Startsida / Inlägg

Bundesliga omgång 2

av Pierre Wingren, reporter

Bloggen har flyttat till en ny plattform – och det ska bli bättre. Men just nu lider den av tekniska problem, jag ber om ert överseende med detta.

Tekniska problem, eller åtminstone problem, lider även Hamburger SV och TSG Hoffenheim av. Snacka om en perfekt felstart på säsongen för dessa klubbar.

Bayern München däremot mår riktigt bra. Trots att rekordmästarna mer eller mindre spelar på sparlåga så har de en målskillnad på 9-1 efter två omgångar. Det är den näst bästa starten någonsin i Bundesliga.

Efter som att det är som det är följer här helt enkelt en summering av omgång 2:

FSV Mainz 05 – Greuther Fürth 0-1
Greuther Fürth har äntligen vunnit sin första Bundesliga-match någonsin och det var inte orättvist. Fürth inledde mycket piggare och aktivare än senast mot FC Bayern (förstås) men Mainz var lika bra med i matchen. Det var väl kanske det som var problemet: inget lag var tillräckligt bra för att ta tag i det. Oavgjort hade kanske varit ett mer rättvist resultat men nu var det ändå Klaus som gjorde det där viktiga 0-1-målet. Mainz-anfallaren Choupo-Moting borde ha gjort mål, men det borde även Fall ha gjort.

Schalke 04 – FC Ausburg 3-1
Hildebrand var skadad och i stället fick Unnerstall vakta målet – har konkurrenskampen öppnat upp sig igen? Huntelaar gjorde ännu ett mål, Afellay fick göra debut i slutminuterna, Jones fick göra sitt första ligamål på mycket länge och Papadopoulos var framme än en gång. Det mesta handlade om Schalke i den här matchen. Vinsten var fullt rättvist och Augsburg väntar ännu på en seger under den nye tränaren, Markus Weinzierls, ledning.

Bayer Leverkusen – SC Freiburg 2-0
Lite plåster på såren för Leverkusen som inte hade räknat med att förlora mot Frankfurt förra helgen. Nu blev det i stället en välförtjänt vinst mot ett Freiburg som aldrig riktigt orkade sätta emot – annars brukar Leverkusen ha det svårt mot just Freiburg. Castro satte ledningsmålet och tränarduon Lewandowski/Hyypiä kan fly undan pressen för stunden.

Werder Bremen – Hamburger SV 2-0
Det 97 Nordderbyt slutade med en Bremen-vinst. Helt klart rättvist, helt klart skönt för de gröna. Helt klart rättvist, helt klart katastrofalt för die Rothosen. Hunt brände en straff, satte nästa och Bayern-lånet Petersen gjorde mål på nytt. Van der Vaart såg matchen från läktaren och har mycket att styra upp i HSV, det ser verkligen dystert ut. Bremen däremot känns som en frisk fläkt men det är ännu för tidigt att uttala sig om lagets kvalitet.

FC Nürnberg – Borussia Dortmund 1-1
Ett hårt kämpande och smart försvarande Nürnberg plockade poäng av de tyska mästarna. Det var inte på något sätt orättvist. Nürnberg investerade mer, tog hand om sina chanser och försvarade sig mycket bra. Per Nilsson förtjänar beröm i sammanhanget. Dortmund däremot såg lojt ut, idéfattigt. Man hade svårt att låsa upp ett defensivt hemmalag och till råga på allt var Hummels en av planens sämsta spelare. Klopp har ett hästjobb framför sig.

TSG Hoffenheim – Eintracht Frankfurt 0-4
Hoffenheims felstart är ett faktum. Ute ur cupen och två förnedrande förluster i Bundesliga. Frankfurt vann helt välförtjänt och Schweglers långskott var matchens läckerbit. Frankfurt tog en fin och viktig seger, och man vann ju även mot Leverkusen förra helgen – vad har Armin Veh på gång här? Babbel däremot måste hitta på något illa kvickt. Han står med en, i Hoffenheim-mått mätt, superb trupp men har inte lyckats få ut någonting. Nu har det inte gått något tåg än, men sex förlorade tävlingsmatcher i rad är inte okej.

Fortuna Düsseldorf – Borussia Mönchengladbach 0-0
Äntligen var det åter dags för Mönchengladbach och Düsseldorf att mäta krafterna i Bundesliga. Inledningen var underhållande men matchen utvecklades mer och mer till ett fysiskt ställningskrig – som inget lag vann. Gladbachs nyförvärv Luuk de Jong fick på en fin volley som Giefer dock räddade och Düsseldorfs Reisinger fick inte straff när han ville ha det. Således: 0-0 och ett poäng till vardera lagen. Det finns ingen anledning till att inte sova gott om nätterna, inte än. För övrigt möts lagen igen i slutet av oktober i tyska cupen.

VfL Wolfsburg – Hannover 96 0-4
Omgångens lag, omgångens överkörning och omgångens spelare, det är vad vi finner här. Wolfsburg såg mer eller mindre bra ut mot Stuttgart sist, Hannover tycktes ha tappat lite mot Schalke. Så var det dags för en kraftmätning i söndags och Hannover körde över Felix Magaths lag. Totalt. Fullständigt. Szabolcs Huszti dominerade offensiven (ni kanske kommer ihåg ungraren som lämnade H96 för några säsonger sedan, nu är han tillbaka och har blivit en hjälte igen, direkt). Målen var snygga och Hannover var suveränt. Åter till skolbänken för Magath och hans spelare.

Bayern München – VfB Stuttgart 6-1
Givetvis var även Bayerns insats imponerande, men lika katastrofal var Stuttgarts insats efter 1-1-målet. Det får inte se ut så på den här nivån, för ett lag som satsar på Europa-spel. Bayern ser precis lika starkt ut som i fjol och om de kan hålla uppe spelet genom hela säsongen ska den här saken vara biff. Det finns inget annat lag i Tyskland som kan vinna med 6-1 mot Stuttgart på 80 precoents prestationsnivå. Gustavo gjorde ett drömmål i matchen. Rekorddyre Martinez fick debutera med en kvart kvar men då stod det redan 6-1 och matchen var över. Styrkebesked av Bayern och högst oroande att se Stuttgarts kollektiva kollaps.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB