Schalke 0-4 i kris

av Pierre Wingren, reporter

Kunde inte riktigt låta bli att använda mig av ovanstående rubrik. Ibland är man bara tvungen. Men för Schalke och dess supportrar är det inte det minsta roligt – och då menar jag inte nödvändigtvis rubriken utan livet i allmänhet.

Sportchef Horst Heldt jobbar ännu med Felix Magath-syndromet. Spelartruppen har varit för stor och för dyr. Somrarna har mest handlat om att bli av med löneposter, dyra nyförvärv har varit uteslutet. Klubben agerade ändå smart när Borussia Mönchengladbachs Roman Neustädter och Bayer Leverkusens Tranquillo Barnetta plockades in. Spelarnas kontrakt gick ut med respektive klubb och Schalke fick två fullt Bundesliga-dugliga spelare. Neustädter är dessutom ett hett framtidsnamn.

Ganska sparsamt agerat av Heldt. Men klokt. Och de flesta tyckte sig se några ljusglimtar då tränare Huub Stevens fick allt bättre ordning på laget i slutet av förra säsongen. I Klaas-Jan Huntelaar hade klubben dessutom en anfallare av världsformat. Den här säsongen kunde trots allt bli ganska bra.

Det började superbt. Kryss mot Hannover och Düsseldorf, förlust mot Bayern München. Men seger mot rivalerna från Dortmund och Schalke segrade även mot lag som Wolfsburg, Mainz, Bremen och Augsburg. Schalke gick riktigt bra i ligaspelet, klubben låg tvåa omgång nio till tolv, och det var upp till de blå från Gelsenkirchen att jaga Bayern München. Livet lekte.

I Champions League gick det lika bra. Huub Stevens hade uppenbarligen fått laget att förstå vikten av försvarsspel samtidigt som de snabba anfallen längs kanterna hotade motståndarna. Om inte Huntelaar gjorde mål kunde laget lita på att Holtby, Farfan, Afellay och Draxler fixade biffen. De offensiva spelarna var trygga med Neustädter och Jones bakom sig på mittfältet och backlinjen fungerade. Schalke såg ut att kunna spela en succéartad säsong.

Men så blev spelschemat lite tuffare i Bundesliga, känslan av att Huntelaar inte var i form gick inte att skaka av sig, målvaktsdiskussionen var ett ständigt tema och ett par skadade spelare försvårade för Stevens när han skulle ta ut laget.

Förlust mot Leverkusen, Hamburg Stuttgart och Freiburg. Kryss mot lag som Mönchengladbach och Frankfurt. En liten svacka, ett kvitto på att matchandet tidigare under hösten varit för tufft. En tränardiskussion uppstod, resultaten gick inte Huub Stevens väg och det viskades om ett missnöje inom spelartruppen. Ikonen Stevens fick sparken, Jens Keller lyftes upp från ungdomslaget och fick en jobbgaranti säsongen ut av Horst Heldt. Samme Keller som tidigare hade visat sin oduglighet som Bundesliga-tränare när han ansvarade för VfB Stuttgart i nio matcher säsongen 2010/11.

Nu har Keller styrt Schalke i fyra Bundesliga-matcher. Den enda segern kom i vilda västern-matchen mot Hannover 96 som slutade 5-4. Schalke har även lyckats med konststycket att förlora på hemmaplan mot Greuther Fürth, fått med sig ett turligt kryss i Augsburg och i lördags förnedrades laget av Bayern München. De tyska rekordmästarna spelade ut Schalke och vann med 4-0 hemma på Allianz Arena. Schalke var så underlägset att Manuel Neuer valde att värma upp lite tillsammans med Thomas Müller när denne befann sig bakom mål.

Nu är krisen total. Innan var den bara på gång, men efter sparkandet av Huub Stevens och den galet onödiga försäljningen av Lewis Holtby är krisen på riktigt. Den är verkligen här nu. Schalke har dalat ned till tionde plats och sett till lagets prestationer finns det inte mycket som talar för att trenden vänder snart. En del konstiga och dåliga beslut har tagit Schalke hit. Nu är det inte lätt att vända på steken heller, osäkerheten har spridits ner till spelarna.

Horst Heldt säger att Jens Keller sitter säkert. Vad annat ska han säga. Men nu måste Heldt visa att han är den typen av sportchef som Schalke behöver. Nu måste han bestämma vägen tillsammans med ordförande Clemens Tönnies. Ett tydligt beslut. Han har redan misslyckats med Holtby-affären, han är på väg att floppa med Keller. Lite klarhet och tydlighet nu – innan det är försent.

Jag är inte för det här med att tränaren ska sparkas vid minsta motgång. Det sker alldeles för ofta. Men Horst Heldt har redan gjort det misstaget när han sa adjö till Huub Stevens i december. Nu handlar det om att korrigera nästa felbeslut. Jens Keller är inte en man för Schalke och Gelsenkirchen. Ledarskapet är för svagt, riktlinjerna i spelet för vaga. Nu väntar dessutom en åttondelsfinal i Champions League.

***

Dystra tider i Schalke alltså. En säsong som lovade så mycket måste nu räddas upp innan saker och ting går helt åt skogen. Samtidigt som Schalke spelade bedrövligt mot Bayern München måste jag passa på att hylla ligaettan från södra Tyskland. Bayern München är ett av Europas klart bästa klubblag för tillfället. FC Bayern spelar bra och farlig fotboll – och de gör det så enkelt. Sju insläppta mål på 21 ligamatcher är smått fantastiskt. Alla andra lag i Europas fem bästa ligor har släppt in minst 13 mål. Bayern München öser dessutom in mål framåt och truppens bredd gör att laget presterar match efter match.

Om inte FC Bayern hade varit så galet överlägset så hade ligan varit lika jämn som vanligt. Från plats två (Dortmund) ner till elfteplats (Bremen) skiljer det förvisso elva poäng. Men Werder Bremen behöver bara vinna en match för att klättra upp på samma poäng som SC Freiburg – på plats fem. Det säger en hel del om klubbens kvalitet.

Det är dock nu allvaret börjar för Bayern München. Den tyska ligatiteln är redan säkrad – nu ska de visa hela Europa hur mycket bättre de är i år.

***

20-årige Branimir Hrgota skulle fått mer speltid i vår. Svensken har för all del hoppat in som joker i åtta Bundesliga-matcher men nu var tanken att speltiden skulle ha ökat i samband med utlåningen av Igor de Camargo till TSG Hoffenheim. Typiskt då att han har skadat sig och blir borta några veckor, det bekräftade Mönchengladbach i dag.

Ironiskt nog skadade sig även Peniel Mlapa, även han skulle ha fått mer speltid nu när de Camargo är borta.

Låt oss hoppas att Hrgota kommer tillbaka snart, jag tror fortfarande att han kan spela en god roll i det framtida Gladbach.

***

Bayern München är otroligt bra, resten av klubblagen blandar och ger lika lustigt som vanligt. Den här omgången var extra tokig. Hamburger SV reste till Dortmund och spelade bort mästarna med 4-1, TSG Hoffenheim förlorade än en gång på grund av ett målvaktsmisstag (Gomes den här gången) och Gladbach mätte krafterna med Leverkusen i en galen 3-3-match. Dessutom fortsätter även Stuttgarts förfall, Bruno Labbadias lag förlorade med 1-4 mot Werder Bremen. En spelomgång som helt enkelt sätter fart på spelmanipulationsryktena…

Bundesliga omgång 21

Borussia Dortmund – Hamburger SV 1-4
Dortmund gjorde 1-0 genom Lewandowski när anfallaren utnyttjade Westermanns misstag, men Rudnevs svarade direkt med ett kvitteringsmål. I mitten av första halvlek tog HSV till och med ledningen efter ett tjusigt Son-avslut. Matchen var intensiv och plötsligt drar Lewandowski på sig ett rött kort efter en dum satsning mot Skjelbred. Van der Vaart valde att spela onödig teater. Efter en timme visades näste man ut – den här gången Hamburgs mittback Bruma efter en ”nödbroms”. Men det var än en gång HSV som hade det bästa svaret och den bästa inställningen. Rudnevs gjorde 1-3 och mot slutet satte Son 1-3-målet. En välförtjänt seger för HSV, ett dystert genrep för Dortmund inför CL-matchen mot Sjachtar.
Anmärkningsvärt: Dortmund har spelat sex matcher utan Gündogan i startelvan, ingen av de matcherna har slutat med seger.

Borussia Mönchengladbach – Bayer Leverkusen 3-3
En högintressant match där ett överlägset Leverkusen hade svårt med målskyttet, och ibland otur med domaren. Kießling kunde ha fått en straff i duell med Stranzl och Schürrles mål borde kanske inte ha dömts bort för offisde. Gladbach hade svårt att skapa chanser i offensiven men tog ledningen på en hörna när Stranzl axlade in bollen. Sam kvitterade för Leverkusen, men i andra halvlek kontrade Gladbach in 2-1 genom Luuk de Jong. Nu vaknade Leverkusen och trampade gasen i botten. Kießling gjorde sitt 100:e Bundesliga-mål och Schürrle gav bortalaget ledningen. Men än en gång lyckades Gladbach vaska fram en målchans när det behövdes och Herrmann satte 3-3. Leverkusen ligger därmed kvar på tredjeplats, trots Dortmunds förlust mot HSV.

VfB Stuttgart – Werder Bremen 1-4
Stuttgart har ännu inte tagit något poäng det här året, när spelarna dessutom bestämmer sig för att göra ”Molinaros” (försvarsmisstag) försvåras uppdraget. Det här blev Bremens match. Mehmet Ekici gjorde 0-1 i första halvlek men Bremen hade svårt att utöka ledningen. Plötsligt stod det 1-1 i början av andra halvlek när Traoré sköt liv i matchen. Men Hunt utnyttjade Kvists misstag och gjorde 1-2, Ekici utökade på frispark. De Bruyne fixade det sista, förnedrande målet. Det här var första gången på 15 månader som Bremen lyckades vinna två ligamatcher i rad och det var Ekicis första mål på 511 dagar. Nystart.

Hannover 96 – TSG Hoffenheim 1-0
Hoffenheim har fortsatt ett målvaktsproblem. Gomes gjorde några strålande räddningar i andra halvlek när Hannover låg och väntade på kontringslägen, men målvaktens misstag gjorde att Diouf kunde göra 1-0 efter bara åtta minuter. Hoffenheim var det bättre laget i den här matchen, men ett hemmatryggt Hannover och en duktig Zieler såg till att Mirko Slomkas gäng spelade in tre poäng. Fortsatt tungt för Hoffenheim alltså, Hannover å andra sidan kanske börjar vakna till liv igen.

Greuther Fürth – VfL Wolfsburg 0-1
Fürths efterlängtade första hemmaseger låter vänta på sig – och nästa gång står Leverkusen för motståndet. Fürth spelade en ordentlig match, som så många gånger förr, men några mål blev det inte. Wolfsburg spelade smartare och tog ledningen genom Bas Dost i första halvlek. Andra halvlek bjöd inte på fler mål och bortalaget lyckades kontrollera matchen relativt väl.

Eintracht Frankfurt – 1. FC Nürnberg 0-0
Bortafansen valde att lämna sina platser på arenan i början av matchen, det hela var en protest mot de nya säkerhetsreglerna och skärpta kontrollerna. Frankfurt har seglat på en framgångsvåg den här säsongen – lagets offensiva spel har en stor del i framgången. Men Nürnberg visade sig vara en tuff nöt att knäcka och bortalaget skapade till och med de hetaste chanserna i första halvlek, men som vanligt stod Trapp för en fin insats i målet. Andra halvlek var en jämn historia, men de riktigt heta målchanserna uteblev.

Bayern München – Schalke 04 4-0
”Träning öppen för allmänheten”. Fast det var faktiskt en riktig match, dessutom ett klassiskt möte mellan FC Bayern och Schalke 04. Bortalagets plan var att inte släppa till några målchanser, det gick åt skogen och då var också laget för fegt inställt för att ens orka hota Bayern München. Hemmalaget var totalt överlägset och vann välförtjänt med 4-0. Två mål noteras i Alabas målprotokoll och ett var i Schweinsteigers och Gomez. Mario Gomez och Arjen Robben spelade från start och anfallaren kan vara ganska nöjd med en assist och ett mål – men efter matchen önskade han lite mer stöd från Uli Hoeneß sida. Lewandowski-ryktet irriterar honom en aning.

FC Augsburg – FSV Mainz 05 1-1
Augsburg är det bottenlag som har lyckats bäst sedan serien vände, de tycks faktiskt ha något på gång där i Bayern. Nu var förvisso Mainz ett nummer för stort för hemmalaget och Adam Szalai, vem annars, gjorde 0-1 i slutet av första halvlek. Men anfallspartnern Parker lyckades också bli utvisad. I andra halvlek tog Augsburg över matchen och dominerade, men bortsett från Mölders kvittering lyckades inte hemmalaget skapa de där riktigt heta målchanserna trots att stora delar av matchen utspelades i gästernas straffområde.

SC Freiburg – Fortuna Düsseldorf 1-0
Freiburg var det klart bästa laget under första halvlek, men som så många gånger förr vaknade Fortuna upp lagom till andra. Men när bortalaget väl skapade någon het målchans stod Oliver Baumann i vägen och räddade. Matchen avgjordes när det bara återstod några minuter: Krmas drog på ett skott som landade i mål. Freiburgs första seger år 2013 är ett faktum och klubben placerar sig på en härlig femteplats.

***

Låt oss också se till att ingen missar Berlin-derbyt klockan 20:15 i kväll mellan Hertha Berlin och 1. FC Union Berlin. Det blir förhoppningsvis en mycket trevlig tillställning.