Startsida / Inlägg

”Kom och grilla med oss”

av Pierre Wingren, reporter

Om matchen hade spelats i dag så hade ingen trott på resultatet – för det känns ju faktiskt som ett skämt. Bayern München kunde inte säkra ligatiteln i lördags eftersom att Borussia Dortmund besegrade VfB Stuttgart. Men de kunde fira en storslagen seger. Matchen slutade 9-2. Jupp Heynckes roterade inte några bänkspelare i startelvan och FC Bayern ville givetvis spela en bra match för att ladda upp inför den viktiga CL-matchen mot Juventus. Men 9-2? Herrejisses.

Hamburger SV siktar trots allt på att ta sig ut i Europa, och har/hade alla chanser att dessutom knipa fjärdeplatsen som ger kval till Champions League. Men då måste man uppträda bättre. Till och med Arjen Robben fick erkänna att HSV var dåliga och bjöd på stora ytor, då är det illa.

En fantastisk seger för Bayern München förstås, även om segerresultatet kanske var för bra. Det gäller att spelarna stannar kvar på jorden, ty Juventus är ett lag av en helt annan kaliber.

Ungefär 10 000 besvikna HSV-supportrar fick uppleva förnedelsen på plats på Allianz Arena. Ingen rolig hemresa att tala om där inte. Spelarna i Hamburg var givetvis besvikna på sig själva efter genomklappningen i München. På söndag bjuder de sina supportrar på grillfest med mat och dryck. En chans för parterna att prata ut och en fin gest av laget. Men den här 2-9-förlusten kommer inte att glömmas bort för det – lördagen den 30 mars 2013 är en mörk dag i klubbens stolta historia.

Matchen och resultatet förtydligade det vi redan visste – Bayern München är i en klass för sig.

Överlag var det en omgång som bjöd på många mål, även en drös tjusiga sådana. Vi får njuta av en fortsatt spännande kamp om Europa-platserna. Det var en trevlig fotbollspåsk helt enkelt. Nu tar vi sikte på Bayern München – Juventus och Malaga – Borussia Dortmund, men mer om det i morgon.

Bundesliga omgång 27

Schalke 04 – TSG Hoffenheim 3-0
En långtråkig match där Hoffenheim fokuserade på att försvara sig, Schalke försökte föra spelet men hade en tung dag offensivt. I andra halvlek kunde dock Höger göra det förlösande 1-0-målet på kontring, efter det rann det iväg och även Raffael och Pukki skrev in sig i målprotokollet. Jens Kellers Schalke tog därmed hand om fjärdeplatsen som ger CL-kval, Hoffenheim fortsätter att förankra sig i källaren.

VfB Stuttgart – Borussia Dortmund 1-2
Dortmund fick känna på varför Stuttgart ligger sist i fairnesstabellen med totalt sex utvisningar och 62 gula kort, till och med de egna fansen skämdes för sitt lag. En tuff och intensiv match med andra ord, Stuttgart var dock det bättre laget fram tills Harnik bröt näsan på Schmelzer. Kort därefter gjorde Piszczek 0-1. Men Stuttgart hittade in i matchen i andra halvlek och Maxin fick premiärnäta i Bundesliga. Efter ett andra gult kort fick Niedermeier lämna planen och senare kunde Lewandowski sätta 1-2-målet.

SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach 2-0
Inför matchen skrev jag om Max Kruse och hans troliga växel till Gladbach i sommar – och den här matchen skulle verkligen handla om honom, han kanske till och med sköt bort sig själv från prestigefyllt Europa-spel nästa säsong. En intensiv och taktisk match bjöd på få höjdpunkter i första halvlek, men i andra halvlek blev ytorna något större och vi fick se lite avslut. Max Kruse satte två bollar och Freiburg kunde äntligen fira en stabil seger efter två tunga förluster mot Dortmund och Wolfsburg.

FSV Mainz 05 – Werder Bremen 1-1
Szalai behövde bara tolv sekunder på sig för att göra mål, anfallaren utnyttjade Lukimyas misstag och fixade 1-0-ledningen. Ett skakat Bremen hade svårt att hämta sig från kallduschen och fick finna lycka i att det bara stod 1-0 inför andra halvlek. Zimling träffade målramen för Mainz, senare gjorde Petersen detsamma för Bremen. Mainz brände ett par chanser till och till sist kunde Hunt kvittera – en mycket viktig poäng för Schaafs Bremen då bottenkonkurrenterna förlorade.

FC Augsburg – Hannover 96 0-2
Som så många gånger förr gjorde Augsburg en bra match, men hemmalaget lyckades inte få in bollen i mål i första halvlek. Hannover tog till vara på hemmalagets oförmåga att avgöra matchen och plötsligt gjorde Rausch 0-1. Samme Rausch skulle även göra 0-2-målet. En tung dag för Augsburg, härligt för Hannover som kunde fira sin blott tredje bortavinst för säsongen.

Fortuna Düsseldorf – Bayer Leverkusen 1-4
En seg inledning innan Kießling satte 0-1 på straff. Då vaknade Fortuna upp och flyttade fram positionerna – men något mål lyckades inte hemmalaget göra. Schwaab var dock snäll nog att göra ett självmål till 1-1. Sen trädde Schürrle fram med ett drömmål, han och Kießling avrundade med ett ytterligare ett mål var. Düsseldorf kan vara lyckliga över att Augsburg förlorade mot H96.

Bayern München – Hamburger SV 9-2
HSV förlorade med 0-5 och 0-6 sist de var i München. Den här gången blev det ännu värre, en förnedring. Ett reservbetonat Bayern München körde över det klassiska nordtyska laget och vann med hela 9-2. Det är förståeligt att koncentrationen sviktar lite mot slutet av en sån match, och det var då bortalaget gjorde mål på två hörnor – det är dock något som Bayern måste förbättra, fasta situationer alltså. Annars var det här Pizarros kväll, tredjevalet gjorde fyra mål, Robben två, Shaqiri Ribéry och Schweinsteiger ett var. Bayern München var mycket bra, HSV direkt svagt. Högsta segern i Bundesliga sedan Leverkusen vann med 9-1 mot SSV Ulm i mars 2000. En galen afton, naturligtvis.

VfL Wolfsburg – 1. FC Nürnberg 2-2
I första halvlek var det Wolfsburg som bestämde vad som skulle hända – och de bestämde att tempot skulle vara lågt, men hemmalaget ändå överlägset. Olic gjorde ett nytt fint mål, innan dess hade Diego dragit in en tjusig frispark. Helmes gjorde debut i startelvan och satte bollen i stolpen precis innan halvtid. I andra halvlek spelade bortalaget med mer vilja och när Simons fick på en drömträff fick Nürnberg kontakt. Svenske Per Nilsson stötte sedan in 2-2-målet.

Greuther Fürth – Eintracht Frankfurt 2-3
Första matchen efter Armin Vehs förlängning och plötsligt vann Frankfurt igen – för första gången på sju matcher. Det var dock Fürth som tog ledningen, tidigt i matchen nickade Djurdjic in 1-0. Men det blev aldrig någon första hemmavinst i Bundesliga för Fürth. Inui, Aigner och Meier gjorde mål och hemmalaget orkade bara svara med ett trötstmål signerat Sarerer.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB