Startsida / Inlägg

Mer än bara en titel

av Pierre Wingren, reporter

Supercup i kväll klockan 20:00. På Allianz Arena i München. Bayern München tar emot Borussia Dortmund. Tysklands två giganter. Det är mer än bara en fjantig titel, segern i sig kommer att vara väldigt betydelsefull. Fotbollsälskaren inom börjar vakna till liv denna soliga söndag. Det känns nu, hela kroppen darrar. Vi är så nära, snart drar allvaret igång på riktigt. Det känns så tydligt – och jag älskar det.

Vi ska klara av supercupen i kväll, nästa helg är det dags för DFB-Pokal och helgen efter det inleds den 50:e upplagan av Bundesliga. Är inte det lycka så säg. Kvällens match kommer förhoppningsvis att bjuda på bra och energisk fotboll även om lagen inte är på 100 procent ännu. Ni kommer kanske ihåg att Schalke 04 vann supercupen mot Dortmund ifjol. Straffar avgjorde finalen som var ordentligt uppsnackad. Med all rätt då det trots allt var ett Ruhrderby.

Men det här som vi ska få bevittna i kväll är något helt annat. Det är inte bara det att Dortmund har vunnit fem raka matcher mot FC Bayern. Det är inte bara det att de tyska rekordmästarna har gått titellösa i två säsonger. Och det är verkligen inte bara en vanlig supercup-final det här.

Bayern München har återigen öppnat plånboken och förstärkt laget med spelare som Dante, Mandzukic och Shaqiri. Man har plockat in vinnarskallarnas vinnarskalle som sportchef – Matthias Sammer. Och man har redan börjat snacka i media. FC Bayern ska återta tronen, bli aggressivare, sätta Dortmund på plats och helt enkelt vara jäkligt bra. Titeln i kväll betyder i princip ingenting, men segern i sig betyder allt. Det här är en match, en final, som FC Bayern vill vinna. Äntligen. På hemmaplan dessutom, då finns inte ordet förlora i vokabulären.

Borussia Dortmund har försökt att hålla laget intakt. Förra säsongens fixstjärna, Shinji Kagawa, har dock lämnat för Manchester United. En smärtsam förlust, givetvis. Men Dortmund-sonen Marco Reus har kommit hem och tar givetvis med sig grymt mycket kvalitet. Annars är det ganska blygsamma nyförvärv som Kirch från Kaiserslautern eller Schieber från Stuttgart. Dortmund pratar om att målet är att nå en ny Champions League-plats och att prestera bättre i nämnda turnering. Inte lika tydliga anspråk som från Bayern-lägret, men lita på att de vill ge Bayern en ordentlig match även i år.

Dortmunds försäsong har inte varit lysande och vad skulle kunna vara nyttigare än att bortaslå största rivalen i kväll. Tja, inte mycket.

Intressant är också att Bayern München får klara sig utan självklara spelare som Schweinsteiger och Gomez, Dortmund får klara sig utan sina defensiva stöttepelare Bender och Kehl. Hur klarar lagen detta?

Det här är mycket mer än en halvlöjlig supercup-final. Det här är en tuppfäktning mellan Tysklands två giganter. En jättefajt som vi följer med stort intresse. Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre startskott på den nya säsongen.

***

Tysklands sportjournalister har sagt sitt. Årets fotbollsspelare och årets tränare har blivit framröstade.

Spelare:

Marco Reus, Borussia Mönchengladbach, 217 röster
Mats Hummels, Borussia Dortmund, 108 röster
Robert Lewandowski, Borussia Dortmund, 95 röster

Tränare:

Jürgen Klopp, Borussia Dortmund, 496 röster
Lucien Favre, Borussia Mönchengladbach, 138 röster
Christian Streich, SC Freiburg, 101 röster

Åsikter?

***

Och så har vi den internationellt uppmärksammade domarskandalen att kommentera. Jag behöver väl inte slösa många ord på spektaklet då jag antar att de flesta har bildat sig en uppfattning. Domaren Christian Fischer fick avbryta träningsmatchen mellan Fortuna Düsseldorf och Benfica. Anledningen? Fischer blev knockad av Luisao. Helt sjukt att det här händer i en träningsmatch förstås, ännu sjukare är Benficas uppträdande på den internationella scenen dock.

Man kan tycka att Fischer förstärker situationen, kanske gör han det. Men en hjärnskakning ska man inte behöva få när man dömer en match på försäsongen mellan två professionella klubbar. Benfica skriver på sin hemsida att matchen avbröts efter domarens löjliga skådespeleri. Det låter knappast som en ursäkt…hela historien är rakt igenom pinsam.

***

Ni som följer mig på twitter vet det kanske redan, men vi drar det även på bloggen.

Borussia Mönchengladbach fick en ganska jobbig lottning i CL-kvalet. Dynamo Kiev står för motståndet och här blir bortamatchen en nyckel för Gladbach.

Hannover 96 fick Slask Wroclaw i EL-kvalet. De polska mästarna åkte på stryk mot Helsingborg och bör inte utgöra något hot för Hannover.

VfB Stuttgart drabbades klart värst av de tyska klubbarna. Dynamo Moskva heter motståndet i kvalet och det blir verkligen en tuff nöt att knäcka för Bruno Labbadia – som redan är ledsen över att han inte har fått förstärka laget.

En spännande kvalomgång är att vänta.

***

I Gelsenkirchen funderar Huub Stevens på vem som ska ersätta Raúl i startelvan. Schalkes supertalanger Julian Draxler och Lewis Holtby har länge varit på tapeten, men kanske är Stevens missnöjd med det han har sett under försäsongen? ”Tranquillo Barnetta och Teemu Pukki kan också spela på ’tian’.”

Hm. En sak vet jag med säkerhet: den 50:e Bundesliga-säsongen kommer att bli en makalöst spännande och oförutsägbar historia.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB