skadefri i ungefär tio dagar – sedan hördes ett kras och nyckelbenet var brutet.

Drygt tre månader senare ligger hans Hamburg riktigt risigt till. Traditionsrika HSV har endast spelat in 27 poäng och befinner sig på en kvalplats. Som om inte det vore nog är Paolo Guerrero avstängd efter vansinnestacklingen på Stuttgarts målvakt Sven Ulreich. Fink har haft problem med anfallet. Mladen Petric vägrar att visa sig från sin bästa sida och känns mest som en dålig kopia av sig själv.

Mot VfL Wolfsburg senast fick Fink äntligen chansen att starta med Marcus Berg på topp. Jämfört med förre tränaren Michael Oenning så tror Fink på svensken. 25-åringen betalade tillbaka direkt med ett drömmål. Ett mål som betydde 1-1. Ett mål som måste ha betytt allt för Berg själv. Det var ett vackert mål – och det var i princip Bergs enda bollkontakt. Så gör en målgörare. Tyvärr räckte det inte till poäng, Wolfsburg vann med 2-1.

Men för Berg kan det här vara startskottet på en karriär som äntligen ska ta fart igen. Han har gått igenom mycket under sina år som fotbollsspelare. Från hyllad stortalang, målkung i Holland till ett skadedrabbat helvete i Hamburg. 310 spelminuter i Bundesliga har han den här säsongen. Sju matcher, fyra inhopp. Men nu står han i fokus. Han ska rädda Hamburg från att trilla ner i nästa division. Marcus Berg ska börja göra mål. Han ska visa varför han en gång i tiden kostade så mycket.

Det är aldrig för sent att injicera nytt liv i karriären. Fråga Mönchengladbachs Mike Hanke. Även han var en firad talang en gång i tiden, spelade med det tyska landslaget och njöt av livet och karriären. I Hannover tog det till sist stopp. Hanke sopades under mattan och landslaget var långt borta. 28-åringen ville göra ett sista försök att bevisa sig. Han gick till krisande Borussia Mönchengladbach som låg hopplöst sist. Han växte in i laget och i dag är han landslagsaktuell igen. Joachim Löw har stenkoll på honom och han briljerar med framför allt sitt spelsinne i ett Gladbach som har överraskat alla. Kan Marcus Berg göra detsamma? Kan han bekräfta den goda formen, rädda kvar HSV och sedan köra för fullt nästa säsong?

Fink tror på Berg. Berg tror på sig själv. Det är vad Hamburg behöver just nu. En lugn avslutare som sätter sina chanser.

”Marcus var borta ett bra tag på grund av nyckelbensbrottet, men har nu bevisat sina kvaliteter på ett övertygande sätt. I Wolfsburg hade han en chans, som han utnyttjade direkt, och precis denna effektivitet behöver vi just nu. Han har tränat utomordentligt bra den här veckan – och gjort en massa mål”, säger Thorsten Fink till klubbens hemsida.

Berg själv är optimistisk.

”När du arbetar hårt så får du också igen det någon gång, det är jag övertygad om”. Och svensken fortsätter att prata om matchen mot tabelljumbon Kaiserslautern

”Vi ska ta oss an kampen, men vi vill också spela på våra egna kvaliteter, endast på det sättet kan vi skapa våra målchanser. Fansen och folket i stan stöttar oss på ett storartat sätt, därför hoppas jag att vi äntligen kan betala tillbaka”.

Marcus Berg har plötsligt gått och blivit Hamburgs stora hopp. Men det viktigaste för Hamburg, först och främst, är att täta till försvaret och begå mindre misstag. Så att Bergs mål kan konverteras till poäng. Poäng som ska rädda Bundesligas dinosaurie. Hamburger SV – den enda klubben som har spelat samtliga säsonger i Bundesliga.

***

I går var det Europa League-kvartsfinaler. Tyskland mot Spanien. Ställningen efter gårdagens matcher:

Tyskland: 0 Spanien: 2.

Det finns egentligen inte så mycket att säga om det så här i efterhand. Schalke 04 förlorade med 2-4 på hemmaplan i Gelsenkirchen mot ett kontrande Athletic Bilbao. Hannover stod för den starkaste insatsen och lyckades spela 2-1 i Spanien, mot Atletico Madrid.

Hannover ska kunna vända på nederlaget när lagen möts i Tyskland. Hannover har varit starkt på hemmaplan den här säsongen.

För Schalkes del ser äventyret ut att vara över. Spelarna är en erfarenhet rikare, det kan vara en nyttig lärdom inför Champions League nästa säsong. Schalke var det överlägsna laget, trots att Bilbao hade gjort 0-1 efter en Hildebrand-tabbe. Men Schalke kom igen, tog tag i taktpinnen och Raúl gjorde två mål, varav ett var ett riktigt drömmål. Han är tillbaka med besked, den gode spanjoren.

Hemmalaget lyckades dock inte förvalta sina chanser. För man skapade en hel del mot ett Bilbao som fick kämpa betänkligt. Vad som hände sen är svårt att säga. En enkel förklaring är att det gamla Schalke trädde fram. Det Schalke som inte kan försvara sig. 2-2 efter en markeringsmiss på hörna och sedan två löjliga kontringar. Och Bilbao hade bud på mer. Schalke hade två bollar i stolpen också. Schalke spelade bort sig själv.

På tal om Hildebrand: han byttes ut i halvtid efter att ha ådragit sig en armbågsskada i samband med 0-1-målet. Nu missar han helgens match och Mathias Schober kommer att få chansen igen. Schalkes fjärdemålvakt alltså.

Bundesliga omgång 28:

Fredag 20:30
Borussia Dortmund – VfB Stuttgart
Två ohyggligt formstarka lag öppnar upp helgens omgång redan i kväll. Borussia Dortmund har inte förlorat på 21 matcher och Shinji Kagawa får nästan Messi att framstå som en B-lagspelare. Gästande VfB Stuttgart har hittat den beryktade vår-formen och kan stoltsera med fyra vinster på fem matcher. Dessutom har man bara släppt in två mål på dessa matcher. Dortmund vill förstås vinna för att sätta press på Bayern, och Stuttgart vill vinna för att sätta press på EL-konkurrenterna. Det är upplagt för dramatik och skön fotboll inför 80 720 åskådare. Stämningen i Dortmund är positiv efter att Mario Götze förlängt sitt kontrakt till 2016.
I Stuttgart saknas avstängde Cacau, men Vedad Ibisevic är tillbaka från sin avstängning.
Jag tror på: 1

Lördag 15:30
FC Augsburg – FC Köln
Lördagens ramas in av ett par nervkittlande bottenmöten. Augsburg tar emot Köln, och på Betzenberg gör Kaiserslautern och HSV upp om poängen i bottenstriden. Ståle Solbakken uppges sitta väldigt löst till och kan mycket väl få sparken som tränare för Köln om laget förlorar. Norrmannen har inte lyckats få någon stabilitet i försvaret och hela 56 mål har släppts in. Under veckan har Solbakken försökt få spelarna att komma närmare varandra, dra åt samma håll. Det är en bottenkamp som handlar om tre viktiga poäng. Och hemmalaget Augsburg blir ingen lätt match. Fem matcher utan förlust i Bundesliga nu, och hela sju matcher på hemmaplan utan förlust. Det luktar kamp och Podolski om den här matchen.
Jag tror på: X

FC Nürnberg – Bayern München
Hemmalaget ligger på elfte plats i Bundesliga, men är inte på något sätt säkra för det. Bottenkampen innefattar många lag den här säsongen. Nürnberg har plötsligt tre raka förluster och nu saknas även skadade Esswein offensivt. Bayern München har fått tillbaka självförtroendet, och inte nog med det, även Bastian Schweinsteiger är tillbaka. Han betyder mycket för sitt lag och kan bli en avgörande faktor. Bayern har dock haft det svårt borta mot Nürnberg och har inte vunnit sedan 2005. Frågan är förstås om Nürnbergs försvar kan stå emot formtoppade spelade – framför allt när de heter Robben, Ribéry, Gomez och Müller.
Jag tror på: 2

FC Kaiserslautern – Hamburger SV
I motsats till fredagens match är det här en match mellan två formsvaga lag. Två lag där alarmklockorna ringer dag som natt. HSV har fyra raka förluster och ligger på kvalplats. Kaiserslautern gör inga mål och ligger sist i tabellen. En vinst är ett måste för nye tränaren Balakov – annars kan det vara över innan det ens har börjat. FCK har inte vunnit på 17 matcher. Hamburgs tränare Fink har uppmanat sina spelare att ge allt och kämpa hårdare, gör man inte det så har man inget i laget att göra. Marcus Berg får en ny chans från start och Wagner ska troligtvis få äran att försöka göra mål för Kaiserslautern.
Jag tror på: 2

Werder Bremen – FSV Mainz 05
Även Mainz har gjort som Nürnberg – spelat bort ett säkert avstånd. Tre förluster på fyra matcher har får konkurrenterna att närma sig med stormsteg. Mohamed Zidan har slutat att vara strålande och måste nog hitta tillbaka till sitt spel för att hjälpa Mainz. Werder Bremen kämpar fortfarande om en Europa League-plats, och kan känna en viss optimism inför mötet med Mainz. Målsprutan, Bremens livförsäkring, Claudio Pizarro är tillbaka från sin avstängning. Även Wiese och Bargfrede tränar igen efter att ha varit skadade. Gissa om Schaaf har längtat.
Jag tror på: 1

Bayer Leverkusen – SC Freiburg
Robin Dutt tränade Freiburg, med framgång, fram till den här säsongen. I Leverkusen har han inte blivit lika uppskattad och det sägs att han får gå efter säsongen. Men rykten gör även gällande att en förlust innebär slutet för Dutt. Christian Streich däremot har gjort underverk med Freiburg som såg så avhängda ut ett tag. Tio av tolv poäng har Freiburg plockat på de senaste fyra matcherna. Leverkusen såg väldigt svagt ut mot Schalke sist, den där storförlusten mot Barcelona tycks fortfarande sitta i spelarnas huvud. Det här känns som en oviss match som kan bjuda på många överraskningar. Schwaab är ny i Leverkusens sjukstuga.
Jag tror på: 2

Lördag 18:30
Hertha Berlin – VfL Wolfsburg
Vad är det med Felix Magath och Tysklands huvudstad? Endast en av 13 matcher har han lyckats vinna mot Berlin. Hertha Berlin grep tag i ett välbehövligt halmstrå förra helgen när man vann med 3-1 mot Mainz. Ramos gjorde två av målen och Kung Otto hoppas förstås på fler. Men det är inte bara Hertha som känner nytt hopp. Även Wolfsburg har rest sig, på klassiskt Magath-vis. Plötsligt är en plats i Europa League inte alls särskilt långt borta. Och Wolfsburg vill dit. Och Wolfsburg har, äntligen, hittat ett fungerande spelsystem med spelare som presterar. Vargarna känns farliga och hungrig nu. Vargar på plan – och rävar på tränarbänkarna.
Jag tror på: 2

Söndag 15:30
Hannover 96 – Borussia Mönchengladbach
Eufori råder i Hannover. Och det med all rätt. Mirko Slomka har fått det här laget att spela smart, men också underhållande och hjärtlig fotboll. Dessutom går det ohyggligt bra för Hannover, ovanligt bra. Klubben spelar kvartsfinal i Europa League och i Bundesliga har man än en gång chans på de internationella platserna. Det är inte vardag i Hannover direkt. Borussia Mönchengladbach har förstås också skämt bort sina supportrar den här säsongen och ligger på en imponerande fjärdeplats. Marco Reus verkar ha hittat målformen igen och rivjärnet Nordtveit är tillbaka från avstängning. Hannover har en Europa-match i benen men Slomka brukar vara duktig på att rotera. Blir nog fantastiskt spännande.
Jag tror på: 2

Söndag 17:30
TSG Hoffenheim – Schalke 04
Ännu en ytterst oviss match. Hoffenheim lyckades på något sätt vinna mot Gladbach förra helgen. Schalkes form kändes starkt uppgående, eller det är den också, men sista kvarten mot Bilbao i torsdags var allt annat än förtroendeingivande. Mathias Schober får vakta Schalkes mål då Fährmann, Unnerstall och Hildebrand är skadade. Vad är det som händer? Samtliga Hoffenheim-spelare är tillgängliga för Markus Babbel, bortsett från långtidsskadade Jaissle. Chinedu Obasi återvänder till sin gamla arbetsgivare, Schalke har ju även utnyttjat köpklausulen. Ska han sänka sin gamla klubb?
Jag tror på: 1

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB