Startsida / Inlägg

Oroligt i Schalke – Stevens knorrar åter

av Pierre Wingren, reporter

I gårdagens inlägg nämnde jag som hastigast att TSG Hoffenheim har sparkat Markus Babbel. Tränaren är nu åter arbetslös och gårdagens tillkännagivande kom knappast som någon överraskning.

Babbel efterträdde Holger Stanislawski i februari 2012 – med hopp om att han skulle bidra med en stark röst och vilja i ett lite själlöst Hoffenheim. Han fick även äran att själv bygga om laget under sommaren då han fungerade som både tränare och sportchef. Nio spelare köptes in och klubben pratade om spel i Europa. Det här skulle bli säsongen då Hoffenheim åter blev ett lag – och ett slagfärdigt sådant.

30-årige Tim Wiese får statuera ett exempel över Markus Babbels misslyckande. Den förre landslagsmålvakten var ett av många namnkunniga nyförvärv. Eftersom att Wiese hämtades in sparkades Tom Starke ut. Något som jag aldrig kommer att förstå. Troligen handlade det om att Starke helt enkelt hade en för stark röst, han föll inte alltid Dietmar Hopp och andra inom klubben i smaken. Således skeppades han iväg till Bayern München där han nu trivs ganska bra med livet, även om han inte spelar så mycket fotboll längre.

Tim Wiese har varit ett problem för Hoffenheim hela säsongen. Han har bara gjort ett par bra insatser, många tabbar och har dessutom inte integrerats i laget. Och Wiese är ingen lätt typ att ha att göra med. Därför är det nu han som är sinnebilden för Babbels misslyckande.

Nu har klubbens nye sportchef Andreas Müller tryckt på ”reset”. Markus Babbel med assisterande tränare är borta. Ralf Kramer från U 23-laget tar över. Än en gång får alltså Babbel sparken i december (som i Hertha Berlin 2011 och VfB Stuttgart 2009).

Hoffenheim har spelat som en nedflyttningskandidat den här säsongen. Talande för Babbels problem har även varit att startelvan aldrig har sett likadan ut, att han har tvingats till tidiga byten. Något grundkoncept har inte gått att se. Babbel har varit en reagerande tränare sedan februari 2012 – det håller inte för en klubb som satsar mot Europa.

Tolv poäng på 15 matcher den här säsongen. 36 insläppta mål. Müller var sannerligen tvungen att göra något. Faktum är att Markus Babbel bara vunnit sju av 29 matcher som tränare för Hoffenheim, 14 har slutat med förlust. Nu återstår det att se vad Ralf Kramer kan göra åt situationen.

Vad som händer med Markus Babbel nu är frågan, han lämnade Berlin som en tränare med gott rykte men med en infekterad kamp i bagaget. Nu frågar man sig hur lämplig den förre storspelaren är som tränare. Sejouren i TSG Hoffenheim har varit allt annat än personlig marknadsföring.

Personligen kan jag tycka att spelarmaterialet i Hoffenheim ska räcka ganska långt i Bundesliga. Kanske kan Kramer omgående få ut truppens potential, kanske kan Tim Wiese bli en jätte i målet. Det blir intressant att följa utvecklingen, det är en sak som är säker.

***

Det är tisdag och det kan bara betyda en sak: Champions League-fotboll.

I kväll reser Schalke 04 till Frankrike och Montpellier, en match där Schalke behöver tre poäng för att säkra gruppsegern före Arsenal. Och de behöver tre poäng för att hela själen.

Borussia Dortmund tar emot ett Manchester City som spelar för äran, och kanske en Europa League-plats. BVB är redan klar gruppetta före Real Madrid, ett skadedrabbat hemmalag ska alltså försöka spela för fansen.

Bayern München möter i morgon BATE Borisov på Allianz Arena. Som ni säkert kommer ihåg kontrade BATE bort FC Bayern senast lagen möttes och nu behöver de tyska rekordmästarna en seger för att placera sig som etta i gruppen. Visserligen kan Valencia tappa poäng mot otroligt svaga Lille.

Det finns inte så mycket att säga om de tyska lagens matcher egentligen, på sätt och viss har allt redan blivit sagt. Det är en mäktig och imponerande uppvisning vi har fått se – samtliga tyska lag är redan vidare i Champions League.

Men låt oss ta en titt på Schalke 04, det har ändå varit så mycket Dortmund och FC Bayern i bloggen på sistone. Gelsenkirchen-laget har gjort det bra i CL så här långt och har välförtjänt säkrat en plats i åttondelsfinalerna till våren. Men det är en jäkla tur att Schalke redan är klart för nästa fas. Jag är inte så säker på att de hade fixat uppgiften i Frankrike annars. Maskineriet hackar för tillfället – och då har tränare Huub Stevens åter börjat knorra och morra.

Den holländske tränaren är en ikon i Gelsenkirchen. Han blev framröstad till århundradets tränare av fansen, han tog klubben till en Uefa Cup-titel 1997. Han återvände när Ralf Rangnick gick in i väggen i början av förra säsongen och han lyckades väldigt bra. Dessutom framstod han ofta som en ny och mer harmonisk människa. Stevens är inte direkt känd för sitt goda humör.

Men det märktes inte mycket av det, visst kunde han svara med en gliring eller två på presskonferenser och i intervjuer, visst kunde han bli upprörd för en stund som vilken annan tränare som helst. Det var dock en lyckligare Stevens vi fick se.

Och det var en Huub Stevens som fick en hel sommar på sig att jobba med laget inför den här säsongen. Det har, minst sagt, märkts. Plötsligt har han fått de kvalitativa spelarna i truppen att prestera och han har nött in det defensiva spelet i perfektion. Precis som det ska vara när Stevens styr skutan – nollan ska stå.

De senaste veckorna har dock något hänt. Stevens verkar lika omedgörlig som vissa spelare. Klaas-Jan Huntelaar har inte förlängt sitt utgående kontrakt, inte heller Lewis Holtby. Det är två stöttepelare i laget. Stevens kontrakt går också ut efter säsongen och inte heller i det fallet råder det klarhet.

”Vi kommer att sätta oss ner någon gång och diskutera i lugn och ro”, säger sportchef Horst Heldt angående Stevens kontrakt.

Kanske är Huub Stevens upprörd över spelarna som inte kan bestämma sig, kanske är det så enkelt att han vill gå i pension. Något är det i varje fall som inte stämmer i Schalke just nu och Horst Heldt har mycket jobb framför sig.

Schalke har bara spelat in fem poäng på de senaste sex matcherna. Delar av publiken buar ut spelarna. Huub Stevens är på riktigt dåligt humör. Spelarna ser trötta ut, de saknar idéer i spelet. Är det det intensiva matchschemat som har tagit ut sin rätt eller vad är det som har gått snett i Schalke?

Nu ska jag inte blåsa upp det här till någon kris, för så långt är det verkligen inte gånget. Men fotbollens värld snurrar snabbt och något måste hända snart.

Skönt för Schalke att juluppehållet närmar sig, skönt för Schalke att man ligger fyra i Bundesliga. Och en förbannad tur att åttondelsfinalen redan är bokad i Champions League. En rejäl urladdning i kväll hade gjort laget gott.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB