Startsida / Inlägg

Hrgota till Bundesliga – och Lahm spelar till vänster i landslaget

av Pierre Wingren, reporter

Först och främst säger vi välkommen till Bundesliga, Branimir Hrgota! Enligt mig är han en av Sveriges mest spännande spelare och 19-åringen ansluter till en bra miljö i Borussia Mönchengladbach. Jönköpings Södra tappar en fenomenal Superettan-anfallare, men det kommer knappast som någon skräll.

Mönchengladbach är en god utvecklingsmiljö för unga spelare, särskilt under Lucien Favres styre. Det är en tränare som är nitiskt noggrann och uppmärksam. Branimir ska inte bli förvånad om han får höra att ”ditt tillslag på bollen borde vara en halv centimeter längre in på foten”. Sån är Favre. Han utvecklar inte bara laget utan även de enskilda spelarna. Lagets storstjärna som lämnar för Dortmund, Marco Reus, har hyllat Favre för alla tips och råd. Tony Jantschke är ett annat bra exempel, eller för all del Patrick Herrmann. Det är unga spelare som har utvecklats enormt på kort tid.

Tanken är förstås inte att Branimir Hrgota ska ersätta Marco Reus nu på en gång, även om förhoppningen säkerligen är att han ska kunna göra det. Favre värdesätter förmågan till samspel och det härliga drivet mot mål – egenskaper som Hrgota förfogar över enligt min uppfattning.

Hrgota kommer att få den tid han behöver. Han kommer säkerligen att få träna med a-truppen direkt, men hans första insatser kan mycket väl bli i Borussia Mönchengladbach II. När han är redo kommer han att få chansen i Bundesliga.

”Branimir Hrgota är en väldigt intressant spelare, en snabb och målfarlig ytteranfallare som vi tror kan slå igenom i Bundesliga”, säger klubbens sportchef, Max Eberl.

På tal om unga svenskar i Tyskland: Mikael Ishak ska nog vara glad över att 1. FC Köln åkte ur Bundesliga. Eller, det får väl framtiden utvisa, kanske är inte Holger Stanislawski det minsta intresserad av Ishak. Men jag hoppas och tror att Ishak får ännu mer speltid och framför allt ännu lite bättre självförtroende. Han visade goda egenskaper redan under våren, det här kan bli en riktigt kul säsong för Ishak.

Och då jag ändå har talat om Gladbach, Favre och Hrgota så bör jag väl avrunda med att lagbygget börjar se mycket intressant ut inför nästa säsong. Granit Xhaka är en fantastisk transfer som jag tror kommer att göra ett utomordentligt bra jobb, bättre än Roman Neustädter som lämnar. Vidare sägs David ”Junior” Hoilett vara så gott som klar för klubben, och då torde han bli Reus ersättare. En mittback och gärna en renodlad anfallare får gärna tillkomma, men det ser redan spännande ut. Kul.

***

Som jag redan har rapporterat så ser det ut som om att Borussia Dortmund-spelarna inte kommer att spela många minuter under EM. Så nu är frågorna lite snävare – exempelvis vart Philipp Lahm spelar? Hur blir det med Klose och Gomez? Vem spelar till höger i backlinjen?

Lahm själv sa i dag på en presskonferens att han med all säkerhet kommer att spela till vänster. Även Löw bekräftar att laget mår bäst av att ha kaptenen till vänster. Så vem spelar då högerback? Löw säger så här:

”Till höger är Boateng förstavalet. Men även Lars Bender har visat att han är ett riktigt bra alternativ på träningarna. Jag kommer att ta mig tid innan jag beslutar vem som spelar där. Jag säger bara att Lars Bender har fallit mig i smaken”.

Boatengs chanser har minskat av två anledningar dock: Lars Bender har imponerat och Joachim Löw är besviken på Jerome Boateng. Bayern-backen valde att tillbringa den sista lediga dagen i Tyskland med en modell i en hotellbar. Det blev stora rubriker, som vanligt. Löw säger att han inte uppskattar Boatengs beteende. Fortsättning följer (?).

En sak är säker i alla fall, och det handlar om tyska ytterbackar. Om Lars Bender och Jerome Boateng är våra bästa alternativ så är det inte bra. Därmed inte sagt att de båda kan göra ett fantastiskt jobb under EM, men lite lustigt är det då ingen av dem är utpräglade högerbackar. Särskilt inte Lars. Uppenbarligen känner Löw att dessa två herrar är våra bästa alternativ för tillfället, det säger ändå en del.

Vi får helt enkelt lita på att Löw fattar de rätta besluten, det är hans jobb att göra det. Och det har fungerat alldeles ypperligt förr. När det gäller ytterbackarna så känner jag mig tryggare med Lahm än med Schmelzer till vänster i alla fall.

I anfallet är det också lite förbryllande – vem kommer att starta egentligen? Miro Klose eller Mario Gomez? Personligen så föredrar jag Klose om han är i någorlunda form, han deltar mer i spelet än Gomez och då känns det mer lockande att kunna slänga in Gomez med 20 minuter kvar av matchen. Känslan är att Löw känner ungefär likadant.

Löw säger på dagens presskonferens att han inte vet om han kommer att rotera på den positionen, han säger bara att alla spelare säkerligen kommer att behövas under turneringen.

Nu är det bara två dagar kvar till den ack så viktiga matchen mot Portugal. Jag hoppas att Löw snart har allt klart för sig – vi andra får nöja oss med att luta oss tillbaka och hålla tummarna.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB