Startsida / Inlägg

Bayern München fick sin revansch – körde över Borussia Dortmund

av Pierre Wingren, reporter

Det var Jupp Heynckes första titel på 14 år. Det var Bayern Münchens första titel på två år. Men framför allt var det Bayern Münchens första seger över Borussia Dortmund på två år. Det blev inte sex förluster i rad, i stället blev det en övertygande 2-1-vinst på Allianz Arena i går. Det måste kännas bra i Bayern-lägret just nu, Jürgen Klopp och Borussia Dortmund har däremot lite att fundera på.

En sak i taget dock: säsongen har egentligen inte börjat på allvar och titeln i sig är inget man firar i en vecka.

Trots detta finns det ändå en hel del intressanta aspekter att lyfta fram från gårdagens kraftmätning. Bayern München tog direkt kontroll över matchen och efter bara fem minuter visade Franck Ribéry varför han ska vara med i diskussionen om ”världens bäste fotbollsspelare”. En delikat yttersida letade sig förbi två sömniga mittbackar och nyförvärvet Mario Mandzukic kunde göra 1-0.

Fem minuter senare serverade Mandzukic en djupledslöpande Arjen Robben. 2-0. Och Dortmund var inte med i matchen, Bayern kontrollerade det mesta. Matchbilden påminde om hur det såg ut förr, innan Klopp hade fått ordning på Dortmund. Det var utklassning.

Mot slutet av första halvlek började bortalaget vakna till liv men Bayern kunde freda sig ganska enkelt. Halvtid.

I andra halvlek spelade Borussia Dortmund betydligt bättre, särskilt efter Mario Götzes och Ivan Perisics inhopp. Likbleke Kevin Großkreutz och olycklige Moritz Leitner fick lämna planen. Dortmund spelade till sig fyra eller fem riktigt bra chanser men lyckades bara göra ett mål. Man hade tagit över matchen och visade bättre takter. Samtidigt hade Bayern sedan länge dragit ner på tempot och bevakat ledningen. Robert Lewandowski knorrade in 2-1 på ett snyggt sätt med kvarten kvar. Till sist vann Bayern München helt välförtjänt med 2-1. Det var lite av en överkörning.

Som sagt, även om det är för tidigt att dra tokstora växlar av det här så finns det ändå en hel del intressanta aspekter att lyfta fram:

Borussia Dortmund…

…har fortfarande samma problem mot bra motstånd som förra säsongen. I Champions League gick det inte alls bra, och det är inte konstigt när man behöver tio målchanser för ett mål. Som om inte det vore illa nog lyckades Marseille göra fyra mål på tre chanser och i går såg försvaret lika billigt ut. Här måste något hända, nästa steg måste tas.

…har stora problem när inte Kehl eller Bender är tillgängliga. Ett topplag bör ha bättre bredd på en så viktig position.

…är inte ett topplag när press-spelet inte fungerar, där kan vi se en kvalitativ skillnad mot Tysklands jätte: FC Bayern.

…kan bli fantastiskt underhållande att titta på när Reus, Götze och Lewandowski har fått lite tid tillsammans. Vi kunde se tecken på det i går.

…har ett problem med Marcel Schmelzer som inte spelar på samma lysande nivå som 2010/11.

…bör inte oroa sig allt för mycket trots allt. Kagawa har lämnat, Reus har kommit in. I övrigt är laget intakt och pådrivaren Klopp är kvar.

Bayern München…

…har ett helt fenomenalt lag. Det har vi vetat länge. Men när plötsligt Müller, Robben och Ribéry tycks vara i form samtidigt så blir det nästan obehagligt.

…spelar så mycket bättre med en rörlig och mer spelskicklig anfallare som Mario Mandzukic. Kroaten fick sina mittfältare att dansa och le. Och dessutom gjorde han ju mål.

…ser mycket bättre ut i försvarsspelet med Dante och om Gustavo kan hålla nivån hela säsongen så gör det inte ens något om Kroos spelar på det centrala mittfältet.

…kan vara lyckliga över att Philipp Lahm verkar ha återhämtat sig på riktigt. Lysande.

…har fått den nystart som hela klubben hade hoppats på. Ett par arbetande nyförvärv, en vinnarskalle som sportchef och plötsligt är säsongens första titel i hamn. På ett övertygande sätt. Ja, det är helt enkelt balsam för Bayern-själen. Jag lyfter på min elektroniska dator-hatt.

…har gjort ett redan bra lag betydligt mycket bättre. Sammer med nya impulser och en ny bredd som håller hög kvalitet. Shaqiri har varit lysande under försäsongen och Weiser har visat stor talang. Can gjorde en bra match som vänsterback i går. Och då har jag inte ens nämnt Pizarro. Kan bli en trevlig säsong.

***

För övrigt sägs Atletic Bilbaos hett eftertraktade spelare, Javi Martinez, blir klar för Bayern München inom kort. 33 miljoner euro sägs övergångssumman landa på.

För övrigt sägs Hamburger SV vara överens med spelare och klubb angående stortalangen Hakan Calhanoglu, 18. Den offensive mittfältaren ser dock ut att stanna i Karlsruher SC en säsong till.

För övrigt skadade sig Manuel Neuer i går och stannar nu hemma och vilar. Med tanke på den idiotiska landskampen mot Argentina kan man nog tänka sig att Neuer egentligen mår ganska bra.

För övrigt sa Joachim Löw på dagens presskonferens att Miroslav Klose, 34, ingår i VM-planerna. Och det mina vänner, det är goda nyheter.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB