Startsida / Inlägg

”Europas hetaste klubb” tar sig an Sjachtar

av Pierre Wingren, reporter

Om man funderar ett litet tag är det hela ganska galet egentligen. För ungefär åtta år sedan stod Borussia Dortmund vid ruinens brant, Ruhr-klubben var nära att gå i konkurs. Ett flygplatsmöte såg till att BVB fick leva vidare – men det enorma skuldberget reste sig mot skyn och det enda Dortmund fick bry sig om var att överleva. Klubben, som hade vunnit Champions League 1997 och Bundesliga 2002, fick lägga de sportsliga visionerna åt sidan.

Med ordförande Hans-Joachim Watzke arbetade klubben konsekvent. Inga dyra spelarköp, mängder med spelarförsäljningar och skulderna kunde sakteliga betalas av. Det absolut bästa beslutet fattade man sommaren 2008, då anställdes Jürgen Klopp. En charmig, energisk och karismatisk tränare från 2. Bundesliga. Han skulle leda ett nytt och ungt Dortmund. Ni kan resten av historien. En match i från en Uefa Cup-plats första säsongen, plats fem andra säsongen, en ligatitel tredje säsongen och en dubbel den fjärde säsongen.

Den här femte säsongen har Klopp och hans spelare fått se på när Bayern München har gått från klarhet till klarhet i Bundesliga. Men i Champions League har Borussia Dortmund presterat otroligt bra. Klubben vann dödens grupp före Manchester City, Real Madrid och Ajax – och man gjorde det utan att förlora en enda match. Nu är Dortmund plötsligt en av favoriterna till att vinna den åtråvärda Champions League-pokalen. Och det är galet.

En klubb som nästan gick i konkurs för mindre än tio år sedan, en klubb som har byggt upp något nytt utan hjälp av schejker eller oligarker, en klubb som spelar underhållande och våghalsig tempofotboll framför en passionerad publik. En klubb som inte har spelat en utslagningsmatch i Champions League sedan semifinalen mot Real Madrid den 15 april 1998. I laget finns det bara två spelare med erfarenhet från utslagningsmatcher i Champions League – det är Nuri Sahin (med Real Madrid) och skadade Patrick Owomoyela (med Werder Bremen).

Dortmund framhålls som en av favoriterna till titeln. Det blir förstås så när ett lag vinner dödens grupp, mästargruppen, men håll med om att det hela är ganska bisarrt.

Men det är också ovan nämnda egenskaper och berättelser som gör Borussia Dortmund till en av Europas hetaste klubbar. I höstas spelade laget till sig många hjärtan när de pressade City i England, när de besegrade Real Madrid i Dortmund. BVB har blivit så hett att fotbollsmagasinet 442 kommer att ha Jürgen Klopp och hans killar på omslaget – det är första gången ett tyskt lag tar plats på tidningens omslag.

Och det är just 442 som kallar Dortmund för ”Europas hetaste klubb”. Och i kväll ska den hetaste klubben ta sig an Sjachtar Donetsk på bortaplan i Ukraina. I skuggan av stormötet mellan Real Madrid och Manchester United. Jag ger mig på att Dortmund – Donetsk dock blir en lika het historia. Två lag som spelar med ett barns entusiasm, två lag som hellre anfaller än försvarar och två lag som spelade lovande fotboll under gruppspelsfasen.

Bara för att José Mourinho, sir Alex Ferguson och många bettingbolag håller Borussia Dortmund som en av favoriterna till titeln betyder inte det att Jürgen Klopp ser det så. Och även om han gör det skulle han aldrig säga det. Men det är ett erkännande för det hårda och framgångsrika arbete som Klopp, Zorc och Watzke har stått för. Borussia Dortmund är tillbaka på den riktigt stora scenen.

***

Sjachtar blir ingen lätt nöt att knäcka. Den brasilianska offensivkraften i Donetsk kan orsaka stora problem för Dortmunds backlinje, en backlinje som såg katastrofal ut mot Hamburger SV i lördags. Känslan är dock att tyskarna spelar en helt annan fotboll i Champions League än i Bundesliga, precis som förra säsongen fast tvärtom – då stormade man fram i ligan men skämde ut sig i Europa.

Kevin Großkreutz och Ilkay Gündogan missar matchen på grund av skada. Som bloggen tidigare har varit inne på är Gündogan Dortmunds viktigaste spelare den här säsongen. Det känns inte helt fel att dra paralleller till Bastian Schweinsteigers betydelse för Bayern München förra säsongen.

Jürgen Klopp kan dock glädjas åt att Neven Subotic åter är redo för spel.

Följande startelva är trolig:

Weidenfeller
Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer
Bender, Kehl
Blaszczykowski, Götze, Reus
Lewandowski

Det första tyska laget ger sig ut i Champions League – fotbollsvåren är här på allvar.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB