Startsida / Inlägg

FC Bayerns rekordsäsong

av Pierre Wingren, reporter

Det har väl knappast undgått någon att Bayern München dominerar den tyska fotbollen den här säsongen. Två titellösa säsonger fick räcka – Uli Hoeneß släppte loss ett pack helvetetshundar som har ätit upp allt i deras väg. De tyska rekordmästarna var knappast dåliga säsongen 2011/12, de spelade in 73 poäng i ligan och föll på mållinjen i Champions League-finalen. De förlorade även den inhemska cuptiteln till Borussia Dortmund. Saken var den att Jürgen Klopps lag helt enkelt var bättre.

I somras hämtade FC Bayern in en både skicklig och arg sportchef i Matthias Sammer. Det har alltid funnits en risk att åka på en ”eldkastare” i München (uttrycket hårtork är för milt i sammanhanget), den risken blev dock ännu större med Sammer. Ingen har kunnat slappna av. Dessutom valde storklubben att öppna plånboken och eliminera truppens svagheter. Rekordövergången Javi Martinez, backbjässen Dante, finurlige Shaqiri och målgörare i Mandzukic och Pizarro.

Satsningen har betalat av sig. Med en stor portion vinnarkultur i ryggen valde FC Bayern att ta tillbaka sin plats som nummer ett i Tyskland – och som de har gjort det.

Faktum är att Bayern München kan bli mästare redan på lördag. Om Borussia Dortmund tappar poäng i Stuttgart samtidigt som FC Bayern vinner hemma mot Hamburger SV är saken klar. Aldrig förr har ett lag kunnat fira ligatiteln redan i mars. Låt oss därför ta en titt på alla de rekord som klubben kan slå eller tangera:

Tidigaste mästarna: FC Bayern blev mästare i den 30:e omgången 1972/73 och 2002/03. Nu kan de slå sitt eget rekord och bli mästare i omgång 27.

Våldsamt försprång: Sedan tre poängs-regeln från säsongen 1995/96 är den största mästarmarginalen 16 poäng (FC Bayern 2002/03). Just nu har laget 20 poängs försprång.

Ointagligt (?) målrekord: Under Gerd Müllers glansdagar gjorde FC Bayern 101 mål säsongen 1971/72. För att slå det rekordet måste de göra 33 mål på åtta matcher, vilket dock inte ska uteslutas.

Målskillnad: Säsongen 1972/73 hade FC Bayern en målskillnad på +64. Just nu har Bayern München en finfin målskillnad på +58.

Tät defensiv: Oliver Kahn var en målvaktsjätte, säsongen 2007/08 släppte hans FC Bayern bara in 21 mål. Ett rekord som ser ut att gå i graven då Neuer bara har hämtat bollen i mål vid elva tillfällen.

Rekordmästare: Förra säsongen slog Borussia Dortmund ett nytt rekord då de spelade in hela 81 poäng. Bayern München kan landa på 93 poäng om de vinner de sista åtta matcherna.

Få förluster: Jupp Heynckes gäng har bara förlorat hemma mot Bayer Leverkusen. Om de kan undvika fler förluster tangerar klubben sitt eget rekord från säsongen 1986/87. Om det blir så upprepar de även sin bedrift från samma säsong: inga bortaförluster.

Rückrunde-rekord: Förra säsongen trampade Dortmund gasen i botten och vann 15 ligamatcher i Rückrunde, två slutade oavgjort. Så här långt har FC Bayern nio segrar på nio matcher.

Segrar i rad: Bayern München har alltså nio segrar i rad, inom en och samma säsong har endast Mönchengladbach (1986/87) och VfL Wolfsburg (2008/09) vunnit tio matcher i rad.

Långtidsetta: 1968/69, 1972/73, 1984/85 och 2007/08 låg FC Bayern etta i tabellen från första till sista omgången. Det kommer att upprepa sig i år.

Äldste mästartränaren: Jupp Heynckes fyller 68 år i maj och får då fira en ligatitel. När Werder Bremen vann Bundesliga 1964/65 var tränaren Willi Multhaup 61 år gammal. Ett långvarigt rekord som även det går i graven.

En hel drös rekord med andra ord, jag kan säkerligen ha missat något dessutom. Som ni förstår är det inte konkurrensen som är så löjligt svag – det är Bayern München som spelar bästa säsongen någonsin. Jag lyfter på hatten.

Bundesliga omgång 27

Lördag 15:30

Schalke 04 – TSG Hoffenheim
Tabellmässigt en match som borde vara klar på förhand, men det här är Bundesliga – och framför allt är Schalke inblandat. 0-3-förlusten mot Nürnberg sved och Jens Kellers lag var tillbaka på ruta ett igen. Men Ruhrklubben ligger på samma poäng som Frankfurt och har goda möjligheter att säkra sista CL-platsen. Marica kan göra comeback i anfallet. TSG Hoffenheim har spelarmässigt ett bättre lag än vad tabellplaceringen skvallrar om – och nu behöver de varje poäng i överlevnadsstriden.

VfB Stuttgart – Borussia Dortmund
Stuttgart lyckades ta tre viktiga poäng mot Frankfurt, nu väntar dock de regerande mästarna från Dortmund. Jürgen Klopp får klara sig utan Blaszczykowski och Hummels, Bruno Labbadia har dock fler spelare på skadelistan, bland annat lagkapten Tasci. Om Dortmund inte vinner kan FC Bayern fira mästerskapstiteln om de vinner på kvällen. Chanserna är relativt goda. Stuttgart har en förmåga att spela toppfotboll mot Dortmund och de senaste fyra matcherna har slutat oavgjort.

SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach
En kamp om Europa-platserna när Freiburg och Gladbach drabbar samman. Lucien Favre har lyckats stabilisera sitt lag och har nu spelat fyra matcher utan att förlora. Christian Streich och Freiburg är däremot inne i en negativ trend – det tidigare så stabila försvaret har släppt in tio mål på de två senaste matcherna. Inför matchen har Gladbach två poäng mer än Freiburg, och särskilt speciellt blir det för Freiburg-spelaren Kruse som sägs vara klar för Gladbach.

FSV Mainz 05 – Werder Bremen
Mainz kämpar om en plats i Europa och ligger på 38 poäng inför matchen. Werder Bremen har fortfarande möjligheter att beblanda sig i striden (30 poäng) men det verkliga målet är faktiskt att säkra Bundesliga-kontraktet. Schaaf och Bremen har vaknat upp i verkligheten och har bara sex poäng ner till kvalplatsen där ett starkt Augsburg ångar på. Bortalaget får klara sig utan Junuzovic och eventuellt Ignjovski.

FC Augsburg – Hannover 96
En av omgångens mest spännande matcher. I ena ringhörnan har vi ett Augsburg som har spelat en bra fotboll i Rückrunde och som är på väg att klättra upp på säker mark. I andra ringhörnan har vi ett Hannover som återigen vill ut i Europa och som spelar bra fotboll – på hemmaplan. På bortaplan har det inte fungerat alls för Mirko Slomkas lag den här säsongen, vilket troligen innebär att vi bjuds på en stor kamp, men kanske också tre poäng till ett hemmalag som då sätter ordentlig skräck i konkurrensen.

Fortuna Düsseldorf – Bayer Leverkusen
Vilket lag besegrar den negativa trenden? Fortuna inledde säsongen med ett stabilt försvar och en fin poängskörd. På sistone har för all del spelet sett bra ut, men de lyckas inte vinna matcherna. Med andra ord känns Fortuna som en mer klassisk nykomling nu. Düsseldorf har bara tagit två poäng på de fyra senaste matcherna, å andra sidan har tredjeplacerade Leverkusen förlorat två matcher i rad.

Lördag 18:30

Bayern München – Hamburger SV
FC Bayern kan som sagt bli mästare vid en vinst mot HSV – förutsatt att Borussia Dortmund har tappat poäng i Stuttgart. Troligtvis spelar det inte så stor roll för spelarna som i ärlighetens namn redan är införstådda med att de vinner ligan den här säsongen. Så frågan är snarare hur koncentrerat FC Bayern är mot Hamburg? På tisdag väntar en viktig match mot Juventus i Champions League, ”som vi vill vinna”, säger Uli Hoeneß. Hamburg jagar fortfarande en plats i Europa till nästa säsong men berg- och dalbanan de har åkt den här säsongen stället till det. Att ta tre poäng i München är ingen enkel uppgift, särskilt inte för HSV som har en målskillnad på 0-11 de senaste två bortamatcherna i södra Tyskland.

Söndag 15:30

VfL Wolfsburg – 1. FC Nürnberg
En speciell match för Wolfsburg-tränaren Dieter Hecking som lämnade just Nürnberg i vintras. Han talar varmt om sin gamla klubb och några spekulativa journalister menar att han ångrar sitt val. När lagen mötte i höstas vann Nürnberg med 1-0 och inför den här matchen har ”der Club” tre poäng mer än hemmalaget Wolfsburg. En viktig match alltså, särskilt om Augsburg vinner på lördagen. Naldo är åter redo för spel, men de möter ett svårslaget Nürnberg under Wiesingers ledning. Patrick Helmes kan få göra comeback i startelvan för Wolfsburg efter korsbandsskadan.

Söndag 17:30

Greuther Fürth – Eintracht Frankfurt
Fürth vann 2. Bundesliga förra säsongen, Frankfurt kom tvåa. Fürth valde en sympatisk väg, de satsade på att behålla spelarna som förde klubben till Bundesliga. Frankfurt gick lite mer på offensiven (ett större ekonomiskt spelrum dessutom) och förstärkte med en handfull lirare. Resultatet är bekant. Frankfurt ligger fyra i tabellen, Fürth ligger sist. Nu har Armin Veh skrivit på ett nytt kontrakt med Frankfurt och kanske vänder formkurvan i och med det? Fürth har gett upp Bundesliga utan satsar i stället på att formera laget med nye tränaren Kramer inför nästa säsong.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB