Startsida / Inlägg

Joachim Löw vill satsa på rutin – vad händer med landslaget nu?

av Pierre Wingren, reporter

En kort fundering så här på en måndagseftermiddag bara. I förra inlägget skrev jag att min känsla var att Joachim Löw kommer att ställa upp enligt följande mot Portugal på lördag:

Neuer
Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm
Khedira, Schweinsteiger/Kroos
Müller, Özil, Podolski
Klose

Det intrycket har förstärkts efter att fotbollsmagasinet Kicker publicerade en intervju med den 52-årige förbundskaptenen. Joachim Löw fick den heta frågan om Borussia Dortmund-spelarnas vara eller icke vara i landslaget. Han svarade att Bayern-spelarna förfogar över mer internationell kvalitet och rutin – och att han kommer att satsa på det. Till denna skara kan vi även räkna Klose, Mertesacker, Khedira och Podolski. Till den andra skaran bör vi då kunna räkna Schürrle, Reus, Bender och Höwedes. Fixstjärnan Özil utgör tillsammans med Schweinsteiger, Neuer och Lahm en egen kategori: nyckelspelare.

Därför är ovanstående elva väldigt trolig, även om kampen mellan Klose och Gomez kanske är väldigt öppen. Men Löw älskar och värderar Klose väldigt högt. Jag med.

Jag tycker inte att Löw har fel. Alla som har sett Borussia Dortmund i Champions League vet att spelarna inte presenterade sig från sin bästa sida. Alla som har sett Bayern München i Champions League vet att spelarna kan köra över vilket motstånd som helst. Så givetvis är inte Löw ute och cyklar, och det är inte det jag funderar över heller.

Tanken som slog mig har snarare med Michael Ballack att göra. Han var landslagets lagkapten och stora ledargestalt inför VM 2010. En olycklig skada i samband med cupfinalen i England satte dock stopp för Ballack. Sen dess har han inte behövts i landslaget och Sami Khedira fick istället sitt stora genombrott. Tyskland hyllades som ett fartfyllt, ungt och energiskt lag. Men om Löw nu inte vill göra några förändringar jämfört med VM, utan satsa på sina säkra kort, hur blir det då?

Hur hade det gått i VM om Ballack hade spelat? Hade det blivit en lika stor succé för Tyskland då? Hade hela världen pratat om det tyska fotbollsundret? Det får vi aldrig veta.

Faktum är att Marco Reus och André Schürrle har gjort långt mycket bättre intryck på mig än vad Lukas Podolski har gjort. Det känns fräschare, farligare och roligare med dessa spelarna på plan. Mer oberäkneligt. Och om Ilkay Gündogan fortfarande är i samma form som när Bundesliga-säsongen avslutades är han ett trumfkort i Löws hand. Men uppenbarligen långt ner i rangordningen. Och Mats Hummels är ligans bästa mittback – men en nyligen långtidsskadad Per Mertesacker går före. Jag säger absolut inte att det är fel, och ett EM-slutspel är knappast rätt forum för experiment och inspelande av nya spelare. Sami Khedira förfogade dock inte över internationell rutin när han klev in för Ballack.

Jag bjuds dock gärna på en eller ett par överraskningar. Podolskis hemjobb har aldrig imponerat på mig och hans säsong har varit tuff – varför inte tillföra nya impulser till laget med hjälp av Schürrle eller Reus?

Finns det en risk för att laget stagnerar när spelarna känner sig så säkra och när det mesta är sig likt? Hur hade VM blivit med Ballack? Hur blir EM med det rutinerade gardet?

Eller blir det tvärtom stor succé? Spelarna känner sig trygga och har blivit två år bättre sedan VM – är det nu allt klickar?

En sak är jag säker på: om Löw inte lyckas bra med Tyskland i sommar så kommer kritiken att vara svidande. Det var längesedan ett tyskt landslag förfogade över en sådan bredd och kvalitet på mittfältet. Och det är på mittfältet matcherna många gånger avgörs. Och jag är lika säker på att Löw kommer att sågas om försvaret ser skakigt ut. Det är en otacksam uppgift att vara förbundskapten när ett helt land förväntar sig framgångar. Extra tufft blir det när den inhemska ligans bäste spelare petas och spelarna från det bästa laget lämnas utanför.
Å andra sidan, hur ska han försvara sig om han faktiskt petar några av Bayerns världsstjärnor och rutinerade bjässen Mertesacker, och Tyskland går dåligt? Då blir det säkerligen ännu värre.

Förhoppningsvis blir frågetecknen till utropstecken efter lördagens match. Kanske hade Tyskland vunnit VM med Ballack på plan…

Jag är nog ändå glad att jag inte heter Joachim Löw den här sommaren.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB