Startsida / Inlägg

Fantastiskt, ljuvligt och strålande

av Pierre Wingren, reporter

Mario Gomez hyllar Bundesliga som Europas bästa liga. Jürgen Klopp har övergivit drömmen om att träna ett lag i Premier League då han tycker att attraktiviteten har förskjutits. Det är Tyskland som är fotbollens hemland i dag, lyder andemeningen.

Det har folk förstås olika åsikter om – med all rätt. Man får tycka om precis vad man vill. Det är förstås ingen hemlighet att jag är förälskad i tysk fotboll, det är därför jag med stor glädje kan konstatera att Borussia Dortmund, Schalke 04 och Bayern München vann sina grupper i Champions League. På ett mer eller mindre fantastiskt sätt.

Och det är ingen hemlighet att de tyska klubblagen håller en vansinnigt hög nivå.

De tyska lagen vann före klubbar som Real Madrid, Manchester City, Arsenal och Valencia. En historiskt bra bedrift av Bundesliga-lagen. Det har aldrig hänt förr att samtliga tyska CL-lag tar sig vidare som gruppettor. När ett av lagen dessutom spelade i dödens grupp – eller mästarnas grupp – är det än mer imponerande. När det laget dessutom inte heter Bayern München och är ett budgetprojekt i jämförelse med de spanska och engelska mästarna så är det än mer imponerande.

Men det är nu allvaret börjar. Gruppspelsfasen är en sak, slutspelsfasen en helt annan. Om Bundesliga på allvar vill hävda sig i Europa så räcker det inte med ett fullgott gruppspel.

Anmärkningsvärt från veckans matcher är att FC Bayern, Schalke 04 och Borussia Dortmund ställde upp med så kallade ”b-lag”. Bayern och Dortmund vann med 4-1 respektive 1-0 mot BATE och Manchester City. Schalke spelade 1-1 i Frankrike mot Montpellier. Jag kan väl säga som så att inför gruppspelet så hade jag aldrig trott att de tre lagen skulle kunna ställa upp med reserver i den sista omgången.

Och jag trodde inte att Borussia Dortmund skulle vara det näst bästa laget i Champions League efter gruppspelet. 14 inspelade poäng toppas enbart av PSG, som ju i ärlighetens namn inte ens hade en särskilt tuff grupp.

Låter det som oreserverade hyllningar till de tyska lagen? Det kan ni ger er fasen på – tysk fotboll ska med all rätt hyllas.

Slutligen önskar jag mig ett möte mellan Borussia Dortmund och Celtic i åttondelsfinalen – även om jag tror att Dortmund skulle få det onödigt tufft.

Vilka åttondelsmöten hoppas ni på? Hur långt går de tyska lagen?

Annat jag tar med mig från CL-gruppspelet…

Skadeglädje är sann glädje, sägs det. Det låter väl lite hemskt. Jag ska dock inte försöka förneka att jag njuter av Manchester Citys totalflopp i turneringen.

Bayern Münchens styrka på hemmaplan och Mario Gomez målfacit i Champions League är imponerande.

Mario Götze och Marco Reus. Borussia Dortmunds mittfältspar är världens bästa enligt Franz Beckenbauer. Jag får hålla med, fyra mål och fem assist har de stått för tillsammans.

Sjachtar Donetsk som spelar en härligt offensiv fotboll, visar inte mycket respekt för de stora lagen.

BATE Borisovs knall på hemmaplan mot FC Bayern – vad i hela världen hände egentligen?

Montpelliers tränare som visade Huub Stevens fingret.

Jerome Boateng som drar på sig ett onödigt rött kort mot BATE. Holger Badstuber är korsbandsskadad och i åttondelsfinalen tvingas Jupp Heynckes hitta på något i mittlåset.

Dortmund-fansens tifo inför sista hemmamatchen mot City:

Borussia Dortmund – City

Och innan jag glömmer det: inget är officiellt ännu, men tyska tidningar skriver att CL-finalen 2015 spelas i Berlin.

***

Den tyska succén i Champions League är ett faktum. I kväll kan VfB Stuttgart se till att samtliga tyska Europa League-lag tar sig vidare. En vinst hemma mot norska Molde och allt är klart. Ska förstås inte bli några problem, men med tanke på hur många olika ansikten Bruno Labbadias lag har visat upp den här säsongen så är inget säkert.

Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach och Hannover 96 lär göra som lagen i Champions League och vila nyckelspelare.

Premier League måste på allvar se upp – fortsätter det så här passerar Bundesliga snart i Uefas ranking. Tysk fotboll mår fantastiskt bra.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB