Startsida / Inlägg

Ett bra resultat för Dortmund

av Pierre Wingren, reporter

Borussia Dortmund spelade 2-2 borta mot Sjachtar Donetsk i går. Ett väldigt bra resultat med tanke på ukrainarnas hemmastyrka – och givetvis med tanke på att två bortamål är värda sin vikt i guld. Men det var också ett bra resultat med tanke på hur svagt Dortmund spelade jämfört med höstens matcher mot Madrid, Ajax och City. Någonting hände med Jürgen Klopps lag i andra halvleken mot Bayer Leverkusen. Nu vann man förvisso den matchen med 3-2, men det säkra försvarsspelet och ”lättheten” i offensiven är som bortblåst sedan den matchen.

Det vore en överdrift att stämpla Dortmunds insats i går som dålig. Det tänker jag verkligen inte göra. Sett över 90 minuter var tyskarna bättre än Sjachtar. Men det var oroväckande att se hur enkelt hemmalagets yttrar fick ta sig förbi sin gubbe och hota i straffområdet. Det var oroväckande att se hur osäker målvakten Roman Weidenfeller såg ut och det var oroväckande att se hur många gånger Mario Götze körde fast. Vi fick också se varför Felipe Santana inte startar matcherna i stället för Neven Subotic.

Vi fick se hur saknad Ilkay Gündogan är, utan honom är Dortmund ett sämre lag.

BVB fick dock med sig ett 2-2-resultat från Ukraina. Dörren till kvartsfinalen står nu på vid gavel. Och även om Dortmund inte spelade sin bästa match för säsongen så visade de upp något oerhört värdefullt: ett lugn.

Förra säsongen spelade Dortmund bättre fotboll än Marseille och Arsenal, men brända målchanser och hårresande försvarsmisstag gjorde att klubben slutade fyra i gruppen. Arsenal och Marseille tog sig vidare. När det inte fungerade offensivt eller när de släppte in ett mål bröt paniken ut och spelarna tryckte gaspedalen i botten och stormade framåt. På den här nivån straffar det sig.

I går fick vi se ett helt annat Dortmund. Ett Dortmund som två gånger om hamnade i underläge. Först var det Srnas frispark som ledde till 1-0. Felipe Santana orsakade den helt i onödan och Roman Weidenfeller borde ha räddat skottet. Ett tungt mål att släppa in, onödigt. Men Dortmund tappade inte fattningen, i stället spelade de vidare som normalt. Efter lite flyt lyckades så Robert Lewandowski få kontroll på bollen i straffområdet och rullade kyligt in 1-1.

I andra halvlek fick Sjachtar utöka ledningen till 2-1. Den här gången var det Mats Hummels som såg svag ut, Marcel Schmelzer likaså. Inhopparen Costa utnyttjade det svaga försvarsspelet och gjorde ett drömlikt ledningsmål. Fest i Donetsk.

Men än en gång skulle Dortmund arbeta sig in i matchen. De stördes inte av det irriterande resultatet i matchen. Och det var, enligt logikens alla lagar, Marcel Schmelzer som slog en fin hörna till Mats Hummels som nickade in kvitteringsmålet.

För ett år sedan hade Borussia Dortmund förlorat den här matchen med 3-1. Jag hade skrivit att Dortmund var det bättre laget, men att Sjachtar hanterar spelet bättre på den här nivån. I går fick vi ett bevis på att Dortmund och Klopp har tagit nästa steg i utvecklingen. De spelade bra – men bjöd på misstag och saknade den där genomslagskraften offensivt – och fick med sig ett väldigt bra resultat. Hemma på Westfalenstadion i mars ska de kunna knyta ihop den här åttondelsfinal-säcken.

***

Champions Leagues åttondelsfinaler sprids ut behagligt för att maximera tv-tittandet, jag gillar det faktum att man hinner se flera matcher. Nu är det dock dags för Uefas fula ankunge Europa League. Det är 16-delsfinaler på schemat – och som vanligt spelas samtliga matcher på en och samma kväll.

Som ni säkert minns har vi med oss fyra tyska lag in i det här skedet av turneringen. Så här spelar de:

18:00
Anzhi Makhachkala – Hannover 96

19:00
Bayer Leverkusen – Benfica

21:05
Borussia Mönchengladbach – Lazio
VfB Stuttgart – KRC Genk

Det är inga lätta matcher för de tyska lagen, även om KRC Genk rimligtvis får anses vara sämre än VfB Stuttgart. Frågan är dock om den belgiska ligatrean är så mycket sämre än ett formlöst Stuttgart. Kvällens match kan förstås bli en räddning för Bruno Labbadias lag, nu kommer de ut i Europa och slipper tänka på kräftgången i Bundesliga. En vinst i kväll kan betyda väldigt mycket för fortsättningen av säsongen.

Miroslav Kloses Lazio stöter på Borussia Mönchengladbach, men den tyske anfallaren är skadad och missar mötet. Skönt för Gladbach, men ändå väldigt tråkigt. Lucien Favre har varit klubbens tränare i två år nu och firar gärna jubileet med den bästa tänkbara presenten – ett fortsatt äventyr i Europa. Lagets offensiva spel har dock sviktat på sistone, det blir en tuff uppgift och Gladbach lär fokusera på att hålla nollan.

Hemmastarka Leverkusen tar emot ett spelstarkt Benfica. Portugiserna ligger delad etta tillsammans med Porto i den inhemska ligan, enligt tränaren Jorge Jesus är det också ligaspelet som prioriteras. Bayer Leverkusen förlorade ingen gruppspelsmatch på hemmaplan och i Bundesliga är det endast Borussia Dortmund som har segrat på BayArena. ”1-0 hade varit ett bra resultat, 5-0 ett väldigt bra”, säger Sami Hyypiä med glimten i ögat.

Hannover 96 är knappast inne i sin starkaste period just nu. Men en smått lyckosam 1-0-seger mot TSG Hoffenheim senast kan ha gett laget tillräckligt med självförtroende för att åter hitta fotfästet. Anzhi är ett stjärnspäckat miljardprojekt med spelare som Eto’o och nyförvärvet Willian. Jag vet inte riktigt vad som väntar Hannover i Moskva, det ska bli intressant att se. Mirko Slomka spelar ned förväntningarna på sitt lag och lyfter fram Anzhi som favoriter.

Kan man hoppas på tre hemmasegrar och ett bortamål i Moskva?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB